Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinci tvrdia, že zostrelil ruské drony a raketu: V Odese horel sklad

Ukrajinské základne v Kyjevskom regióne Zobraziť galériu (2)
Ukrajinské základne v Kyjevskom regióne (Zdroj: SITA/AP Photo/Bram Janssen)

MOSKVA - Ruské vojská v nedeľu zostrelili nad Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny tri ukrajinské rakety. Mierili podľa nich na polostrov Krym. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 606

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 606 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

20:20 Situácia na Blízkom východe a pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine boli dominantnými témami pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Po skončení rokovaní to uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

18:00 Rusko v čase, keď sa potýka so západnými sankciami, výrazne posilňuje zahraničný obchod s Čínou. Na dnešnej regionálnej konferencii na severovýchode Číny firmy podpísali viacero dohôd o spolupráci. V Moskve sa ale proti zbližovaniu s Čínou ozývajú kritické hlasy, uvádza na svojom webe týždenník Der Spiegel.

16:25 Viacerí ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa chystajú na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci otvoriť otázku stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Číne. Podľa servera 168.hu to napísal v pondelok týždenník Politico.

16:00 Írska vláda pripravuje zmenu v utečeneckej politike krajiny týkajúcu sa Ukrajincov, ktorá by obmedzila ich prístup k štátom poskytovanému bývaniu na tri mesiace, kým si budú musieť zabezpečiť vlastné bývanie, uviedol Irish Examiner s odvolaním sa na vládny zdroj.

14:30 Ukrajina dostala ďalšiu splátku vo výške 1,5 miliardy eur (1,6 miliardy USD) z balíka makrofinančnej pomoci Európskej únie, oznámil to premiér Denys Shmyhal.

12:08 Americko-ruská novinárka Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsu Kurmaševová zostane vo väzbe minimálne do 5. decembra. Rozhodol o tom v pondelok súd v meste Kazaň v strednom Rusku, informuje agentúra AFP.

11:08 Niektoré kraje v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí pracujú na podpore projektu vybudovania rehabilitačného centra pre zranených vojakov v Užhorode. Podľa hejtmana Pardubického kraja a predsedu Komisie Asociácie krajov Českej republiky pre verejnú správu a legislatívu Martina Netolického (3PK(SOCDEM) ide o najväčší a najdôležitejší projekt českých krajov v Zakarpatí. Počíta s opravou jednej z nevyužívaných nemocničných budov, uviedla v tlačovej správe Zuzana Nováková z kancelárie hejtmana.

10:07 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila všetky vzdušné ciele, teda 14 ruských dronov priamo útočiacich na cieľ a jednu leteckú riadenú raketu Ch-59, uviedlo dnes ukrajinské letectvo. Terčom ruských náletov bola predovšetkým Odesa, kde trosky jedného z dronov zasiahli prístavný sklad a spôsobili požiar, uviedol list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na úrady. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si podľa serveru BBC News všíma, že Rusi pri útokoch na východoukrajinské mesto Avdijivka narážajú na rovnaké ťažkosti ako ukrajinské jednotky pri protiofenzíve na juhu krajiny, teda na silnú obranu.

8:37 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 13 bezpilotných lietadiel typu Shahed, jeden ďalší útočný bezpilotný stroj a riadenú riadenú strelu Kh-59, ktorú ruské sily vypustili na Ukrajinu v noci, informovalo letectvo.

8:21 Ruská armáda v noci na pondelok vyslala do útoku na ciele na Ukrajine 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131, ďalší útočný dron neurčeného typu a riadenú strelu Ch-59. S odvolaním sa na rannú zvodku generálneho štábu ukrajinskej armády o tom informovala britská stanica BBC. Armáda dodala, že všetky pokus o útok boli zmarené.

6:50 Rusko pokračuje v presúvaní zdrojov do Avdiivky napriek veľkým neúspechom. Ruské sily privádzajú ďalšie sily do Adviivky napriek veľkým pretrvávajúcim problémom s mechanizovanými útokmi a pokračujúcim zlyhaniam obnoveného tlaku, informoval Inštitút pre štúdium vojny vo svojom dennom hodnotení.

6:46 Ruské sily podnikli viaceré mínometné útoky na ukrajinskú severovýchodnú oblasť Sumy, pričom zaútočili na štyri komunity a spôsobili najmenej 13 výbuchov, informovala regionálna vojenská správa.

6:00 Začína sa dvojdňový medzinárodný summit Krymskej platformy, ktorá sa usiluje o obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Zúčastní sa na ňom štyri desiatky predstaviteľov parlamentných komôr z celého sveta, oficiálne sa začne večerou na Pražskom hrade za prítomnosti prezidenta Petra Pavla. S tematickými príspevkami dnes tiež na tlačovej konferencii vystúpia zástupcovia expertov pri Krymskej platforme, hovoriť budú o následkoch okupácie Krymu.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu