Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je to tu! Úrad verejného zdravotníctva zverejnil aktuálne čísla a odhad vývoja: Smerujeme do epidémie

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 49. týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 6,8 percenta. Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 17,8 percenta. Informovali zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

archívne video

Na najväčšom centrálnom príjme na Slovensku chýbajú lekári (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 55.329 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji a najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Ochorenia hlásilo 53 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 42 percent všeobecných lekárov pre dospelých," priblížil úrad.

Najvyššia chrobonosť v tomto kraji

Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia v 49. týždni nahlásili 6740 ochorení, čo predstavuje 12,2 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. ÚVZ zároveň informoval, že 51 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 32 materských škôl a 17 základných škôl, jednu spojenú špeciálnu základnú školu s materskou školou a jednu strednú školu.

Úrad v 49. týždni nezaznamenal prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Tiež bolo spracovaných 902 prípadov ochorenia COVID-19. Podotkol, že z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac november najvyššia vekovo špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb.

Viac o téme: ChrípkaChorobnosťRespiračné ochorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu