Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko prijme troch väzňov Guantánama

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko prijme troch väzňov z americkej základne Guantánamo na Kube. Potvrdil to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), podľa ktorého nepôjde o zločincov. Nikto z nich údajne nebol obvinený ani odsúdený. Bližšie informácie o identite väzňov minister odmietol zverejniť.

Americký prezident Barack Obama podpísal dokumenty o uzavretí Guantánama pred rokom. Väznicu na kubánskej základni Američania zriadili už v roku 2002 po spojeneckej invázii do Afganistanu. Bushova vláda tvrdila, že na nej zadržiava "nepriateľských bojovníkov" organizácie nespadajúcej pod žiadny štát a nie sú preto chránení Ženevskými konvenciami o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Koniec Guantanáma bol jedným z Obamovych predvolebných sľubov.

Zajatcov z Guantánama sa už rozhodli prijať viaceré európske štáty, napríklad Portugalsko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko či Maďarsko. Minister vnútra Róbert Kaliňák sa k prípadnému prijatiu väzňov vyjadroval ešte na minuloročnom aprílovom zasadnutí Rady EÚ pre vnútro. Ako vtedy uviedol, pri riešení otázky Guantánama sa musí postupovať tak, aby sa neohrozili občania v únie a teda ani na Slovensku.

"Pre mňa je nevyhnutné, aby sme na Slovensku nemali voľne sa pohybujúce osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z terorizmu, taký problém sme už na Slovensku mali v inom prípade. Pre mňa je dôležitá bezpečnosť občanov SR a tá musí byť zachovaná a toto bude naše stanovisko aj pri prerokúvaní tejto otázky," vyhlásil vtedy Kaliňák.

Vtedajší český minister vnútra Ivan Langer možnosť, že by jeho krajina prijala niektorého z väzňov jednoznačne odmietol, rovnako aj rakúska ministerka vnútra Maria Theresia Fekterová. "Máme pocit, že USA sa snažia vyriešiť svoj problém v Európe, že vyvážajú svoj vlastný problém a toto nemôžeme akceptovať," vyhlásila. Viedeň podľa nej nechápe, prečo by mali prísť do Európy osoby, ktoré sú nebezpečné pre USA, pretože v tom prípade sú nebezpečné aj pre EÚ. Okrem otázky bezpečnosti je nevyriešenou aj otázka viny týchto osôb, ako aj otázka Schengenu, pripomína Fekterová.

Rovnako aj Kaliňák požadoval, aby sa vyriešili všetky tieto tri body. Súčasne si však myslí, že prijatie väzňov na Slovensko by bolo "prázdnym gestom", pretože by na Slovenskom území na 99,9 percent nezostali vzhľadom na problematickú integráciu do spoločnosti.

"Ako vždy hovoríme, osoby, ktoré sú umiestnené v Guantáname, sú národnosti a orientácie, ktorá nemá na Slovensku veľkú infraštruktúru, to znamená, nemajú tu rodiny, známych alebo vlastnú komunitu, s ktorou by sa mohli spojiť a vytvoriť si nový životný priestor, v ktorom by mohli žiť," argumentoval minister. Ako vtedy pripomínal, doterajšie pokusy o umiestnenie utečencov alebo prenasledovaných osôb na Slovensku boli z dôvodu odlišnej kultúry problematické.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu