Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty ôsmy (4. júna 2023)

Najmenej 20 obetí po ruskom raketovom útoku Zobraziť galériu (2)
Najmenej 20 obetí po ruskom raketovom útoku (Zdroj: Twitter/ nexta_tv)

KYJEV/MOSKVA - Na celom území Ukrajiny v noci na dnes po niekoľko hodín znovu platil protiletecký poplach kvôli ruskému útoku dronmi a raketami. Všetky, ktoré mierili na oblasť Kyjeva, sa ale tunajšej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, uviedla podľa ruskojazyčnej verzie BBC tunajšia vojenská správa. Úrady na Ruskom okupovanom Kryme zase oznámili, že nad polostrovom zostrelili dron. Situáciu sledujeme online.

 Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 465

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 465 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Pápež František v nedeľu vo svojom prvom vystúpení vo veľkom televíznom štúdiu opäť vyzval na mier a vyslovil sa proti vojne. Informuje agentúra  DPA

21:12 Po viac ako 15 mesiacoch vojny Ruska proti Ukrajine je už len polovica z 1078 bombových krytov v Kyjeve kontrolovaných vládnou komisiou pripravená na použitie, informoval minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšin.

20:09 Hovorca ukrajinskej Štátnej pohraničnej stráže Andrij Demčenko informoval, že pohraničníci denne zadržia až 20 mužov, ktorí sa snažia nelegálne odísť do zahraničia.

19:20 Vo vojne, ktorú Rusko už 16. mesiac vedie proti Ukrajine, bolo zabitých najmenej 500 ukrajinských detí, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje denník The Guardian.

18:35 V centre Charkova otvorili pamätník deťom, ktoré zomreli v dôsledku nepriateľských akcií.

 

17:55  „Hrozba pre naše deti je hrozbou pre všetky deti. Svet si to musí uvedomiť.“ Povedala Olena Zelenská vrámci spomienky na deti zabité ruskou vojnou. Najnovšou obeťou je 2-ročné dievčatko zabité raketovým útokom 3. júna.

17:16 Špeciálna komisia skontrolovala viac ako 1 000 zo 4 000 kyjevských zariadení, ktoré sa kvalifikujú ako kryty proti bombám. Dospel k záveru, že 44 % z nich bolo uzamknutých alebo nevhodných na použitie.

16:28 Rusmi dosadený šéf okupovaného Krymu Sergej Aksjonov tvrdil, že okupanti zostrelili v noci deväť nepriateľských bezpilotných lietadiel.

15:49 Zábery z ničeného Dnipra.

15:08 Do obce Novaja Tavolžanka v Belgorodskej oblasti vstúpili "sabotážne a prieskumné skupiny", v súčasnosti sa tam bojuje, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor ruského regiónu Vjačeslav Gladkov. Vyhlásil ďalej, že je pripravený stretnúť sa s proukrajinskými partizánmi na kontrolnom stanovišti v Šebekine, aby pomohol ruským zajatcom. Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbor predtým oznámili, že v bojoch v Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vzali do zajatia dvoch ruských vojakov.

14:37 Ukrajinské straty v bitke pri Bachmute boli 7,5-krát nižšie ako ruské, povedal šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov pre talianske noviny Corriere della Sera.

13:55 Ruské úrady vyzvali v nedeľu obyvateľov obcí v Belgorodskej oblasti ležiacich pri ukrajinských hraniciach, aby opustili svoje domovy po tom, čo sa tam tento týždeň zintenzívnilo ostreľovanie, informuje podľa správy agentúry AFP.

13:20 Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo 4. júna video, v ktorom sa uvádza, že „plány milujú ticho“ a že „nebude oznámený začiatok“, pravdepodobne nadchádzajúcej, toľko očakávanej protiofenzívy. Video: Ministerstvo obrany

12:40 Poľský dobrovoľnícky zbor zverejnil video zo svojej účasti na razii v regióne Belgorod z 22. mája.

12:20 V Novosibirsku horí budova Ústrednej klinickej nemocnice.

11:40 Olaf Scholz predniesol emotívny prejav v reakcii na provokácie Putinových fanúšikov na podujatí v Berlíne.

11:20 Dve ruské rakety zasiahli v noci na nedeľu letisko neďaleko mesta Kropyvnyckyj v strednej časti Ukrajiny. Uviedol to hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat, informuje agentúra AFP. Ihnat vo vysielaní televízie spresnil, že Rusko vypálilo celkovo "šesť rakiet" a vyslalo "päť útočných bezpilotných lietadiel". 

11:00 Prezident Zelenskyy povedal, že od začiatku ruskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 500 detí.

10:20 Nemecký minister obrany Boris Pistorius v nedeľu vyzval štáty v indicko-tichomorskej oblasti, aby zaujali jasný postoj voči útokom na medzinárodnú bezpečnostnú architektúru, akou je aj vojna rozpútaná Ruskom voči Ukrajine, informuje agentúra DPA.

"Je to neuveriteľne nebezpečné pre svet ako celok: Ak Rusko zvíťazí, odkazom revizionistickým mocnostiam na celom svete bude, že agresia a nevyprovokované použitie vojenskej sily sú prijateľné a môže byť úspešné. Aj tu v indicko-tichomorskom regióne," varoval Pistorius na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Singapure známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

Boris Pistorius
Zobraziť galériu (2)
Boris Pistorius  (Zdroj: TASR/Moritz Frankenberg/dpa via AP)

9:55 V noci útočníci odpálili šesť riadených striel a päť Shahidov. Zostrelené boli štyri rakety a tri drony, informovalo velenie vzdušných síl.

9:15 "Nepriateľské vybavenie skrývajú v zákopoch a myslia si, že ich tam nenájdeme. Ale nájdeme ich," píše Legion Freedom for Russia.

8:43 Život dvojročného dievčaťa a ďalších 22 zranených si vyžiadal ruský útok na obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro, uviedli v nedeľu miestni predstavitelia, informuje agentúra AFP. K útoku došlo v sobotu večer. Ukrajinské úrady pôvodne hlásili najmenej 20 zranených vrátane detí.

8:35 Marinka, Donecká oblasť. Mesto bolo takmer úplne zničené ruskými útočníkmi.

8:00 Dron vletel do Džankoy v noci, povedal Oleg Krjuchkov, poradca šéfa okupovaného Krymu. Vo viacerých domoch v súkromnom sektore bolo poškodené zasklenie. Neboli hlásené žiadne obete.

7:30 Cintorín plný hrobov ruských okupantov v Tomsku.

7:00 Prigozhin rozpráva o tajnej misii svojich najvýznamnejších žoldnierov, Bibera a Dolika. Ukazuje sa, že zostali v Bakhmute, aby zachránili ruskú armádu pred ukrajinskou protiofenzívou.

6:30 Freedom of Russia Legion zverejnila nové video.

6:00 Záchranári v meste Dnipro na juhovýchode Ukrajiny vytiahli z trosiek bytovky po ruskom útoku množstvo zranených ľudí, informuje agentúra DPA. "Rusko opäť ukázalo, že je teroristickým štátom. Žiaľ, pod troskami sú ľudia," uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjeve v sobotu večer. Úrady pôvodne hlásili najmenej 20 zranených vrátane detí.

Dron sa podľa nich podarilo zostreliť

"Podľa predbežných informácií žiadny letecký cieľ nezasiahol hlavné mesto. Všetko, čo smerovalo k mestu, bolo protivzdušnou obranou zničené," napísal na telegrame šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Agentúra Reuters predtým informovala, že sa v oblasti Kyjeva ozývali výbuchy a nasadená bola protivzdušná obrana.

Protiletecký poplach na území celej Ukrajiny, ktorá sa už viac ako 15 mesiacov bráni ruskej agresii, trval takmer tri hodiny. Už v sobotu večer ukrajinské úrady uviedli, že výbuch pri ukrajinskom meste Dnipre zasiahol dvojposchodový obytný dom a zranil najmenej 20 ľudí, vrátane piatich detí, z ktorých tri sú vo vážnom stave. Agentúra Ukrinform aj v tejto súvislosti písala o ruskom útoku.

Útok bezpilotným lietadlom na mesto Džankoj na Kryme zase hlásia tunajší Ruskom dosadení činitelia. Dron sa podľa nich podarilo zostreliť. Niektoré domy tu ale majú poškodené okná. Ďalšie informácie chce tunajšia správa oznámiť ráno.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu