Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Putin označuje vojnu na Ukrajine ako boj o prežitie Ruska

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/(Mikhail Voskresensky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Dvaja francúzski dobrovoľní humanitárni pracovníci zomreli vo štvrtok pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin a ďalší predstavitelia. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 708

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 708 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

NAŽIVO

21:43 Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov ľudskoprávneho aktivistu Olega Orlova. Informuje agentúra AFP.  Ministerstvo Orlovove zaradenie na zoznam zdôvodnilo tým, že "bol proti špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, šíril nepravdivé informácie o rozhodnutiach" ruských orgánov a "podieľal sa na vytváraní správ a materiálov pre zahraničných agentov".

21:35 Ukrajina chce od Ruska 1 bilión dolárov ako kompenzáciu za straty z vojenského konfliktu, povedal ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Oleh Ustenko.

21:15 Litva poskytla Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc pre boj proti Rusku, oznámilo v piatok ministerstvo obrany vo Vilniuse. Informuje agentúra DPA. Armáda členskej krajiny Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odovzdala Kyjevu muníciu pre granátomety Carl Gustaf a systémy diaľkového odpaľovania, spresnilo litovské ministerstvo obrany. 

20:13 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok označil vojenskú operáciu Moskvy na Ukrajine za boj o prežitie Ruska. Povedal to počas kampane za znovuzvolenie v marcových prezidentských voľbách, informuje agentúra AP.

20:00 Poľský súd za špionáž pre ruskú vojenskú rozviedku odsúdil dvoch mužov - Rusa a Bielorusa - na štyri roky väzenia. Informuje agentúra PAP.

19:30 Tusk: Brusel nie je unavený z Ukrajiny, ale sú tu otázky pre Orbana.  "Nie je problém s takzvanou 'únavou s Ukrajinou'. Teraz tu v Bruseli máme únavu ohľadom Orbána," povedal poľský premiér Donald Tusk.

19:00 Vzdušné sily: Ukrajina poškodila 3 ruské lietadlá na okupovanom Kryme. Ukrajinské sily poškodili najmenej tri ruské vojenské lietadlá na vojenskom letisku Belbek pri Sevastopole na okupovanom Kryme, potvrdil 2. februára hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

18:35 Mimovládna organizácia: Ďalšie 4 ukrajinské deti boli zachránené pred ruskou okupáciou. Ukrajinská humanitárna mimovládna organizácia Save Ukraine 2. februára informovala, že zachránila ďalšie štyri deti z Rusmi okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

17:55 Počet zranených pri útoku ruskej armády na centrum Chersonu sa zvýšil na 2. Ťažko sa zranil 17-ročný chlapec - hospitalizovali ho.

17:20 Guvernér: Ruský letecký útok na Cherson zranil 2, poškodil obytné budovy. Ruské sily podnikli letecký útok na centrálny Cherson, pričom zranili dvoch ľudí a poškodili obytné budovy, informoval 2. februára guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

16:50 Rusko vytvorilo viac ako pol milióna nových pracovných miest vo svojom obrannom sektore, aby uspokojilo prudký dopyt na bojisku. Uviedol to v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Informuje AFP.

16:15 Medzinárodný súdny dvor OSN (ICJ) v Haagu dnes rozhodol, že má právomoc prejednávať spor medzi Ukrajinou a Ruskom týkajúci sa obviňovania z genocídy. Moskva tvrdí, že jej dva roky trvajúca vojenská invázia na Ukrajinu mala zabrániť genocíde tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva. Kyjev kvôli tomu na najvyšší súd OSN pre spory medzi štátmi podal žalobu, pretože podľa názoru Ukrajiny Rusko svojou argumentáciou zneužíva medzinárodné právo.

15:35 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s kanadskou ministerkou zahraničných vecí Melanie Jolyovou počas jej oficiálnej návštevy Kyjeva 2. februára.

15:00 Odborový zväz poľských poľnohospodárov Solidarita plánuje od budúceho piatku štrajk, pri ktorom zablokuje hraničné priechody medzi Poľskom a Ukrajinou. Zapojí sa tak k podobným protestom, ktoré sa konajú v celej Európe. Informuje správa agentúry Reuters. 

14:00 Bundestag schválil nemecký rozpočet na rok 2024 vo výške asi 477 miliárd eur - DW Podľa ukrajinských médií dokument poskytuje asi 7,6 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine.

13:37 Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Joly pricestovala do Kyjeva, oznámil 2. februára ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

13:33 Švajčiarska mimovládna organizácia Swiss Church Aid v piatok uviedla, že pri útoku na juhovýchode Ukrajiny zahynuli dvaja jej pracovníci a ďalší zamestnanci utrpeli zranenia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:53 Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) tvrdí, že objavila nezrovnalosti v hárkoch odovzdaných opozičným politikom Borisom Nadeždinom na podporu jeho kandidatúry v marcových prezidentských voľbách. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

12:21 Francúzsko v piatok potvrdilo smrť dvoch humanitárnych pracovníkov, ktorí zahynuli pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:00 V dôsledku nočných ruských útokov na Ukrajinu, ktoré poškodili energetickú infraštruktúru, je v Dnepropetrovskej oblasti bez elektriny viac ako 40-tisíc ľudí. Oznámil to v piatok tamojší gubernátor Serhij Lysak, informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:00 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 2. februáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

10:11 Maďarský premiér Viktor Orbán zdôraznil, že finančná pomoc EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, schválená na štvrtkovom mimoriadnom summite, nie je určená na nákup zbraní. Orbánovo vyjadrenie zaznelo v pravidelnom piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

9:52 Arménsko sa už nemôže spoliehať na Rusko ako na svojho hlavného obranného a vojenského partnera, uviedol dnes podľa agentúry Reuters arménsky premiér Nikol Pašinjan. Dôvodom je podľa neho opakované sklamanie zo strany Moskvy. Jerevan by mal naopak nadviazať užšie vzťahy s Francúzskom a Spojenými štátmi, domnieva sa premiér. Vzťahy Západu a Ruska sú na bode mrazu okrem iného v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu z predvlaňajšieho februára.

9:20 Ruská diplomacia dnes kritizovala rozhodnutie Ekvádoru odovzdať zbrane ruskej výroby Spojeným štátom výmenou za zbrane americké, pričom ruské zbrane z Ekvádoru budú určené pre Ukrajinu, ktorá už takmer dva roky čelí ruskej agresii. Hovorkyňa ministerstva zahraničia v Moskve označila ekvádorský postup za "unáhlený" a urobený "pod nátlakom".

9:19 Ukrajina opakovane vyzvala Rusko, aby vydalo telá ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí podľa tvrdení ruských úradov zahynuli 24. januára pri havárii ruského vojenského lietadla. Podľa Rádia Sloboda (RFE/RL) to vyhlásil predstaviteľ hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov. Dodal, že ruská strana s tým nesúhlasí.

8:58 Vláda schválila 1. februára uznesenie o postupe pri obstarávaní obrany v súťažnom konaní systému Prozorro. Informoval portál The Kyiv Independent.

8:01 Rusko v noci na dnes vyslalo na Ukrajinu na 25 dronov, z ktorých sa ich 11 podarilo zostreliť, uviedol ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské letectvo hovorí o 24 ruských bezpilotných lietadlách. Jeden z nich zasiahol elektrickú stanicu v meste Kryvyj Rih v centrálnej časti krajiny, uviedla podľa ruskojazyčného serveru BBC energetická firma Ukrenerho.

7:49 krajinská armáda začala ženám slúžiacim v ozbrojených silách vydávať uniformy, ktoré sú vyrobené s ohľadom na parametre ženského tela. S odvolaním sa na ministerstvo obrany o tom informoval server Ukrajinska pravda, podľa ktorého ukrajinské vojačky dostali prvýkrát súpravy letných poľných uniforiem prispôsobené ženám.

6:53 Senát Spojených štátov bude budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona týkajúcom sa nelegálnej migrácie na hraniciach s Mexikom, ktorý by mohol odblokovať aj nový balík pomoci pre Ukrajinu. Oznámil to vo štvrtok líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer, informuje o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

Ruský útok zabil dvoch francúzskych humanitárnych pracovníkov

Prokudin v odkazovej aplikácii Telegram napísal, že ruský útok na mesto Beryslav usmrtil dvoch francúzskych občanov a zranil troch ďalších cudzincov. Prokuratúra v Chersonskej oblasti oznámila, že ruské sily podnikli masový dronový útok v oblasti okolo 16.00 h miestneho času. Polícia uviedla, že zranenia utrpel aj ukrajinský občan.

Agentúra Reuters nedokázala nezávisle overiť podrobnosti útoku, ale ruské sily často ostreľujú časti Chersonskej oblasti, ktoré má v teraz pod kontrolou Ukrajina. Beryslav sa nachádza na západnom brehu rieky Dneper (ukrajinsky Dnipro) v Chersonskej oblasti, ktorý ruské sily opustili koncom roka 2022. Ukrajinské sily odvtedy zaujali pozície aj na východnom brehu, ale ruské sily stále intenzívne ostreľujú Chersonskú oblasť z tých častí, ktoré si ešte udržali na východnej strane.

Podľa Zalužného sa Ukrajina musí prispôsobiť menšej vojenskej pomoci zo Západu

Ukrajina sa musí prispôsobiť zmenšeniu vojenskej pomoci od svojich kľúčových spojencov a ešte viac sa sústrediť na technológie, ak má vyhrať vojnu s Ruskom. Uviedol to hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v komentári pre americkú televíziu CNN zverejnenom vo štvrtok.

"Najväčšou výzvou pre armádneho veliteľa je podľa môjho názoru pochopiť,... ako sa každá vojna formuje inak. Po prvé technologickým pokrokom, ktorý určuje vývoj zbraní a vybavenia, a po druhé politickými okolnosťami doma a vo svete a ekonomickým prostredím," uviedol Zalužnyj.

Zároveň konštatoval, že dôležitou hnacou silou vojny na Ukrajine je vývoj bezpilotných zbraňových systémov, ako sú drony, ktoré predstavujú pre Ukrajinu najlepší spôsob, ako sa vyhnúť pozičnej vojne.

Ukrajina má svoj osud nakoniec vo vlastných rukách

"Musíme sa vyrovnať so znížením vojenskej pomoci od kľúčových spojencov, ktorí zápasia s vlastným politickým napätím," uviedol Zalužnyj. Podľa CNN veliteľ v komentári tiež naznačuje čoraz silnejší pocit, že Ukrajina má svoj osud nakoniec vo vlastných rukách. Zalužnyj poukázal aj na "slabosť medzinárodných sankcií" uvalených na Moskvu, pre ktorú dokáže Rusko stále využívať svoj vojensko-industriálny komplex v snahe postupne unaviť Ukrajinu.

Zalužnyj sa v komentári nevyjadril k nedávnym správam CNN o tom, že ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje odvolať z funkcie. Medzi Zelenským a veliteľom armády údajne v dôsledku neúspešnej vlaňajšej protiofenzívy dlhodobo panujú napäté vzťahy. V komentári dal však najavo isté znepokojenie v súvislosti s neochotou politikov v Kyjeve postaviť sa za jeho výzvy na rozsiahlejšiu mobilizáciu.

"Musíme brať na vedomie významnú výhodu, ktorú má nepriateľ pri mobilizácii ľudských zdrojov a porovnať to s neschopnosťou štátnych inštitúcií na Ukrajine zlepšiť úroveň ľudských síl v našej armáde bez použitia nepopulárnych opatrení," napísal veliteľ.

Bezpilotné lietadlá menia aj prístup ku stratégii

V spoločnosti, ktorá sa možno zdráha vystaviť veľké množstvo mladých mužov a žien priamemu nebezpečenstvu, môžu na diaľku ovládané drony predstavovať prijateľnejší spôsob vedenia bojových operácií, domnieva sa Zalužnyj.

"Technológie sa pýšia nepochybnou presilou nad tradíciou," píše. Bezpilotné lietadlá spolu s ďalšími pokročilými schopnosťami a technológiami významne menia nielen spôsob boja ale tiež celkový prístup ku stratégii. Uviedol veliteľ s tým, že je potrebné ukončiť "zastrelené a stereotypné myslenie".

"Už máme k dispozícii schopnosti na elimináciu nepriateľa a zaistenie existencie štátnosti. Našim cieľom musí byť využiť túto chvíľu a maximalizovať našu akumuláciu bojových schopností, čo nám umožní vynaložiť menej prostriedok na spôsobenie maximálnych škôd nepriateľovi, aby sme skončili agresiu a ochránili pred ňou Ukrajinu v budúcnosti," uzatvára Zalužnyj.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu