Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty siedmy (3. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KYJEV - Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu.

 Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 464

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 464 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 Ruské sily dnes zaútočili na Sumskú oblasť 10-krát, pričom vykonali 87 úderov na obce Bilopillia, Yunakivka, Velyka Pysarivka a Krasnopillia, informovala regionálna vojenská správa.

20:45 Ukrajinské médiá informujú o výbuchoch v Berďansku.

20:44 Najmenej 6 výbuchov pri okupovanom Melitopole. Jeden z výbuchov bol zaznamenaný na neďalekej železnici, ktorú ruské sily údajne používali na prepravu vojenského vybavenia a personálu, informoval dnes Ivan Fedorov, exilový starosta Melitopolu.

19:22 Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová odmietla tvrdenie čínskeho diplomata, že ruskú vojnu na Ukrajine spôsobilo tzv. zlyhanie európskej bezpečnostnej architektúry, uviedol portál Politico.

19:21 Milície, ktoré v máji rozpútali strety v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, použili zahraničné zbrane vrátane českých pušiek BREN alebo belgických FN SCAR, upozornil americký denník The Washington Post. Ministerstvo obrany podľa neho odmietlo jeho informácie komentovať.

18:34 Scholz obhajuje vojenskú pomoc Ukrajine vo verejnej reakcii na hecovanie. Nemecký kancelár Olaf Scholz tvrdo reagoval na približne 100 proruských hekerov, ktorí dnes prerušili jeho prejav na festivale neďaleko Berlína.

18:33 Ministerstvo zahraničných vecí kritizuje maďarskú vládu za mapu Ukrajiny bez Krymu. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí pokarhalo maďarskú vládu za video zverejnené 30. mája, ktoré zrejme zobrazuje mapu Ukrajiny bez Krymu.

17:28 Ruskí bojovníci polovojenskej skupiny Wagner ešte stále úplne neopustili Bachmut v Doneckej oblasti, napísala dnes na telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

17:27 V ruskej armáde je možný vnútorný konflikt. Hovorca HUR Andrij Jusov dnes pre televíziu Suspilne povedal, že k vzbure môže dôjsť "v dôsledku úspešných akcií ukrajinských obranných a bezpečnostných síl a deokupácie nášho územia".

16:18 Washington sa viac zameriava na vojenskú pomoc Ukrajine ako na vstup do NATO. Karine Jean-Pierre dnes uviedla, že Washington verí v politiku otvorených dverí pre alianciu, ale v súčasnosti sa viac zameriava na poskytovanie konkrétnej pomoci Ukrajine.

15:58 Rusko v sobotu varovalo Spojené štáty pred oháňaním sa ultimátami v súvislosti s kolapsom novej zmluvy START o jadrovom odzbrojovaní. Moskva zároveň uviedla, že sa k tejto zmluve vráti, až keď sa Washington vzdá svojho nepriateľského postoja. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

15:16 Bezpečnostná služba Ukrajiny dnes zatkla úradníka Chersonskej oblastnej vojenskej správy pre podozrenie zo spolupráce s ruskými okupačnými silami.

15:15 20 % protileteckých krytov na Ukrajine je nevhodných na používanie. Z viac ako 4 800 protileteckých krytov bolo 252 uzavretých a 893 bolo "nevhodných na použitie", ako uviedol minister vnútra Klymenko dnes po kontrole úradov v celej krajine.

14:17 V Novej Tavolžanke v Belgorodskej oblasti horia domy.

14:16 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na "mierový plán" Indonézie, ktorý zahŕňa vytvorenie demilitarizovanej zóny a referendum o "sporných územiach".

13:45 V Turecku bol testovaný nový model kamikadze dronu „Kargu“.

13:30 Rusku sa nepodarilo dosiahnuť žiadny z cieľov, ktoré si Putin stanovil na začiatku "Špeciálnej vojenskej operácie." Uviedol to prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre záležitosti SNŠ, euroázijskú integráciu a vzťahy s krajanmi Konstantin Zatulin.

"Aké boli naše ciele oficiálne deklarované na začiatku špeciálnej vojenskej operácie? Denacifikácia, demilitarizácia, neutralita Ukrajiny a ochrana občanov Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktorí celý ten čas trpeli. V ktorých z týchto bodov sme dosiahli Žiadny z nich.Navyše, niektoré z nich už nemajú zmysel. Napríklad neutralita Ukrajiny. Aký zmysel má klásť túto požiadavku? Momentálne žiadne,“ povedal poslanec Putinovej strany „Jednotné Rusko“.

13:00 V Moldavsku sa opäť konajú protesty. Proti „prepisovaniu dejín“ a zrušeniu oslavy 9. mája sú aktivisti proruských strán.

12:30 Na štyri vzrástol počet obetí piatkovej vojenskej činnosti na území ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Príčina úmrtia obetí ostáva nejasná. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov totiž uviedol, že obete zahynuli v dôsledku ukrajinského ostreľovania, no partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k niektorým útokom v Belgorodskej oblasti, uviedla, že ruská armáda zabila dvoch civilistov, lebo si ich pomýlila s príslušníkmi tejto protikremeľskej milície.

12:00 Prigožin obvinil "predstavitelov Ministerstva obrany Ruskej federácie" z dolovania ústupových ciest žoldnierov z Bachmutu. Šéf PMC „Wagner“ uviedol, že na žoldnierov na ústupových cestách čakali „prekvapenia“: „stovky protitankových mín a tony plastických trhavín“. 

"Teraz prebiehajú vyšetrovanie a vyšetrovanie. Tí, ktorí položili tie výbušniny, boli zástupcovia ministerstva obrany. Na otázku, na čo ste to robili, ukazujú prstom hore. Na otázky zatiaľ nie je odpoveď. <... > Všetci sú v bezpečí. Nikto nebol zranený. Čo to bolo? Predpokladáme, že to bol pokus o verejné bičovanie," citovala Prigožinova tlačová služba.

11:00 Šéf ministerstva vnútra Ukrajiny Klymenko uviedol, že špecialisti skontrolovali viac ako 4800 prístreškov. Z toho 252 objektov bolo uzavretých, 893 bolo nepoužiteľných.

10:00 Veliteľ pozemných síl ozbrojených síl Ukrajiny, generálplukovník Oleksandr Syrsky, navštívil frontovú líniu v smere Bakhmut. Predtým ho ruská propaganda „pochovala“ rovnako ako Zalužného.

9:00 Zelenskyj povedal, že Ukrajina je pripravená na protiofenzívu.

8:00 Wagnerovi teroristi hrdo zverejňujú fotografie z Domu kultúry v Bakhmut, ktoré zničili.

7:00 Maďarská vláda zverejnila video s mapou Ukrajiny bez Krymu. Vo videu sa uvádza, že skazu možno zastaviť len pomocou „prímeria“ a výziev, aby si sadli za rokovací stôl.

6:00 Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken: "Mnohí verili, že Rusko má druhú najsilnejšiu armádu na svete. Teraz má Rusko druhú najsilnejšiu armádu na Ukrajine."

Z Bachmutu sa stiahlo už 99% vagnerovcov

Prigožin v piatok večer uviedol, že z Bachmutu sa stiahlo už 99 percent vagnerovcov. "Všetky pozície boli v príslušnom poradí odovzdané (ruskému) ministerstvu obrany," povedal. Šéf vagnerovcov avizoval stiahnutie svojich žoldnierov na začiatok júna. Teraz uviedol, že zo strany ukrajinských ozbrojených síl už nedošlo k žiadnym "provokáciám". Dodal, že jeho jednotky sa stiahnutú z frontovej línie, naďalej však zostanú dislokované v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj informoval, že ukrajinská armáda zastavila boje v okrajových Bachmutu a sústredí sa na iné úlohy. Prigožin oznámil 20. mája — po mesiacoch krutých bojov — dobytie tohto mesta, ktoré malo pred vojnou 70.000 obyvateľov. Zároveň už vtedy avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu