Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Burkina Faso a Rusko podpísali dohodu o výstavbe jadrovej elektrárne

(Zdroj: Getty Images)

OUAGADOUGOU - Burkina Faso a Rusko v piatok podpísali dohodu o výstavbe jadrovej elektrárne v tejto západoafrickej krajine. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Vláda Burkiny Faso podpísala memorandum o porozumení o výstavbe jadrovej elektrárne, ktorej cieľom je pokryť energetické potreby obyvateľstva Burkiny Faso," uvádza sa vo vládnom vyhlásení. Dohoda bola podpísaná v rámci Ruského energetického týždňa v Moskve, na ktorom sa zúčastnil minister energetiky Burkiny a zástupca šéfa ruskej jadrovej agentúry Rosatom. Podľa Rosatomu je "memorandum prvým dokumentom v oblasti mierového využívania atómovej energie medzi Ruskom a Burkinou Faso" a kladie základy spolupráce v ďalších oblastiach vrátane priemyslu, poľnohospodárstva a medicíny.

Ruská agentúra TASS citovala ministra energetiky Burkiny, podľa ktorého je plán vybudovať jadrové elektrárne do roku 2030 "s cieľom vyriešiť problém energetického deficitu" v jeho krajine. "Našou výzvou je zdvojnásobiť výrobu elektrickej energie do roku 2030, čo nám umožní podporiť industrializáciu Afriky," vyhlásil. Dohoda nadväzuje na júlové stretnutie lídra Burkiny Faso, kapitána Ibrahima Traorého a ruského prezidenta Vladimira Putina počas Rusko-afrického summitu. Traoré vtedy požiadal Putina o podporu pri výstavbe jadrovej elektrárne v Burkine Faso. Podľa údajov africkej rozvojovej banky koncom roka 2020 malo prístup k elektrine približne 23 percent obyvateľov Burkiny. Moc v Burkine Faso prebrala vlani vojenská junta. Krajina sa odvtedy usiluje o diverzifikáciu svojich medzinárodných partnerov a prikláňa sa najmä k Rusku.

Viac o téme: Jadrová elektráreňRuskoBurkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu