Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty deviaty (26. mája 2023)

Ukrajinské bezpilotné člny v Čiernom mori poškodili ruskú prieskumnú loď Ivan Churs
Ukrajinské bezpilotné člny v Čiernom mori poškodili ruskú prieskumnú loď Ivan Churs (Zdroj: Twitter/ Anton Gerashchenko)

KYJEV - Vplyvný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, v piatok vyhlásil, že konflikt na Ukrajine môže trvať desaťročia a že rokovania s Ukrajinou nie sú možné, kým je pri moci Západom podporovaný prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 456

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 456 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vytvorením zmrazeného konfliktu popri hraniciach ukrajinských území obsadených Ruskom. Scholz to povedal pre piatkové noviny Kölner Stadt-Anzeiger. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA.

21:28 128 detí bolo evakuovaných z osád v Doneckej oblasti v dôsledku aktívneho nepriateľstva. Stodvadsaťosem detí bolo evakuovaných spolu s ich rodinami alebo zákonnými zástupcami z frontových osád, informovala 26. mája správa Doneckej oblasti.

21:00 Zelenskyj povedal, že Ukrajina robí všetko, čo je v jej silách, aby si zaobstarala protivzdušnú obranu po poslednom útoku. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal 26. mája po poslednom ruskom raketovom útoku, že Ukrajina robí „všetko možné“, aby si zaobstarala pokročilejšiu protivzdušnú obranu.

20:08 Vplyvný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, v piatok vyhlásil, že konflikt na Ukrajine môže trvať desaťročia a že rokovania s Ukrajinou nie sú možné, kým je pri moci Západom podporovaný prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. Invázia Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 spustila najkrvavejší európsky konflikt od druhej svetovej vojny a najväčšiu konfrontáciu medzi Moskvou a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

19:40 Presun ruských vojakov a jadrových zbraní do Bieloruska je invázia v tichosti. Uviedol to vojenský analytik stanice Sky News Sean Bell. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky tejto stanice. Ruský prezident Vladimir Putin dáva jasne najavo, že sa usiluje o rozšírenie zóny vplyvu Ruska, uviedol Bell. V Bielorusku podľa jeho slov vládne bábkový režim, ktorý je z dlhodobého hľadiska zraniteľný.

18:49 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok osobitnému predstaviteľovi čínskeho ministerstva zahraničných vecí Li Chuejovi povedal, že obnoveniu mierových rozhovorov s Ukrajinou bránia "vážne prekážky". Na vine sú podľa neho Ukrajina a západné štáty. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

18:16 Bývalý britský premiér Boris Johnson upozornil amerického exprezidenta Donalda Trumpa na dôležitosť víťazstva Ukrajiny nad Ruskom. TASR správu prevzala z v piatok webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Johnsonovho hovorcu. Johnson to podľa hovorcu uviedol počas štvrtkového stretnutia s Trumpom v USA, na ktorom rokovali o situácii na Ukrajine.

17:40 V ruskom meste Syktyvkar plánujú miestne úrady vytvoriť Z-Park.

16:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok privítal rozhodnutie Spojeného kráľovstva, ktoré vo štvrtok hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia vyhlásilo za genocídu. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Vítam historické rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu vyhlásiť hladomor z rokov 1932 – 1933 za genocídu Ukrajincov," napísal Zelenskyj na Twitteri. Ide podľa jeho vyjadrení o ďalší silný hlas pri obnove historickej spravodlivosti a zachovaní spomienky na milióny Ukrajincov, ktorí zahynuli od hladu.

16:10 Ruský raketový útok na kliniku Dnepro zabil 2 ľudí a 30 zranil. Počet zranených civilistov po ruskom raketovom útoku na kliniku v Dnipro z 26. mája stúpol na 30, uviedol guvernér Serhii Lysak.

15:21 Ruská vojna na Ukrajine je hlavným dôvodom oslabenia nemeckej ekonomiky počas zimy. Uviedol to v piatok hovorca ministerstva hospodárstva (MH) počas pravidelnej tlačovej konferencie. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters. Hovorca skonštatoval, že recesia je vážna vec, ale nie je potrebné prehodnocovať ekonomickú situáciu v Nemecku, pretože celkový vývoj je pozitívny.

15:17 Ruskú Belgorodskú oblasť ležiacu pri hranici s Ukrajinou za posledných 24 hodín údajne zasiahli desiatky ukrajinských náletov. Povedal to v piatok oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

14:04 Holandsko môže poslať F-16 na Ukrajinu po výcviku pilotov, uvádza Bloomberg. Holandská vláda podľa novín už študuje a diskutuje so svojimi spojencami o možných plánoch na presun stíhačiek na Ukrajinu.

13:32 Kanada oznámila nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Kanadské ministerstvo obrany oznámilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vrátane munície a rozšírenia výcvikových programov pre ukrajinských vojakov.

12:55 Okupanti spustili raketový útok na Avdijku, uviedol šéf Kancelárie prezidenta Ukrajiny Yermak. V bytovom dome došlo k zásahu. Neboli hlásené žiadne obete.

12:17 V centre mesta v Krasnodare došlo k výbuchu. K obetiam na životoch nedošlo. Zatiaľ nie je známe, čo výbuch spôsobilo.

11:39 Presun ruských jadrových zbraní do Bieloruska nepredstavuje zvýšené nebezpečenstvo eskalácie vo vojne, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. V piatok to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), informuje agentúra DPA.

11:13 Pri ruskom útoku na kliniku v Dnipre sa zranilo 15 ľudí, jeden na miete podľahol. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského prebieha záchranná operácia na mieste raketového útoku, ktorý ruské sily spustili dnes ráno.

11:05 Japonsko oznámilo v piatok nové sankcie, ktoré sa rozhodlo uvaliť na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Terčom nových opatrení je ruská armáda, stavebný aj strojárenský priemysel. Informuje agentúra AFP.

10:12 Ak Západ dá Ukrajine jadrové zbrane, Rusko bude musieť podniknúť preventívny úder, pohrozil bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz zástupcom predsedu bezpečnostnej rady. Medvedev podľa ruských médií nevylúčil, že by Západ mohol Kyjevu spolu so stíhačkami F-16 poskytnúť aj jadrové zbrane. Zatiaľ čo dodanie stíhačiek F-16 sa teraz zdá byť na programe dňa, dodanie jadrových zbraní Ukrajine doteraz žiadny západný činiteľ verejne nenavrhol, pripomenula agentúra Reuters.

9:45 Teherán pravdepodobne využíva lodnú trasu cez Kaspické more na zásobovanie Moskvy zásobami zbraní vrátane kamikadze bezpilotných lietadiel Shahed, napísala CNN.

9:35 Následky nočných útokov na mesto Dnipro.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu