Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty piaty (22. mája 2023)

Ruský dobrovoľnícky zbor opäť prenikol z Ukrajiny na územie Ruska Zobraziť galériu (4)
Ruský dobrovoľnícky zbor opäť prenikol z Ukrajiny na územie Ruska (Zdroj: Twitter/Jason Jay Smart)

KYJEV - Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK), ktorý vo vojne rozpútanej Ruskom bojuje na strane Ukrajiny, tvrdí, že jeho komandá opäť prenikli na územie Ruskej federácie. Doteraz tak urobili údajne dvakrát.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 452

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 452 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:16 Európska únia dokončila výcvik 15 000 ukrajinských vojakov Informoval o tom šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Podobný počet ukrajinských vojakov sa podľa neho plánuje vyškoliť do konca roka.

20:00 V ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou vyhlásili v pondelok "režim protiteroristickej operácie". Oznámil to oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, podľa ktorého z okolia hranice evakuujú civilistov. Informujú agentúry AFP a DPA.

19:45 Podľa Gladkova boli v meste Grayvoron údajne zranení traja ľudia pri útoku ukrajinskej sabotážno-prieskumnej skupiny. Predtým tvrdil, že dvaja ľudia boli zranení pri útoku na dedinu neďaleko Grayvoronu.

19:37 Slovensko pokračuje v rozsiahlej podpore pre Ukrajinu a podporuje rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Uviedol to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci.

18:56 Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a lídri EÚ sa v pondelok dohodli, že zvýšia tlak na Moskvu za pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Zároveň odsúdili severokórejské testy balistických rakiet. Informuje agentúra AP.

18:14 Ruský útok poškodil aj obytné budovy, hospodárske budovy a podnik, napísali prokurátori. Ruské sily odpálili dve rakety S-300 zo sovietskej éry na Izium z ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, uvádza sa v správe.

17:19 Šéf spravodajskej služby povedal ruským vojakom, aby sa vzdali, tvrdí, že situácia v prvej línii sa zhorší. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov sa vo videu prihovoril ruským vojakom a vyzval ich, aby sa vzdali, ak nechcú zomrieť, pretože situácia na bojisku sa má „zhoršiť“.

16:30 Ukrajina v pondelok poprela, že by sa podieľala na vniknutí na ruské územie. Vyjadrenie Kyjeva prišlo po oznámení Moskvy, že bojuje proti skupine sabotérov, ktorí prekročili hranicu v ruskej Belgorodskej oblasti. Informuje agentúra AFP.

15:46 Ako informovala agentúra AFP, gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov medzičasom potvrdil prienik "ukrajinskej sabotážnej skupiny" na ruské územie. Uviedol, že ruské jednotky a agenti ruských tajných služieb a ďalších zložiek sa ich snažia "zlikvidovať".

15:44 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v pondelok uviedol, že plánované dodávky stíhačiek F-16 americkej výroby na Ukrajinu neovplyvnia priebeh bojov. Informuje agentúra DPA.

15:17 Parlamentné zhromaždenie NATO uznalo ruské zločiny na Ukrajine za genocídu. Parlamentné zhromaždenie NATO jednomyseľne uznalo ruské zločiny proti Ukrajine za genocídu, uviedol vedúci ukrajinskej delegácie na zhromaždení Jehor Černiev.

14:26 Ukrajinskí vojaci sa naďalej nachádzajú v bojmi zničenom východoukrajinskom meste Bachmut, o ktorý sa už mesiace vedú ťažké boje, uviedla v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.Informuje agentúra DPA.

13:37 Ruské veľvyslanectvo v Egypte uviedlo, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stojí na čele nacistického režimu a má pokrvné väzby na Izrael, píše dnes spravodajský web The Times of Israel (TOI). Tweet podľa neho neskôr vymazalo a zverejnilo upravený bez zmienky o Izraeli.

13:20 Spojené štáty môžu vystupovať ako hlavný garant v dohodách o bezpečnosti Ukrajiny za účasti členov NATO v EÚ, píše The Wall Street Journal.

12:54 Ruskými jednotkami obsadenú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v pondelok opätovne napojili na externú elektrickú sieť, oznámili zdroje z elektrárne. Informuje o tom správa stanice Sky News.

12:40 Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli diskutujú o návrhu Európskej komisie na jedenásty sankčný balík voči Rusku. Zameraný má byť voči tretím krajinám, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať sankcie EÚ.

12:30 Ruskí propagandisti píšu, že na hranici Belgorodu prebieha krutý boj.

11:50 Protivzdušná obrana potrebuje viac systémov na boj proti balistickým strelám. Ukrajinská protivzdušná obrana nemá dostatočné prostriedky na ochranu pred rozsiahlymi útokmi balistických rakiet, povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat uprostred ťažkých útokov proti Ukrajine 21. až 22. mája.

11:12 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je opäť na 15 dní v trestnej cele. Ide o jeho už šestnásty takýto trest od jeho príchodu do väznice IK-6 v mestečku Melechovo vo Vladimírskej oblasti.

10:00 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina je v dôsledku bojov o východoukrajinské mesto Bachmut oslabená, vyplýva z odhadov západných expertov. Vagnerovci sú sotva schopní ďalších útokov mimo Bachmutu, uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Vojenskí analytici vychádzajú tiež z toho, že veľká časť Bachmutu je ovládaná ruskými jednotkami; naopak ukrajinské ozbrojené sily podnikajú protiútoky severne a južne od mesta a ovládajú dopravné tepny v jeho okolí. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu