Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Panika z novej choroby: Nebezpečný patogén z Číny zapĺňa nemocnice, postihnuté sú najmä deti

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Preplnené detské oddelenia. Mladí pacienti na hadičkách. Znepokojení rodičia v maskách pri posteli. Upratovačky v ochranných oblekoch. Chaos, zmätok a strach uprostred možnej novej epidémie. Záhadná vlna chorôb v Číne znervózňuje celý svet. Niet divu, veď aj pandémia koronavírusu sa začala podobnými scénami vo Wu-chane pred štyrmi rokmi. Choroba, ktorá už dostala aj svoj názov - syndróm bielych pľúc - prenikla už aj do ďalších štátov vrátane USA.

Po počiatočných regionálnych ohniskách v Dánsku a iných európskych krajinách sa nárast pľúcnych ochorení teraz dostal aj do USA. V okrese Warren neďaleko Clevelandu (Ohio) bolo nedávno zaznamenaných 142 prípadov medzi deťmi. "Toto je nielen vysoko nad priemerom, ale spĺňa aj definíciu epidémie," uviedli zdravotnícke úrady.

archívne video

Ministerska zdravotníctva Zuzana Dolinková po návšteve pracovísk Univerzitnej nemocnice Bratislava (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Rastú však obavy zo zimy, kedy hrozia útoky viacerých patogénov. „Toto sa zvyšuje o akýsi efekt dobiehania po pandémii, keď sú iné choroby nebezpečnejšie ako zvyčajne,“ povedal pre nemecký Bild Paul Haser hlavný kardiovaskulárny chirurg z Brookdale Hospital v New Yorku. V Ohiu bolo okamžite nariadené vyšetrovanie. Zdravotníci chcú presne zistiť, čo spôsobilo prepuknutie choroby. 

Zatiaľ vo všetkých celosvetovo hlásených incidentoch neexistujú žiadne dôkazy o nových patogénoch, ktoré by spôsobovali neznáme choroby. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) súhlasí. Napriek preplneným klinikám neboli v Číne objavené žiadne nové alebo neobvyklé patogény. Dôvera je však v súčasnosti po katastrofe s covidom s takmer siedmimi miliónmi úmrtí nízka.

Deti sú náchylnejšie

Doteraz boli diagnostikované rôzne ochorenia, vrátane mykoplazmy, ktorá spôsobuje pľúcne infekcie, streptokoky a adenovírusy. Priemerný vek pacientov v Ohiu je osem rokov. „Deti sú na takéto ochorenia náchylnejšie, pretože sú bližšie k sebe a menej si dávajú pozor na umývanie rúk,“ hovorí odborník Haser.

Alarmujúce správy prišli aj z amerického štátu Massachusetts. Tam bol obzvlášť citeľný nárast ľahšej formy zápalu pľúc. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zatiaľ neidentifikovalo žiadne „mimoriadne udalosti“ vo zvyšku USA okrem dvoch ohnísk. Prudký nárast respiračných ochorení je často pozorovaný po odznení vĺn vírusových ochorení (chrípka, Covid atď.). Podľa CDC „mykoplazma“ stúpa v infekčných krivkách každé tri až sedem rokov.

Existuje ďalšia teória, ktorá koluje pre chaotické scény v Číne a zjavne nových regiónoch po celom svete: Opatrenia proti ochoreniu Covid spôsobili, že ľudský imunitný systém je náchylnejší na patogény. A najmä deti boli vo väčšej miere postihnuté lockdownami.

Viac o téme: Zápal pľúcEpidémiaČínaPatogényCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu