Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prasacia chrípka mala prísť z Eurázie

NEW YORK – Svet sa zatiaľ nevie dohodnúť na spoločnom názve pre novú chrípku. Okrem problémov s názvom choroby sa vedci začínajú dohadovať aj odkiaľ skutočne chrípka prišla.

Noviny New York Times napísali, že producenti bravčového sa pýtajú, či je správny termín „prasacia chrípka“, keď nový vírus zatiaľ neizolovali zo vzoriek odobratých prascom ani v Mexiku, ani inde na svete. Akokoľvek sa zdá, že nový vírus je zložený väčšinou z genetických častí vírusového materiálu prasacej chrípky, obsahuje zároveň genetické časti vírusov vtáčej a ľudskej chrípky. Uviedlo to Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v americkej Atlante.

Vládni predstavitelia v Thajsku, ktoré je jedným z najväčších vývozcov mäsa na svete, začali chrípke hovoriť mexická choroba. Námestník izraelského ministra zdravotníctva, ortodoxný Žid, vyhlásil, že Izrael by mal urobiť to isté, aby Židia vôbec nemuseli vyslovovať slovo prasa. Jeho výzvu, ako sa zatiaľ zdá, skôr ignorujú.

Janet Napolitanová, americká ministerka vnútornej bezpečnosti a minister poľnohospodárstva Tom Vilsack našli vlastný spôsob. Na tlačovke v New Yorku vírus označovali jeho vedeckým menom H1N1. „To nie je choroba z nejakej potravy, nie je teda správne o nej hovoriť ako o prasacej chrípke, pretože o tom to naozaj nie je,“ povedal Vilsack.

Svetová organizácia pre zdravie zvierat (WOAH) navrhla, aby sa novej chorobe hovorilo severoamerická chrípka. Vychádzala z dlhej tradície nazvať nové choroby podľa miesta, kde sa po prvýkrát objavili. Tak nazvali španielsku chrípku z rokov 1918 a 1919, ázijskú chrípku z 1957 a 1958 alebo hongkonskú chrípku, ktorá zasiahla svet v rokoch 1967 a 1968. Táto diskusia bude pravdepodobne naďalej pokračovať spolu s tým, ako sa snažia vedci chorobu vystopovať. Zatiaľ všetko ukazuje na Mexiko ako ohnisko chrípky. No genetický materiál novej choroby zahŕňa aj časti prasacej chrípky euroázijského pôvodu.

Vírusy chrípky majú tendenciu objavovať sa z Ázie. Mnohí zdravotní historici veria, že ázijská a hongkonská chrípka sa začala v južnej Číne v blízkosti Hongkongu, kde ľudia žijú v husto osídlených oblastiach a na vidieku v úzkom kontakte s prascami a kurencami. Môžu teda zdieľať aj ich vírusy. Ďalší historici dokonca naznačujú, že aj španielska chrípka sa začala v juhovýchodnej Číne.

Mexický veľvyslanec v Pekingu Jorge Guajardo tento týždeň nezvyčajne otvorene vyhlásil, že choroba z Mexika nepochádza. Podľa neho ju do jeho krajiny zavliekla nakazená osoba odniekiaľ „z Eurázie“. Teda pevninskej plochy, na ktorej je Európa i Ázia.

Odborníci na chrípku uvádzajú, že nový vírus zrejme „nepreskočil“ zo zvierat na človeka v Ázii. „Pokiaľ by tomu bolo tak, potom by sme mali v Ázii fúru infekcií,“ hovorí zdravotnícky expert OSN Subash Morzaria.

Neuraminidáza, ktorá vírusu do názvu dáva N1 a kontroluje schopnosť vírusu preniknúť do nakazených buniek, pochádza z eurázijského kmeňa prasacej chrípky, hovorí mikrobiológ hongkonskej univerzity. Dodáva ale, že cez národné hranice putuje toľko prasiat, že nie je možné lokalizovať pôvod tejto časti vírusu presnejšie.

Pred dvomi rokmi v Číne uhynuli milióny prasiat pri epidémii tak rozsiahlej, že vyhnala ceny bravčového hore o 90 percent. Veterinári vtedy úhyn prasiat pripisovali predovšetkým vírusu prasacieho respiračného a reprodukčného syndrómu (PRRSV), ktorý sa neprenáša na človeka, ale taktiež aj prasacej chrípke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu