Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Obama, profesor a policajt hasili konflikt pivom

Barack Obama a James Crowley pri pive. Zobraziť galériu (2)
Barack Obama a James Crowley pri pive.

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama pozval na pivo čierneho univerzitného profesora a bieleho policajta. Mali si vyjasniť nedávny incident, ktorý v USA rozvíril debatu o rasizme.

Beloch James Crowley totiž 16. júla zatkol černocha profesora Henryho Louisa Gatesa pri jeho dome v Cambridge, lebo nespolupracoval s políciou. Obama to komentoval ako hlúpy zákrok. Americkému prezidentovi vzápätí klesla o 7 percent popularita medzi americkými belochmi a naopak získal 11 percent medzi menšinami.

Pivo pili v záhrade Bieleho domu pri okrúhlom bielom stolíku neďaleko Oválnej pracovne. Prezident prišiel len v košeli, Crowley i Gates v obleku. Partiu dopĺňal viceprezident Joe Biden, tiež v košeli. Každý z prítomných si dal svoju obľúbenú značku. Obama americký Bud Light, Crowley v Kanade vyrábaný Blue Moon, Gates jamajský Red Stripe a Biden ležiak Buckler.

Obama o pivnej party povedal, že išlo o priateľskú konverzáciu, lebo Gates a Crowley si už predtým spoločne svoje názory vyjasňovali. „Vždy som veril, že to, čo nás spája, je silnejšie než to, čo nás rozdeľuje. Som si istý, že to sa stalo dnes večer tu, a dúfam, že sme všetci schopní sa z toho poučiť," povedal.

Biely dom včera dopredu schladil nádeje novinárov. Obama pred pivným stretnutím povedal, že ho ich záujem o tento večer fascinuje. „Počul som, že sa tomu hovorí pivný summit. To je chytré, ale summit to, priatelia, nie je. Budú to traja ľudia, ktorí si na konci dňa proste dajú pivo,“ povedal.

Seržant Crowley dorazil 16. júla ku Gatesovmu domu kvôli hlásanému vlámaniu sa. Gates sa vracal zo zahraničnej cesty. Nemal kľúče a tak požiadal vodiča taxíka, aby mu pomohol sa do domu dostať. Žena, ktorá to videla z chodníka, oznámila na políciu vlámačku. Podľa policajtov sa Gates správal agresívne, takže ho nakrátko zadržali. Profesor tvrdí, že bol zatknutý, lebo je černoch.

Obama je dlhoročným Gatesovým priateľom. Tesne po incidente vyhlásil, že považuje správanie sa polície za hlúpe. Vzápätí sa rozvírila celonárodná debata. Podľa mnohých prezident urazil Crowleyho i celú cambridgeskú políciu. Verejnosť stratila razom záujem o Obamovu reformu zdravotníctva. Takže sa prezident po dvoch dňoch rozhodol k téme vrátiť priznaním sa, že mal opatrnejšie voliť slová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu