Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čínske záhadné ochorenie je v Európe: Česká republika preveruje dostupnosť antibiotík, tieto krajiny hlásia prvé prípady!

Záhadné ochorenie, ktoré sa rozšírilo najmä u detských pacientov už desí Európu
Záhadné ochorenie, ktoré sa rozšírilo najmä u detských pacientov už desí Európu (Zdroj: Twitter/New York Post)

PRAHA - Zápaly pľúc spôsobené baktériami, ktoré v poslednom čase zaznamenali vo väčších počtoch u detí v Číne, sa podľa českého námestníka ministra zdravotníctva Jakuba Dvořáčka objavili už aj v Európe. ČR preto preveruje dostupnosť typu antibiotík, ktoré na ne účinkujú.

Baktéria Mycoplasma pneumoniae sa v Európe bežne vyskytuje. Ide o respiračný patogén, ktorý spôsobuje takzvaný suchý alebo studený zápal pľúc. Typické sú príznaky podobné viróze, ako sú zápal horných dýchacích ciest, horúčka či bolesti svalov, vo vážnejších prípadoch zápaly pľúc, najmä u detí nad päť rokov a seniorov. Najviac ohrozené sú práve deti vo veku do 15 rokov, informovala rozhlasová stanica Europe 1. Vo Francúzsku zaznamenali už 36-percentný nárast lekárskych konzultácií v súvislosti s týmto typom infekcie. Zvýšený nárast ochorenia zaznamenalo aj Holandsko.

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Situáciu podľa českého námestníka už sleduje aj Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC), informácie si z Číny vyžiadala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). "Sú prípady hlásené z Francúzska, Holandska a ďalších štátov," uviedol Dvořáček. Je však náročné rozlíšiť, či ide o ochorenie touto baktériou, alebo inou, ktorá je v ČR bežná, potvrdil námestník. "Čo vidíme v nemocniciach, nie sú žiadne signály o náraste a vzniku nejakej epidémie," dodal.

Podľa odborníkov sa Čína po úplnom uvoľnení protiepidemických opatrení súvisiacich s covidom-19 stretáva s nárastom iných chorôb podobne ako vlani na jeseň Európa. Infektológ Marek Štefan z Kliniky infekčných chorôb a cestovnej medicíny Fakultnej nemocnice v Motole na sieti X napísal, že oproti klasickým zápalom pľúc, ktoré spôsobuje napríklad baktéria pneumokok, je choroba zvyčajne miernejšia. Na vážnejšie prípady sa používa typ antibiotík, takzvané makrolidy.

"Najmä v Ázii však stúpa rezistencia na makrolidy, prvým liekom voľby je potom doxycyklín alebo alternatívne fluórochinolony," uviedol. Antibiotická rezistentnosť je odolnosť baktérie na konkrétne antibiotikum, ktorá sa môže v Ázii a Európe líšiť. "V každom prípade na mykoplazmu nepôsobia penicilíny ani ďalšie ATB zo skupiny beta-laktamov," uviedol Štefan.

Čínska vláda preto tento týždeň oznámila sériu opatrení, ktoré majú brániť ďalšiemu šíreniu respiračných ochorení v krajine. Cestujúcim prichádzajúcim do Číny by sa mala na hraniciach zmerať teplota, prísnejšia prevencia a kontroly by mali byť tiež v školách a v domovoch pre seniorov, uviedla podľa agentúry DPA čínska vláda. Čína aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v minulosti čelili kritike týkajúcej sa nedostatočnej transparentnosti pri informovaní o prvých prípadoch covidu-19, ktoré sa vyskytli v meste Wu-chan na prelome rokov 2019 a 2020.

ECDC preto pravidelne monitoruje informácie vo verejnom priestore aj v krajinách mimo Európy. Vo svojom hlásení z piatka minulého týždňa k prípadom zápalov pľúc u detí v Číne uviedlo, že čínska národná zdravotná komisia informovala o prípadoch 13. novembra, 23. novembra potom doplnila ďalšie informácie na žiadosť WHO.

"Od mája bol v Číne zistený nárast ambulantných konzultácií a hospitalizácií detí do nemocníc kvôli Mycoplasma pneumoniae a od októbra 2023 kvôli RSV, adenoviru a vírusu chrípky," uviedli podľa ECDC čínske zdravotné orgány. Nezaznamenali žiadne nové ochorenia ani netypické prejavy. Nárast je podľa nich skorší, ako je v chrípkovej sezóne obvyklé, ale vzhľadom na zrušenie proticovidných opatrení to odborníci očakávali. Fotografie a videá z čínskych nemocníc však aktuálne často pripomínajú scenár krátko predtým ako svet spoznal ochorenie Covid-19.

Mycoplasma pneumoniae postihuje najmä malé deti a k typickým príznakom patrí bolesť hrdla, únava a dlhotrvajúci kašeľ, ktorý môže trvať týždne alebo aj mesiace. V ťažších prípadoch prerastie až do zápalu pľúc. Liečba antibiotikami trvá približne 10 dní, no baktériu neusmrtí, iba zastaví jej ďalšie množenie.

Viac o téme: BaktériaAntibiotikáZápal pľúc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu