Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán vládne železnou päsťou: Obchodom prikázal radikálne zlacniť niektoré potraviny, pri benzíne to nedopadlo slávne

Orbánova vláda zastropovala ceny potravín a nemieni s tým tak skoro prestať. Zobraziť galériu (4)
Orbánova vláda zastropovala ceny potravín a nemieni s tým tak skoro prestať. (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Inflácia doslova žerie úspory ľudí v Európe. Každá krajina sa s tým vysporadúva inak. Niektorí to berú ako normálny ekonomický jav zlých časov a snažia sa to prekonať, iní musia kvôli rastúcej chudobne prísť s radikálnymi opatreniami. Iróniou je, že čím viac takýchto radikálnych a populistických opatrení príde, tým budú problémy v budúcnosti väčšie. Podobnou železnou rukou v Maďarsku vládne aj premiér Viktor Orbán, ktorý prikázal obchodným reťazcom na vybrané potraviny udeľovať zľavy. Má to háčik, podobný ako pri benzíne.

archívne video

Nemám negatívny postoj k Maďarsku, problém cítim v prístupe Orbána, povedal Pavel (Zdroj: TASR/ Barbora Vizváryová)

V prípade benzínu Maďari dopadli tak, že kým oni mali síce plošne zastropované ceny na pohonné hmoty, z krajiny sa pod ťarchou tohto opatrenia akoby vyparili zásoby benzínu a podobných produktov. Mohla za to táto radikálna zmena pod nátlakom vlády. Tento stav už nebol udržateľný, a tak sa od tohto opatrenia upustilo, čo spôsobilo, že Maďari neskôr zo dňa na deň tankovali o niekoľko desiatok centov naviac.

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (4)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Čo sa stoplo pri benzíne, funguje naďalej pri potravinách

TV Markíza informuje o tom, že podobné praktiky teraz platia u vybraných potravín obchodných reťazcov. Vláda im plošne nariadila, aby u vybraných 20 druhov potravín bola znížená suma aspoň o 10 percent. Najskôr bol tento príkaz iba u základných potravín. Teraz vláda konkrétne reťazcom prikazuje, koľko produktov majú zlacniť.

Orbán vládne železnou päsťou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Orbánovci zrejme toto vidia ako boj s infláciou, no takáto bublina sa bude musieť raz niekedy premietnuť do reálnych problémov. Napríklad takých ako pri benzíne, a síce, že bude nedostatok tých potravín, na ktoré tieto zľavy boli vo veľkom udeľované.

Každý týždeň uvedie obchodník v zľave 20 produktov. Sám si vyberie, ktoré to budú. Aby však nedošlo k špekuláciám, podľa zákona ide o hydinu, bravčové a hovädzie mäso, ryby, mlieko a mliečne výrobky ako syry a maslo. Výnimkou nie sú ani pekárenské výrobky ako chlieb, múka, cukor či zelenina a ovocie. Do tohto zoznamu patria aj káva, čaj, minerálne vody a nealkoholické nápoje.

Reťazce s tým rátali, 10 percent vraj bude len minimum

"V týchto kategóriách vyhláška povinne požaduje zníženie ceny výrobku minimálne o 10 percent, no výrazne väčšou mierou chce svojimi ďalšími akciami prispieť SPAR Hungary," povedal televízii Márk Maczelka, manažér komunikácie SPAR. "Ako vždy, aj tentoraz sme našu prevádzku koncipovali tak, aby vyhovovala platnej legislatíve. V našich predajniach upozorňujeme na produkty, ktoré majú o 10 percent nižšiu cenu prostredníctvom zákonom definovaného nariadenia," dokladoval zas reťazec Tesco v Maďarsku.

Také jednoduché to nie je, problémy sa už prejavili

Každý vzdelaný ekonóm však musí za týmto nariadením zákonite vidieť problém. Ak sa niečomu zastropuje cena, výrobcovi sa na tento trh neoplatí expandovať, ak bude v strate, čo bol aj prípad zastropovaných pohonných hmôt v Maďarsku. Stropovanie cien potravín u našich južných susedov už platí viac ako rok a nekončí. Kritizujú ho viacerí. Keďže sú ceny produktov ako mlieko, cukor či múka zastropované, je ich kúpa z hľadiska množstva obmedzená, alebo jednoducho nie sú na sklade.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: PotravinyVládaObchodySupermarketyZľavyNariadenieInfláciaMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu