Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väznica na Guantanáme funguje už 8 rokov

Väznica Guantanámo
Väznica Guantanámo

BRATISLAVA - Základné údaje o americkej vojenskej základni Guantánamo, na ktorej je od januára 2002 väznica pre ľudí podozrivých z terorizmu. Slovensko prijme z Guantánama troch väzňov:

- Základňa Guantánamo (nazývaná tiež Gitmo) leží na juhovýchode Kuby, v provincii Oriente, asi 1000 kilometrov východne od Havany. Záliv, pri ktorom je základňa umiestnená, patrí k najlepšie chráneným na svete, je lemovaný z troch strán pohorím.

- Základňa má rozlohu približne 115 kilometrov štvorcových; pracuje na nej viac ako 2000 vojakov a zhruba 500 civilistov.

- Kubánske územie delí od amerického vojenského zariadenia 28 kilometrov dlhé a niekoľko kilometrov široké ostro sledované pásmo. Kubánska vláda v okolí vybudovala v 60. rokoch systém zátarasov a mínových polí po tom, čo sa na základňu snažili utiecť odporcovia kubánskeho režimu.

- Guantánamo majú USA prenajaté od kubánskej vlády podľa dohody z roku 1903, znovu potvrdenej v máji 1934 (čas prenájmu nie je stanovený). Castrov režim dohodu spochybňuje a základňu odmieta.

- Väznica Guantánamo funguje od januára 2002, keď tam prepravili prvých zadržaných podozrivých z teroristických akcií či z príslušnosti k hnutiu Taliban alebo k teroristickej sieti Al-Káida. Odvtedy prešlo väznicou asi 770 ľudí, z ktorých väčšina nebola nikdy obvinená a roky nemala ani prístup k právnikom.

- Pod tlakom verejnosti a niektorých vlád USA v roku 2007 urýchlili výsluchy a väčšinu zadržaných prepustili alebo odovzdali justícii. Päť väzňov vo väzbe zomrelo

- štyria samovraždou obesením a jeden na rakovinu. V súčasnosti je na Guantáname asi 200 väzňov. - USA zadržaným na Guantáname nepriznávajú status vojnových zajatcov podľa ženevskej konvencie, ale označujú ich za "nepriateľských bojovníkov", čo podľa interpretácie USA umožňuje ich zadržiavanie (aj viac ako tri roky) bez súdu a bez prístupu k právnikom. Podľa organizácií na ochranu ľudských práv sú väzni tiež mučení a vystavení neľudskému zaobchádzaniu.

- Na základe rozhodnutí bývalého amerického prezidenta Georgea Busha sa krátko po 11. septembri 2001 vytvorili pre väzňov z Guantánama zvláštne vojenské tribunály, ktoré neskôr americký najvyšší súd označil za protiústavné. Bush potom inicioval vznik zvláštnych protiteroristických tribunálov, ktoré majú súdiť osoby označené ako "cudzí nelegálny nepriateľský bojovník".

- Prísne strážená časť základne, kde sú umiestnení väzni, sa nazýva Camp Delta, ktorý v roku 2003 nahradil nevyhovujúci Camp X-Ray. Camp Delta tvorí niekoľko blokov. V niektorých z nich, so zostreným režimom, je obvykle 24 ciel, každá pre jedného väzňa: cela je podľa dostupných informácií z ťažkej kovovej siete, 2,4 metra dlhá, dva metre široká a 2,4 metra vysoká.

- Terajší americký prezident Barack Obama po vlaňajšom nástupe do funkcie sľúbil väznicu do konca tohto januára uzavrieť. Tento termín ale americká vláda nesplní. Stále totiž rieši, kam by prepustených umiestnila.

- Vlani americkí vojenskí sudcovia na Guantáname niekoľkokrát pozastavili procesy s tamojšími väzňami. Pozastavenie sa týka aj pojednávaní s päticou údajných tvorcov teroristických útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001; dvaja z nich (Pakistanec Chálid Šajch Muhammad a Jemenčan Ramzí bin Šibh) sa k príprave útokov priznali. - Prvým väzňom z Guantánama, ktorý bol uznaný za vinného z podpory terorizmu, sa stal v roku 2007 Austrálčan David Hicks, ktorý bol s rozsudkom deväť mesiacov väzenia poslaný domov. V auguste 2008 dostal trest päť a pol roka väzenia bývalý vodič šéfa Al-Káidy Usámu bin Ládina Jemenčan Sálim Ahmad Hamdan. Doživotie dostal mediálny poradca bin Ládina Alí Hamzá Ahmad Bahlúl.

- Vlani bolo oznámené, že dôležitý člen Al-Káidy Tanzánijčan Ahmed Khalfan Ghailani bude súdený v New Yorku, čím sa stane prvým zo zadržiavaných na Guantáname, ktorý sa v USA postaví pred civilný súd. Je podozrivý, že sa v roku 1998 zúčastnil na atentátoch proti veľvyslanectvu USA v Tanzánii a Keni.

- Niekoľko bývalých väzňov sa vlani presunulo do iných štátov. Na rozdiel od Slovenska susedné Česko o prevzatí guantánamských väzňov zatiaľ neuvažuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu