Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Konflikt v Sudáne: Dve bojujúce frakcie rozvrátili celú krajinu! Situácia je kritická, zomierajú aj civilisti

V Chartúme, hlavnom meste Sudánu, zúri vojna Zobraziť galériu (2)
V Chartúme, hlavnom meste Sudánu, zúri vojna (Zdroj: SITA/AP/Satellite Maxar Technologies)

CHARTÚM/DÁRFÚR – Bývalá najväčšia africká krajina sa opäť zmieta vo vojne. K upokojeniu situácie pomohlo v minulosti jej rozdelenie na Sudán a Južný Sudán, no v regióne sa napriek tomu bojuje. Situácia v mestách je kritická. Sýtené nápoje sú lacnejšie ako voda. Počas bojov umierajú civilisti, medzi ktorými sú aj členovia humanitárnych organizácii.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 414 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Konflikt v Sudáne prepukol do nepokojov po tom, ako sa na spoločnom vládnutí nevedeli dohodnúť generál Abdel Fattah al-Burhan a jeho bývalý kolega Mohammed Hamdan Dagalo. V krajine sa intenzívne bojuje od začiatku týždňa. Ako informuje NBC News, zahynulo už najmenej 100 civilistov, pričom CNN uvádza, že číslo vyskočilo už na 180 a viac. Boje sa odohrávajú aj v hlavnom meste Chartúm.

Bojujúce strany

Generál Burhan velí štátnej sudánskej armáde, zatiaľ čo Dagalo polovojenským Silám rýchlej podpory (RSF). Ich vzájomné súperenie o moc prebieha po celej krajine. Do bojov je zapojené aj letectvo. Tento konflikt znamená obrovskú prekážku pre krajinu, ktorá sa už dlhší čas snaží prejsť k demokracii. Napätie medzi oboma tábormi oddialilo možnú dohodu s politickými stranami. Najväčším problémom počas mesiacov dlhých rokovaní bol spôsob integrácie RSF do ozbrojených síl štátu a nezhoda v otázke konečnej kontroly.

Bašírom to neskončilo

Sudán je krajina s veľkými zdrojmi ropy a nerastného bohatstva. Jeho poloha na severovýchode Afriky tvorí križovatku s arabským svetom. V minulosti sa tu uskutočnili veľké boje o nadvládu nad ropným priemyslom, ktoré vyvrcholili do rozdelenia kedysi najväčšieho štátu Afriky na Sudán a Južný Sudán. Vojenské prevraty a občianske vojny terorizujú krajinu od získania nezávislosti v 50. rokoch minulého storočia. Neubehlo ani päť rokov, keď sa ľudovému povstaniu v krajine podarilo zosadiť dlhoročného autokratického vládcu Umara al-Bašíra. Medzi ľuďmi sa začala šíriť nádej na lepšie časy, no pokusy o demokratické zriadenie prerušili dvaja generáli, ktorí boli spočiatku spojencami. 

Súčasná situácia

Ústredný výbor sudánskych lekárov informoval, že zranených je najmenej 350 civilistov a mŕtvych najmenej 100. Bombardovanie bolo hlásené začiatkom týždňa z hlavného mesta Chartúm. Obyvatelia v panike vyľudnili ulice a ukrývajú sa vo svojich príbytkoch. Delostrelectvo zasiahlo aj nemocnice. Zdravotnícky personál, pacienti a deti sú vo veľkom ohrození. Nemocnice v hlavnom meste a okolitých oblastiach trpia na výpadky elektriny.  

Jedna tretina obyvateľstva krajiny (16 miliónov ľudí) je závislá od humanitárnej pomoci. Niektoré organizácie však boli nútené ukončiť svoju činnosť, dokonca aj Svetový potravinový program, ktorý prišiel počas bojov v Dárfúre o troch svojich členov. 

Sherif Ali (40) je právnik, ktorý po spustení bojov utiekol s rodinou z bytu v centre Chartúmu. "Bojuje sa úplne všade. Je to šialené. V ten deň nás zobudila streľba. Zostali sme doma, nikto nevychádzal von. Po prvýkrát zažívame takýto veľký vojenský konflikt. Videl som mnoho bojovníkov aj vojenskej techniky, no je ťažké rozlíšiť, ktorá strana má navrch," vyjadril sa. 

V krajine už bežný život neexistuje. Väčšina obchodov je zatvorených a potraviny sa rýchlo míňajú. Predajcovia, ktorí fungujú, ponúkajú základné potraviny za astronomické ceny. "Pepsi je lacnejšia ako pitná voda," povedal Ali zhrozene a priblížil situáciu, v ktorej prišiel takmer o život. "Keď som vyšiel z obchodu, na ulici sa ozývali výstrely. Rýchlo som sa šiel skryť do neďalekých kríkov. Po chvíli som chcel prejsť cez cestu, no zazrel ma vojak a namieril na mňa zbraň. Mohlo to byť nejakých 150 metrov. Bolo to strašidelné, rýchlo som utekal preč," povedal Maheen Shajahan (22), turista z južnej Indie, ktorý prišiel do Chartúmu len minulý štvrtok.

Zasiahnuté bolo aj hlavné medzinárodné letisko. Všetky civilné lety sú zrušené. V krajine bolo dokonca na istý čas prerušené aj vysielanie, no domácej armáde sa začiatkom tohto týždňa podarilo budovu štátnej televízie opäť získať pod svoju kontrolu.  

Medzinárodné letisko v Sudáne zasiahli počas bojov riadené strely
Zobraziť galériu (2)
Medzinárodné letisko v Sudáne zasiahli počas bojov riadené strely  (Zdroj: SITA/AP/Satellite Maxar Technologies)

Reakcia USA

Právnik Ali dodal, že by sa mohla vytvoriť protiofenzíva, čím narážal na USA a ďalšie svetové mocnosti. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval požiadavky na okamžité prímerie a návrat k rozhovorom medzi dvoma bojujúcimi frakciami. "Ľudia v Sudáne si želajú, aby sa armáda vrátila do kasární. Požadujú demokraciu. Chcú vládu pod vedením civilistov. Sudán sa musí vrátiť na túto cestu," povedal Blinken. Koncom minulého týždňa bolo v Sudáne vyhlásené trojhodinove prímerie, aby sa zabezpečil bezpečný presun civilistov a zdravotníkov z bojujúcich oblastí.

Viac o téme: VojnaBojeKonflikt AfrikaSudánChartúmDárfúrRSFSily rýchlej podpory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu