Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dievčatko (†2) sa nakazilo raritným vírusom: Typický je pre holuby! Nepomohli týždne v nemocnici ani lieky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RANDWICK – Vzácny vírus, ktorým sa nakazilo v citlivom období, ju stál život. Z Austrálie prišla tragická správa. Iba dvojročné dievčatko sa infikovalo vysoko nákazlivým vírusom APMV-1. Ako k tomu došlo, jasné nie je. Za posledných 100 rokov je však len piatou, oficiálne potvrdenou ľudskou obeťou.

archívne video 

Nemocnica roka 2023 je opäť Fakultná nemocnica v Ružomberku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dievčatko prijali v nemocnici Prince od Wales v austrálskom meste Randwick potom, ako malo zhruba tri týždne príznaky podobné prechladnutiu, trpelo nevoľnosťou a zvracalo. Okrem toho v tom čase bojovalo aj s leukémiou. Iba šesť týždňov pred tým absolvovalo druhý cyklus chemoterapie. Práve z tohto dôvodu nikde necestovalo, neprišlo do kontaktu s chorými ľuďmi ani domácimi zvieratami. Informuje o tom britský Daily Mail.

Poštová holubica New Kim
Zobraziť galériu (3)
Poštová holubica New Kim  (Zdroj: Youtube/Reuters)

Potom, ako sa u neho prejavili príznaky vírusu, skončilo v nemocnici. Žiaľ, dievčatko asi mesiac po prijatí zomrelo. Nepomohli ani nasadené antibiotiká a antivirotiká. Dostávalo tiež lieky proti epileptickým záchvatom, keďže mala tiež opuch mozgu. 

Následné testy ukázali, že odobraté vzorky sú podobné vzorkám odobratým holubom nakazeným vírusom APMV-1. Ten sa môže prenášať aj vetrom. Dievčatko sa mohlo nakaziť aj tak, že sa dotklo nejakého holuba.

Medzi voľne žijúcimi ale aj domácimi vtákmi ide o bežne sa vyskytujúce ochorenia. Označované býva aj pojmom Newcastelská choroba podľa anglického mesta Newcastel, kde bolo 1926 prvýkrát identifikované. U vtákov sa prejavuje vykrútením krku, chvením krídiel či stratou hmotnosti. Ovplyvnená môže byť aj ich schopnosť lietať, preto sa často choré zvieratá pohybujú na zemi v kruhu. V prípade ľudí sa zvykne prejavovať len ako zápal spojiviek a prvý prípad bol hlásený v roku 1942 práve v Austrálii. Odvtedy bolo zaznamenaných menej ako 500 prípadov nákazy, z toho štyri skončili smrťou. Dvojročné dievčatko je teda piata potvrdená obeť.

Viac o téme: VírusúmrtieDievčatkoAustráliaAPMV-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu