Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nikto nevie, čo majú za sebou, tvrdí Slota

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by sa podľa predsedu SNS Jána Slotu malo chrániť od vplyvu ľudí, ktorí majú niečo s terorizmom.

"Nikto nevie, čo majú za sebou, nejakú teroristickú činnosť," vyhlásil Slota v reakcii na správu, že Slovensko prijme trojicu zadržiavaných z Guantánama. Upozornil, že v londýnskom metre teroristický čin spáchali moslimovia narodení v Londýne. "To je memento a nebezpečenstvo aj v súvislosti s touto trojicou," zdôraznil. Rozhodnutie prijať zadržiavaných z Guantánama považuje za ústretový krok k USA.

Podpredseda SMK József Berényi je presvedčený, že keby bol premiér Robert Fico v súčasnosti v opozícii, a vláda by rozhodla o prijatí zadržiavaných z Guantánama, takýto krok by kritizoval. "V porovnaní s predvolebnými rečami v roku 2006 Roberta Fica je to vážna zmena," uviedol Berényi. Zároveň dodal, že ak by bola SMK vo vláde, pravdepodobne by súhlasila s takouto pomocou USA.

Prijatie trojice dnes to oznámil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Slovensko tým podľa neho vyjadruje podporu americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Lajčák odmietol odpovedať na otázky, z akých krajín trojica zadržiavaných pochádza, ani kde budú umiestnení. Podľa Lajčáka rozhodnutie o prijatie trojici zadržiavaných je prvým oficiálnym vyjadrením slovenskej vlády a doterajšie individuálne vyhlásenia považuje za irelevantné.

Minister vnútra Róbert Kaliňák sa k prípadnému prijatiu väzňov vyjadroval ešte na minuloročnom aprílovom zasadnutí Rady EÚ pre vnútro. Ako vtedy uviedol, pri riešení otázky Guantánama sa musí postupovať tak, aby sa neohrozili občania v únie a teda ani na Slovensku. Ako vtedy uviedol, prijatie väzňov by bolo "prázdnym gestom", pretože by na Slovenskom území na 99,9 percent nezostali vzhľadom na problematickú integráciu do spoločnosti.

"Ako vždy hovoríme, osoby, ktoré sú umiestnené v Guantáname, sú národnosti a orientácie, ktorá nemá na Slovensku veľkú infraštruktúru, to znamená, nemajú tu rodiny, známych alebo vlastnú komunitu, s ktorou by sa mohli spojiť a vytvoriť si nový životný priestor, v ktorom by mohli žiť," argumentoval minister. Ako vtedy pripomínal, doterajšie pokusy o umiestnenie utečencov alebo prenasledovaných osôb na Slovensku boli z dôvodu odlišnej kultúry problematické.

Zadržiavaných z Guantánama na Slovensku umiestnia do zariadení ministerstva vnútra. Budú strážení, aby nepredstavovali nebezpečenstvo pre občanov Slovenska. Všetci boli podozriví, ale nebol dostatok dôkazov, aby mohli byť obvinení. Slovensko dostalo viacero mien so spismi o zadržiavaných. S tými, ktorí prídu na Slovensko, boli urobené aj pohovory. Sami museli s premiestnením na Slovensko súhlasiť. Jeden z trojice je ženatý a má deti. Rodina by mala za ním pricestovať na Slovensko.

Trojica sa bude musieť naučiť po slovensky, dostane ubytovanie a Slovensko sa im postará o prácu. Zadržiavaní nemohli byť vydaní do domovských krajín, pretože im tam hrozili perzekúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu