Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Natankujete pred víkendom lacnejšie? Cena čierneho zlata sa na trhu prepadla: TAKTO sa pohli ceny benzínu a nafty!

Cena čierneho zlata na trhu vo štvrtok klesla: Benzín a naftu na čerpacích staniciach natankujete lacnejšie. Zobraziť galériu (11)
Cena čierneho zlata na trhu vo štvrtok klesla: Benzín a naftu na čerpacích staniciach natankujete lacnejšie. (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar, Kristián Korem)

BRATISLAVA – Tankovanie benzínu a nafty sa pri vývoji cien za posledný rok zmenilo na adrenalínový šport. Hodnoty týchto komodít stúpajú a klesajú ako na húsenkovej dráhe a nárast cien v posledných týždňoch už začínal robiť vrásky na čele nejednému motoristovi. Pri priemere cien pohonných hmôt sa však vo štvrtok podarilo zaznamenať pokles oproti priemerným cenám na čerpacích staniciach z minulého týždňa. Pokles trhových cien ropy naznačuje, že na sklonku jari by sa mohlo začať blýskať na lepšie časy.

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Pokiaľ vás príjemné, ba až letné počasie cez víkend vyženie na výlet do prírody alebo len na obyčajné potulky Slovenskom, máme pre vás dobré správy. Ceny pohonných hmôt oproti minulému týždňu konečne výraznejšie zlacneli. Priemerná cena benzínu vo štvrtok klesla na úroveň 1,586 €/l, čo sa ani zďaleka nepribližuje čiernym predpovediam zo začiatku roka. Analytici ešte vtedy predpovedali, že ceny pohonných hmôt by sa v tomto období mohli vyšplhať až ku dvom eurám za liter.

Opätovný pokles zaznamenala aj cena nafty. Zatiaľ čo minulý týždeň jej hodnota výrazne stúpla, jej cena sa už vo štvrtok znova blíži k priemeru spred dvoch týždňov, kedy sme za liter nafty zaplatili v priemere 1,429 €/l. Štvrtková priemerná cena sa tak dostala na úroveň 1,433 €/l. Pokiaľ sa vám tento pokles máli, treba pripomenúť, že ešte v januári stál liter nafty v priemere 1,619 €/l.

Natankujete pred víkendom lacnejšie?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Výrazný pokles pri cene nafty môžeme pozorovať aj v medziročnom pomere. V rovnakom týždni v roku 2022 stál liter nafty 1,838 eura. Dnes tak v rovnakom týždni v porovnaní s minulým rokom tankujeme až o 40 centov za liter lacnejšie.

Natankujete pred víkendom lacnejšie?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny ropy na svetovom trhu klesli: K výraznému zlomu prišlo vo štvrtok

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Obavy zo spomalenia americkej aj globálnej ekonomiky totiž prevážili nad blížiacim sa výrazným obmedzením ťažby v Saudskej Arábii. Júlový kontrakt na americkú ropu WTI sa o 6.18 h SELČ predával so stratou 0,12 % po 72,44 USD (67,59 eura) za barel. Augustový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent si odpísal 0,13 % a zlacnel na 76,85 USD za barel.

Natankujete pred víkendom lacnejšie?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Getty Images)

V stredu (7. 6.) ceny oboch kontraktov posilnili približne o 1 %. Ich rast však limitovala správa o výraznom zvýšení zásob palív v USA a slabé údaje z čínskeho exportu, ktorý v máji klesol prvýkrát od februára a viac, ako odhadovali ekonómovia. Nečakane minulotýždňový prudký nárast zásob dieselu a benzínu v USA zase podporil obavy týkajúce sa slabej spotreby, čo by mohlo signalizovať spomalenie najväčšej svetovej ekonomiky.

Viac o téme: RopaNaftaBenzínTrhCeny PHMČerpacie staniceTankovanieCeny ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu