Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruský KYBERÚTOK na vládne lietadlo: Piloti prišli o GPS! Britský minister obrany bol v ohrození života

Minister obrany Veľkej Británie Grant Shapps sa stal na palube lietadla Dassault Falcon Envoy RAF obeťou kyberútoku Zobraziť galériu (2)
Minister obrany Veľkej Británie Grant Shapps sa stal na palube lietadla Dassault Falcon Envoy RAF obeťou kyberútoku (Zdroj: X/Status-6 (Military & Conflict News)/Jarek)

KALININGRAD – Britská delegácia sa ocitla v priamej konfrontácii s ruským bezpečnostným systémom. Minister obrany Grant Shapps sa vracal domov z oficiálnej návštevy Poľska, no keď sa lietadlo britského letectva (RAF) ocitlo nad ruskou základňou, stratilo GPS aj sieťové pripojenie. Piloti ostali doslova slepí. Rusi tak ohrozili životy všetkých ľudí na palube.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Británia je na nohách. Minister obrany Veľkej Británie Grant Shapps sa ocitol v ohrození života. Predstaviteľ britskej vlády sa v stredu 13. marca nachádzal na palube lietadla britského letectva RAF Dassualt 900LX Falcon "Envoy", ktoré sa vracalo na ostrovy z oficiálnej návštevy Poľska. 

Strata signálu a GPS

Všetko vyzeralo v poriadku, až pokým na palube Falcona nevypadlo Wi-Fi spojenie. Mnoho systémov bolo na určovanie polohy bolo spojených práve cez Wi-Fi, no tie prestali fungovať. Ako píše britský Independent, piloti museli rýchlo reagovať a použiť iné navigačné systémy. Incident sa odohral počas preletu nad ruskou Kaliningradskou oblasťou, ktorá leží na juhovýchodnom pobreží Baltského mora medzi Litvou a Poľskom. 

Západ predpokladá, že išlo o kybernetický útok zo strany Ruskej federácie. Britská strana ho označila za veľmi nezodpovedný. Bezpečnosť lietadla nemala byť ohrozená, avšak došlo k "zbytočnému riziku, ktoré mohlo potenciálne ohroziť životy všetkých ľudí na palube. Neexistuje na to žiadne ospravedlnenie," dodal zdroj z ochranky vládnej delegácie. 

Nič nezvyčajné

Analytici upozorňujú, že v tomto prípade nešlo o nič nezvyčajné. Pokiaľ sa útoky odohrávajú v blízkosti Kaliningradu, je to len prejav zabezpečenia bezpečnosti. V Kaliningrade sa totiž nachádza veľká ruská námorná a letecká základňa. Putin sa o nej v minulosti vyjadril, že je to bezpečnostná záruka pre prístav v Petrohrade. 

Ruský KYBERÚTOK na vládne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Downing Street v Londýne (sídlo britského premiéra) potvrdilo, že vládne lietadlo Envoy skutočne zažilo rušenie GPS, keď prelietavalo v blízkosti Kaliningradu. "Je to suverénne ruské územie. Preto nie je takáto situácia ničím nezvyčajná," vyjadrila sa kancelária premiéra Rishiho Sunaka. 

Dôvod návštevy Poľska 

Minister obrany Frant Shapps bol v Poľsku v rámci obhliadky vojenského výcvikového tábora v Orzyszi (160 km od Kaliningradskej oblasti), kde mal možnosť sledovať aj cvičenie NATO Steadfast Defender. Cvičenie má trvať do mája, pričom je v ňom zapojených zhruba 90-tisíc vojakov, vrátane britských síl. 

Rusko mohlo teoreticky reagovať aj na vyhlásenie Shappsa, ktorý povedal, že "obrana je najlepší spôsob, ako sa chrániť pred vojenským konfliktom. Musíte to dať jasne najavo svojim protivníkom. Z tohto pohľadu som jednoznačne za navýšenie financií pre obranu, ktoré navrhuje NATO (3 percentá HDP). Žijeme vo veľkom nebezpečenstve, Putina máme v prvej línii. A dosahuje (na Ukrajine) zisky," povedal Shapps.  
 

Viac o téme: Minister obranyVládaVojenská základňaDelegáciaRuskoNATOPoľskoFalconVeľká BritániaKyberútokKaliningradGrant ShappsSteadfast DefenderEnvoyOrzyszi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu