Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ruskú hrdinku z televízie odsúdili: Verdikt padol v jej neprítomnosti, za transparent dostala 8,5 roka väzenia!

(Zdroj: Twitter.com)

MOSKVA - Moskovský súd vymeral trest vo výške 8,5 roka väzenia bývalej novinárke ruskej štátnej televízie Maríne Ovsjannikovovej, ktorá je vinná zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Súd rozhodol v jej neprítomnosti, lebo žurnalistka z Ruska utiekla a žije v zahraničí.

O verdikte informovali ruské médiá. Ovsjannikovová sa vlani stala známou svojím protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu v živom televíznom vysielaní. S transparentom sa postavila za moderátorku na ktorom stálo  „Zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú“. Televízia dala novinárke výpoveď a úrady jej uložili pokutu.

Policajné kontroly na hraničnom priechode Podspády - Jurgow

V zábere bola asi päť sekúnd, réžia potom obraz presmerovala na ilustračné zábery. Súd ju teraz zbavil "práva vykonávať činnosť súvisiacu so správou elektronických stránok alebo informačných a telekomunikačných sietí, vrátane internetu, na obdobie štyroch rokov," cituje ruská štátna agentúra TASS prokuratúru. Tá žiadala pre novinárku trest 9,5 roka za mrežami.

Nezávislý server Meduza v tejto súvislosti pripomína solitérnu protestnú akciu Ovsjannikovovej priamo oproti Kremľu, kde v polovici júla držala v rukách plagát s nápisom "Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali?". K nohám si pritom položila bábiky postriekané červenou farbou.

Polícia novinárku zadržala a úrady ju poslali do domáceho väzenia, z toho však aj so svojou dcérou utiekla a súdiac podľa jej účtov na sociálnych sieťach sa teraz nachádza v Paríži, píše Meduza. Podľa agentúry TASS je na zozname medzinárodne hľadaných osôb.

Ovsjannikovová v utorok večer zverejnila vyhlásenie, kde obvinenia označila za absurdné a politicky motivované. "Rozhodli sa mi dať demonštratívny výprask, pretože som sa nebála a nazvala veci ich pravými menami. Ruskú televíziu propagandistickým strojom, vojnu vojnou a (prezidenta Vladimira) Putina vojnovým zločincom," napísala a odmietla označenie zradkyňa, ktorého sa jej podľa nej dostáva v Rusku. Označila sa za vlastenku. "Skutočným zradcom svojej krajiny je Putin a jeho najužší kruh. Stali sme sa vyvrhelmi. Celý svet beží dopredu míľovými krokmi, a Rusko sa na vŕzgajúcej káre valí dozadu, do priepasti, do hĺbky, propagandy a marginality," dodala.

Viac o téme: RuskoUkrajinaUkrajina v krízeOvjannikovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu