Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Obama je už aj v americkom slangu, znamená senzačný

Barack Obama
Barack Obama

LOS ANGELES - Prezident Barack Obama sa začína udomácňovať už aj v hovorovom jazyku Američanov. Svedčí o tom podľa agentúry Reuters posledné vydanie slangového slovníka Kalifornskej univerzity, kde sa najnovšie objavuje aj výraz "obama", čo znamená „cool“ alebo senzačný. Anglická hláška "You so obama" tak nie je prirovnaním k populárnej hlave štátu, ale ocenením vystupovania niekoho.

Slovník vydáva každé štyri roky profesorka lingvistiky Pamela Munroová so svojimi študentmi. Výrazy pre nové vydanie zbierajú vo svojom okolí, kde taktiež overujú ich význam a používanie. „Študenti sa tak veľa naučia o gramatike, jazyku a lingvistike," vysvetľuje Munroová. "Prostredníctvom slangu sa môžete o normálnej reči naučiť čokoľvek chcete," dodáva.

Slovník obsahuje termíny, ich definície, ukážky viet a poznámky k etymológii a pôvodu nového slangového výrazu. Jeho posledná edícia vyšla tento mesiac.

Prináša hovorové výrazy ako napríklad "presh", čo znamená nádherný alebo parádny, "schwa" čiže páni a "bromance", ktorý Američania používajú na vyjadrenie blízkeho, ale platonického priateľstva. "Eargasm" je zase potešenie pre uši. Ak je informácia úplnou novinkou, stačí povedať "IDK", čo je skratka pre "To som nevedel" (I didn't know).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu