Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty tretí (19. júna 2023)

Zaplavený Cherson Zobraziť galériu (3)
Zaplavený Cherson (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Ruská vláda zamietla žiadosť osobitnej humanitárnej misie OSN o prístup na Ruskom ovládané územia v Chersonskej oblasti, ktoré sú zaplavené po nedávnom poškodení Kachovskej priehrady. S odvolaním sa na vyhlásenie koordinátorky OSN pre Ukrajinu Denise Brownovej o tom v pondelok informovala britská stanica BBC. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 480

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 480 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:48 Počet obetí výbuchu v Kachovke sa zvýšil na 18, uvádza Svidomi. 14 zomrelo na následky utopenia, ďalší štyria na strelné poranenia počas evakuácie. 31 obyvateľov Chersonskej oblasti je považovaných za nezvestných, informuje NEXTA na Twitteri.

21:15 Ruské sily ostreľovali mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, pričom podľa šéfa regionálnej rady Mykolu Lukašuka zranili 73-ročného muža.

20:29 V dôsledku útoku bolo údajne zničených alebo poškodených 16 domov, 11 hospodárskych budov, plynovod a elektrické vedenie.

19:45  Ukrajina sa potýka s nesplnením dodávok zbraní, za ktoré zaplatila, a tiež so zlým stavom techniky dodanej západnými spojencami. Dnes to s odvolaním sa na ukrajinské vládne dokumenty a predstaviteľov oboznámených s nákupmi zbraní uviedol denník The New York Times, podľa ktorého je niektorá technika poskytnutá spojencami použiteľná len na náhradné diely.

19:00 Británia predstavila v pondelok legislatívu, ktorá jej umožní zachovať sankcie voči Rusku, dokým Moskva nezaplatí Ukrajine odškodné. Zároveň oznámila nový spôsob, akým sa zmrazené ruské majetky môžu venovať na obnovu Ukrajiny. Správu priniesla agentúra Reuters.

18:20 Námestníčka ministra obrany Hanna Maliar uviedla, že Rusko nasadilo viac síl na východnú líniu Ukrajiny v snahe postúpiť smerom k Lymanu a Kupiansku a prevziať iniciatívu.

18:10 Ruské jednotky zaútočili delostrelectvom na okres Beryslav v južnej Chersonskej oblasti pričom zranili troch civilistov, informuje regionálna správa na Telegrame.

17:21 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg považuje úspech ukrajinskej protiofenzívy za základ pre silnú vyjednávaciu pozíciu Ukrajiny v rokovaniach s Ruskom. Uviedol to v pondelok počas návštevy Berlína. Správu priniesla agentúra DPA.

16:21 Rusko dúfa, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a Európska únia sa pozrú na jadrovú aktivitu Ukrajiny, ktorá podľa Moskvy naznačuje, že by Kyjev mohol pracovať na výrobe takzvanej špinavej bomby. Vyplýva to z pondelkového vyhlásenia riaditeľa ruskej Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergeja Naryškina. Informuje agentúra Reuters.

16:15 Maďarsko neposkytlo Ukrajine mená 11 ukrajinských vojakov zajatých Ruskom, ktorých nedávno previezli z Ruska do Maďarska. Podľa servera telex.hu to oznámil v pondelok šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

16:10 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí požaduje okamžitý prístup pre konzula k 11 vojnovým zajatcom, ktorí sú v izolácii v Maďarsku, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

15:18 Spojené kráľovstvo plánuje použiť sankcie a zmrazenie aktív, aby prinútilo Rusko zaplatiť za rekonštrukciu Ukrajiny,uvádza sa v tlačovej správe britskej vlády.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu