Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Drony v noci opäť zaútočili na Ukrajinu: V ruskej armáde vznikajú pluky invalidov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

MOSKVA - Ruská armáda posiela ranených vojakov z radov mobilizovaných mužov bez potrebného liečenia do útočných oddielov, uviedol dnes investigatívny portál Važnyje Jistotiu, ktorý sa odvoláva na svedectvo manželiek ranených vojakov. Podľa neho tak rovnako ako v časoch druhej svetovej vojny vznikajú akési pluky "invalidov", ktorým sa tiež hovorí pluky rekonvalescentov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 651

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 651 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Japonský premiér Fumio Kišida prisľúbil Ukrajine počas online summitu najrozvinutejších priemyselných krajín sveta G7 ďalšiu pomoc v hodnote 4,5 miliardy amerických dolárov. Jej súčasťou bude jedna miliarda dolárov na humanitárnu pomoc. Informuje o tom agentúra AP.

21:25 Zelenskyj uvalil nové sankcie na Rusov vrátane veliteľa čečenského práporu. Prezident Volodymyr Zelenskyj implementoval 7. decembra rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany uvaliť sankcie na viac ako 300 jednotlivcov a spoločností spojených s Ruskom a Moskvou.

20:56 Ukrajinskí prepravcovia testujú prepravu kamiónov cez zablokovanú poľsko-ukrajinskú štátnu hranicu po železnici. Vo štvrtok to vyhlásil zástupca ukrajinských železníc Valerij Tkačev, informuje o tom agentúra AFP.

20:47 Novinár Times ukázal hangár s novými ukrajinskými námornými dronmi Magura V5.

20:16 Ukrajinské železnice prepravili rekordné množstvo nákladu od začiatku totálnej vojny. Za celý november prepravili Ukrzaliznycja (Ukrajinské železnice) 14 miliónov ton nákladu, čo predstavuje nárast o 33,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, informovalo ministerstvo infraštruktúry 7. decembra.

19:40 Ukrajina vo štvrtok vyzvala svojich obyvateľov, aby šetrili elektrickú energiu po ruskom poškodení elektrárne v blízkosti frontovej línie. Informovala o tom agentúra AFP.

19:21 Ruského vojaka, ktorý uniesol tínedžera, odsúdili na 12 rokov väzenia. Podľa prokuratúry vojak chlapca uniesol počas ruskej ofenzívy pri Černihive v marci 2022 a štyri dni ho držal ako rukojemníka.

18:56 USA a Spojené kráľovstvo uvalili sankcie na agenta ruskej FSB, spolupáchateľa zapleteného do viacročných kybernetických útokov. Dvaja menovaní boli Ruslan Peretyatko, dôstojník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), a Andrey Korinets, IT pracovník.

18:23 Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok prijal v Moskve iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího. Rokovali spolu aj o prebiehajúcom konflikte na Blízkom východe. Informuje o tom agentúra AP.

18:14 Sankcie zo strany Západu Rusku len pomáhajú stať sa novým centrom rastu vo svete, ktorý vstupuje do obdobia radikálnych zmien. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Sankcie označil za útok, ktorý Rusku nespôsobil žiadne významné škody. Informuje o tom agentúra Reuters.

17:48 Ruské okupačné úrady v Novej Kachovke oznamujú „evakuáciu“ civilistov. Nelegálne okupačné orgány v Chersonskej oblasti Nova Kakhovka oznámili, že 13. decembra vykonajú takzvanú dobrovoľnú evakuáciu obyvateľov.

17:04 Pomoc Ukrajine klesla na najnižšiu úroveň od januára 2022. Medzi augustom a októbrom sa objem novej pomoci Ukrajine v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znížil o 87 %, ukázala štúdia Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku.

16:50 V noci 6. decembra, na deň svätého Mikuláša, si dôstojník pre styk s verejnosťou 10. brigády Edelweiss obliekol kostým svätého Mikuláša a navštívil bojové pozície v regióne Bukhmut, kde vojakom v prvej línii odovzdal balíčky sladkostí.

16:05 Ruské útoky v Chersonskej oblasti spôsobili únik amoniaku v továrni. Roman Mrochko, šéf vojenskej správy mesta Cherson, uviedol, že ruské útoky poškodili spojenie s chladiacou jednotkou v priemyselnej továrni na potraviny, čo spôsobilo únik amoniaku, ktorý bol údajne nepatrný a pod kontrolou.

15:53 Vnútropolitické nepokoje v USA hrozia, že podkopú podporu Ukrajine.

15:30 Kyjev vo štvrtok oznámil podpísanie memoranda so Spojenými štátmi o pomoci pri presune zbrojárskej výroby na územie Ukrajiny. Tento krok prichádza v čase, keď narastajú pochybnosti o pokračovaní západnej podpory Ukrajine v boji proti Rusku, informuje agentúra AFP.

14:58 Rusko vo štvrtok zadržalo muža pôvodom z Bieloruska, ktorý vraj na príkaz Ukrajiny umiestnil výbušniny do dvoch vlakov cestujúcich po kľúčovej železničnej trati na Sibíri. Informuje o tom agentúra AFP.

14:54 Rusko vo štvrtok vyjadrilo nádej, že americký Kongres bude naďalej blokovať žiadosť Bieleho domu o ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

14:23 Na strelnici v ruskej Riazanskej oblasti došlo k výbuchu. Dôstojník Rosguardu bol zabitý a dvaja ďalší boli zranení. Miestna prokuratúra uviedla, že výbušné zariadenie tam spontánne vybuchlo počas cvičenia.

13:43 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na rokovaní s korunným princom Muhammadom bin Salmánom v Rijáde uviedol, že pôvodne mal bin Salmán navštíviť Moskvu. Na poslednú chvíľu však došlo k zmene plánov a Putin odcestoval za ním. Iinformuje správa agentúry Reuters.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP)

13:33 Podpora Ukrajiny sa podľa českého prezidenta Petra Pavla stáva pre niektorých občanov či "nezodpovedných politikov" iritujúcim faktorom. Je však motivovaná agresívnym správaním Ruska a Česku podľa neho nezostáva nič iné, než v tejto podpore naďalej pokračovať. Vo štvrtok sa na tom podľa prezidenta zhodli všetci českí najvyšší ústavní činitelia spolu s ministrom zahraničných vecí, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (3)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

13:00 Dynamika pomoci západných krajín Ukrajine vzdorujúcej vojenskej agresii Ruska sa výrazne oslabila. Vyplýva to z najnovších údajov Kielskeho inštitútu pre globálnu ekonomiku (IfW), systematicky sledujúceho prostredníctvom projektu Ukraine Support Tracker hodnotu vojenskej, finančnej a humanitárnej pomoci, ktorú vlády 42 západných krajín poskytujú Ukrajine od 24. januára 2022. Informovala o tom nemecká spravodajská televízia n-tv.

12:00 Česko v dlhodobom horizonte počíta s tým, že by malo mať svojho veľvyslanca v Moskve. Po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov a ministra zahraničných vecí ČR o zahraničnej politike to vo štvrtok uviedol český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa v Prahe.

10:40 Ruské drony v noci na štvrtok opäť zaútočili na infraštruktúru súvisiacu s prepravou a skladovaním obilia v okolí rieky Dunaj. Väčšinu útočiacich dronov sa podarilo zneškodniť, ale miestne ukrajinské úrady aj tak hlásili škody na infraštruktúre a minimálne jednu obeť. 

10:20 Lietadlá, tanky a protivzdušná obrana. Ukrajina odovzdala USA zoznam potrebných zbraní - Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu