Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov: Putin priniesol nové informácie o zostrelenom lietadle

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - Na Ukrajinu sa v stredu z ruského zajatia vrátilo 207 ukrajinských vojakov. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 706

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 706 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:00 Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že nad Čiernym morom a Krymským polostrovom zneškodnilo 20 ukrajinských rakiet. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. Sedemnásť ukrajinských striel zostrelila ruská protivzdušná obrana nad Čiernym morom a ďalšie tri nad Krymom, spresnil ruský rezort obrany na sociálnej sieti. Úlomky rakiet dopadli severne od prístavného mesta Sevastopol. Tamojší Moskvou dosadený gubernátor Michail Razvožajev uviedol, že pri útoku boli poškodené záhradné parcely, ale nikto neutrpel zranenia. Obyvateľov vyzval, aby zostali pokojní.

18:50 Medzinárodný súdny dvor (MSD) v stredu z veľkej časti zamietol tvrdenia Ukrajiny, že Rusko financuje na jej východe terorizmus. Podľa MSD však Rusko porušilo niektoré časti medzinárodného dohovoru o potláčaní financovania terorizmu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. MSD vo vyhlásení uviedol, že Moskva v súlade s dohovorom neprešetrila hodnoverné tvrdenia, že z Ruska na Ukrajinu boli poslané finančné prostriedky na možné financovanie teroristických aktivít.

18:00 Ukrajina môže tento rok očakávať z Európskej únie vojenskú pomoc v hodnote najmenej 21 miliárd eur, uviedol v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

16:41 Európska únia nesplní svoj záväzok dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Oznámil to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podľa ktorého Únia dodá Ukrajine v stanovenom časovom horizonte približne polovicu sľúbenej munície. TASR prevzala správu z agentúr AFP a DPA.

16:25 Protivzdušný systém Patriot americkej výroby zostrelil minulý týždeň vojenské lietadlo, v ktorom sa podľa Moskvy nachádzali zajatí ukrajinskí vojaci. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Bolo už s istotou stanovené, že lietadlo zostrelil americký systém Patriot," uviedol Putin počas vystúpenia v televízii. Kyjev ani Washington na toto vyhlásenie bezprostredne nereagovali.

14:50 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby zmobilizoval svojich európskych partnerov a získal pre Ukrajinu "obrovskú" podporu. Vyhlásil to deň pred summitom Európskej rady v Bruseli, na ktorom budú lídri členských štátov EÚ rokovať o schválení balíka v hodnote 50 miliárd eur pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Urobíme všetko pre to, aby bol spoločný príspevok Európy taký obrovský, že na ňom bude Ukrajina môcť stavať a (ruský prezident Vladimir) Putin sa nebude môcť spoliehať na to, že naša podpora v istom momente oslabne," povedal Scholz v nemeckom parlamente.

14:45 Nemecko chce tento rok vycvičiť ďalších 10-tisíc vojakov z Ukrajiny. Rovnako ako vlani sa výcvik uskutoční v rámci európskej výcvikovej misie EUMAM, uviedla dnes v Bruseli štátna tajomníčka spolkového ministerstva obrany Siemtje Möllerová.

14:28 V krátkom statuse Zelenskyj pripomenul, že Ukrajina pamätá na všetkých svojich vojakov i civilistov, ktorí padli do ruského zajatia, a vracia ich domov, "nech sa deje čokoľvek". "Musíme ich všetkých priviesť späť," napísal Zelenskyj a ubezpečil, že ukrajinské vedenie na tom pracuje. Britská stanica BBC dodala, že na sieti Telegram boli zverejnené aj fotografie zachytávajúce návrat bývalých ukrajinských zajatcov.

13:52 Európska komisia (EK) v stredu navrhla oslobodiť dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny od cla na ďalší rok - do júna 2025. Nové mechanizmy majú zároveň zabezpečiť, aby ukrajinský dovoz neviedol k narušeniu európskych trhov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA a údajov z internetovej stránky Komisie. V rámci Komisie existuje široká zhoda, že clá pre Ukrajinu by mali zostať nízke, uviedol podpredseda EK Margaritis Schinas. Vývoz je pre Ukrajinu dôležitým zdrojom príjmov, a to aj na financovanie vojny s Ruskom, dodal. Zároveň však vyjadril pochopenie pre obavy európskych poľnohospodárov.

13:34 Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, schválila v stredu v druhom a treťom čítaní návrh zákona o konfiškácii majetku osobám usvedčeným zo šírenia "falošných správ" o ruskej armáde. Návrh v poslednom čítaní podporilo všetkých 377 prítomných poslancov. Očakáva sa, že bez problémov prejde aj hornou komorou parlamentu, Radou federácie, a následne ho podpíše prezident Vladimir Putin, uviedla agentúra AP.

13:16 Rusko vníma vojenské cvičenie aliancie NATO, ktoré sa pod názvom Steadfast Defender 2024 začalo v Európe, ako hrozbu pre svoju bezpečnosť. Uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že v ponímaní Ruska je NATO nástrojom konfrontácie.

12:47 Pätica lídrov členských štátov EÚ vyzvala v stredu v spoločnom liste na kolektívne úsilie pri vyzbrojovaní Ukrajiny. Poukázala pritom na to, že EÚ nenaplnila vlaňajší sľub, že Kyjevu do konca marca 2024 poskytne milión kusov delostreleckej munície. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Financial Times (FT).

11:52 Zakladateľ Ruskej strany slobody a spravodlivosti (RPSS) Andrej Bogdanov v stredu Ústrednej volebnej komisii (ÚVK) odovzdal hárky s podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry v prezidentských voľbách a následne oznámil, že odstupuje z prezidentskej kampane. ÚVK o tom informovala na sociálnej sieti Telegram.

11:27 Ukrajina po prvý raz prežíva zimu len na vlastný plyn. "V súčasnosti máme v zásobníkoch približne 10 miliárd kubických metrov plynu. A túto zimu prežijeme výlučne s použitím plynu z ukrajinskej produkcie," povedal premiér Denys Šmyhal.

11:26 Ukrajinský veľvyslanec v Číne Pavlo Riabikin potvrdil, že Čína bola pozvaná na rokovania o ukrajinskom mierovom vzorci, uviedol Riabikin.

11:25 Nominant ruskej stredopravej strany Občianska iniciatíva Boris Nadeždin v stredu v Moskve odovzdal Ústrednej volebnej komisii (ÚVK) hárky so 105.000 podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry v marcových voľbách ruského prezidenta. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že ÚVK jeho žiadosť posúdi a do desiatich dní rozhodne, či môže kandidovať.

10:52 Európska únia v stredu požiadala ministrov obrany členských krajín, aby predostreli podrobný prehľad vojenskej pomoci, ktorú poskytujú Ukrajine na jej boj proti ruskej invázii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

10:27 Španielsky sudca, ktorý vyšetruje údajné väzby exilového katalánskeho separatistického vodcu Carlesa Puigdemonta na Rusko, predĺžil vyšetrovanie tohto prípadu o šesť mesiacov a poukázal aj na prepojenie medzi Puigemontovým okolím a talianskou a nemeckou krajnou pravicou.

9:44 Na ruský Petrohrad prvý raz od začiatku vojny dopadol ukrajinský dron. Po zostrelení protivzdušnou obranou spadli jeho trosky na priemyselný areál. Podľa portálu RBK-Ukrajina išlo o operáciu ukrajinskej vojenskej rozviedky.

9:25 Niektorí členovia rusko-bieloruskej rockovej skupiny Bi-2, ktorí boli zadržaní počas svojho koncertovania na thajskom dovolenkovom ostrove Phuket, sú naďalej v thajskom väzení pre ilegálnych migrantov.

9:08 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski povedal 30. januára v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung, že Európa neberie hrozbu zo strany Ruska dostatočne vážne.

8:52 Ruské sily v noci na stredu zaútočili na územie Ukrajiny iránskymi dronmi Šahíd 136/131 a balistickými raketami. Z 20 útočných bezpilotných lietadiel 14 protivzdušná obrana zostrelila, informovalo podľa agentúry AFP velenie ukrajinských vzdušných síl.

8:11 Fínsky súd obvinil Jána Petrovského, ruského neonacistického žoldniera, ktorý bojoval proti ukrajinským jednotkám, z nelegálneho vstupu do krajiny vo viacerých prípadoch, informovala 30. januára fínska mediálna spoločnosť YLE.

7:43 Ukrajinská vláda predložila v utorok do parlamentu zmenenú a doplnenú verziu zákona o sprísnení pravidiel mobilizácie s cieľom zabezpečiť, aby krajina mala dostatočnú bojovú silu na pokračovanie v ťažení proti ruskej invázii.

7:21 Ukrajina zostrelila 14 z 20 ruských útočných bezpilotných lietadiel vypustených v noci nadnes. Ruská armáda tiež údajne odpálila tri balistické rakety Iskander z okupovaného Krymu a Voronežskej oblasti.

6:37 Biden vyzbrojuje Ukrajinu cez Grécko, tvrdia média. Právna právomoc USA známa ako Excess Defense Articles (EDA) umožňuje prezidentovi považovať určité zbraňové systémy za nadbytočné a previesť ich do partnerských krajín za lacnú cenu alebo bez nákladov.

6:36 Rusko obvinilo dvoch tínedžerov v prípade proukrajinskej sabotáže na železnici.  Polícia tvrdí, že ukrajinský partizán kontaktoval tínedžerov cez internet a ponúkol im 150 dolárov, aby podpálili reléovú skrinku, ktorá ovláda signály pre vlakových operátorov.

Kyjev čaká ťažký rok bojov, prúd americkej pomoci je životne dôležitý

Ukrajinu zrejme čaká ťažký rok bojov proti Rusku, uviedol v utorok riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Upozornil, že ukončenie americkej pomoci Kyjevu by bola chyba "historických rozmerov". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. V hlavnom článku na webovej stránke magazínu Foreign Affairs Burns tiež napísal, že Ukrajina zrejme spôsobí Rusku väčšie náklady na vojnu tým, že bude útočiť hlbšie za frontovými líniami.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

Bývalý veľvyslanec USA v Moskve Burns dodal, že vojna už začala narušovať moc ruského prezidenta Vladimira Putina, a varoval, že Čína by mohla zaujať agresívnejší prístup k Taiwanu, ak uvidí, že americká pomoc Ukrajine slabne. "Tento rok bude pravdepodobne pre Ukrajinu na bojisku ťažký," napísal Burns. "Ak Spojené štáty cúvnu v tomto rozhodujúcom momente a prerušia pomoc Ukrajine, dajú si vlastný gól historických rozmerov," doplnil šéf CIA. "Úlohou Ukrajiny je dať ranu Putinovej arogancii a spôsobiť, že Rusko bude mať veľké náklady na pokračovanie konfliktu, a to nielen úspešným postupom na fronte, ale aj podnikaním útokov hlbšie za ním a dosahovaním plynulých úspechov v Čiernom mori," vysvetlil.

Burns tým myslel útoky na území, ktoré Rusko dobylo od Ukrajiny a vyhlásilo ho za svoje, a nie útoky v samotnom Rusku. Administratíva prezidenta USA Joea Bidena zakazuje Ukrajine páliť zo zbraní dodaných Spojenými štátmi na ciele vo vnútri Ruska a odmieta aj žiadosti Kyjeva o dodanie rakiet dlhého doletu HIMARS. "USA neumožňujú a ani nepodporujú útoky vo vnútri Ruska," vyhlásil predstaviteľ Bidenovej administratívy. Niektorí vplyvní republikáni v americkom Kongrese sú za pokračovanie amerického financovania Ukrajiny, ďalší napravo sú zasa proti tomu a takúto pomoc Ukrajine a Izraelu podmieňujú zmenou v imigračnej politike USA - chcú ju obmedziť a viac kontrolovať hranice s Mexikom. Burns napísal, že Putin sa možno bude vyhrážať použitím jadrových zbraní, a k tomu dodal: "Bolo by nerozumné vôbec nebrať do úvahy eskalačné riziká. Ale bolo by rovnako nerozumné nechať sa nimi zbytočne zastrašiť."

Ukrajina oznámila úspešný kyberútok na ruské ministerstvo obrany

"Výsledkom kyberútoku bolo, že výmena informácií medzi jednotkami ministerstva obrany Ruskej federácie, ktoré využívali uvedený server umiestnený v Moskve, bola zastavená," napísal v oznámení ukrajinský vojenský spravodajský útvar HUR. Dodal, že kyberútok "pokračuje". Agentúra AFP nemohla toto tvrdenie overiť a ruskí predstavitelia zatiaľ na údajný hekerský útok nereagovali, píše AFP. Ruské úrady však predtým oznámili, že Rusko v utorok zasiahol rozsiahly "technický problém", ktorý spôsobil výpadok internetu a postihol používateľov po celej krajine.

Prístupné neboli webové stránky domény .ru, hlásili však tiež nefunkčné bankové aplikácie, sociálne siete, internetové obchody, spravodajské portály i stránky vládnych služieb. Úrady však ministerstvo obrany nespomenuli. Ruské ministerstvo digitálneho rozvoja výpadok pripísalo technickým problémom v systéme ochrany domén, ktorý spôsoboval nedostupnosť stránok v zóne .ru. Asi o dve hodiny neskôr toto ministerstvo oznámilo, že problém sa podarilo vyriešiť, nefunkčnosť systému sa však podľa neho môže ešte istý čas vyskytovať. Výpadok hlásili v Moskve, okolitej Moskovskej oblasti, v Petrohrade, Tatársku či Sverdlovskej a Novosibirskej oblasti, uviedli ruské médiá. Stránky mimo domény .ru však boli stále prístupné.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu