Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvý Slovák obvinený z terorizmu odvolal priznanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prvý Slovák obvinený z terorizmu odvolal výpoveď, podľa ktorej chcel výbušninami útočiť na kostoly. Od drog závislý muž tvrdí, že chcel len pritiahnuť záujem médií a začať verejnú diskusiu o drogách.

Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). Polícia v januári informovala, že výbušninu našla u absolventa farmaceutickej fakulty počas domovej prehliadky ešte vlani na jeseň. Muž sa vraj priznal a tvrdil, že bombu chcel na diaľku odpáliť v niektorom z kostolov počas omše. Obvinený bol od októbra vo väzbe pre drogy.

Denník však napísal, že okrem drog našli u muža len rôzne chemikálie. Z terorizmu ho podľa HN obvinili až po troch mesiacoch od zadržania, keď sa priznal, že chemikálie mali slúžiť na výrobu bômb. Napriek odvolaniu výpovede kriminalisti naďalej pracujú s verziou teroristického útoku, za čo obvinenému hrozí až 25 rokov väzenia.

"Vyšetrovateľ i prokurátor vzhľadom na závažnosť obvinenia nechcú nič podceňovať," povedala policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. "Mojím cieľom je rozpútať verejnú diskusiu, ak už nie o legalizácii mäkkých drog, tak aspoň o beztrestnosti vlastníctva pre vlastnú potrebu," napísal obvinený v liste zaslanom rodine z väzby.

Denník doplnil, že výpoveď muž zmenil už v apríli. Médiá špekulovali, že polícia zámerne načasovala informovanie o teroristickej hrozbe v čase, keď čelila kritike za zabudnutú výbušninu v batožine jedného cestujúceho počas cvičenia na letisku a v období prijímania trojice väzňov z americkej základne Guantánamo na Kube. Polícia tieto špekulácie odmietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu