Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty tretí (21. apríla 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (8)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na Severoatlantickú alianciu, aby na júlovom summite vo Vilniuse predostrela Ukrajine "zaslúžené pozvanie" na vstup do NATO. Zelenskyj to povedal vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom videopríhovore s tým, že ak by sa tak nestalo, nestretlo by sa to s pochopením väčšiny ľudí v jeho vlasti, v Európe a ani v NATO. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 421

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 421 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:52 Ruské štátne médiá v piatok informovali o vymenovaní nových veliteľov Baltskej a Tichomorskej flotily ruského námorníctva. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Zástupca náčelníka generálneho štábu, viceadmirál Vladimir Vorobiov, bol vymenovaný za veliteľa Baltskej flotily. Príslušné dokumenty už boli podpísané," uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje z prostredia ruskej armády.

21:42 Ukrajinské sily údajne odovzdali Rusku pravoslávneho kňaza výmenou za 28 ukrajinských vojnových zajatcov. TASR o tom píše na základe piatkovej správy stanice Sky News odvolávajúcej sa na ukrajinské médiá.

21:30 Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok spochybnil vyhlásenie generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga, že "všetci spojenci v NATO súhlasia s tým, aby sa Ukrajina stala členským štátom NATO". Informuje o tom TASR.  "Čože?!" napísal Orbán na sociálnej sieti Twitter v reakcii na Stoltenberga. Na prijatie nového člena Aliancie je potrebný súhlas všetkých 31 členských krajín.

21:08 Spojenci dodali Ukrajine za posledné mesiace viac ako 230 tankov. Ukrajinská kontaktná skupina pre obranu dodala viac ako 230 tankov a 1 550 obrnených vozidiel „len za niekoľko krátkych mesiacov“, povedal po stretnutí skupiny 21. apríla minister obrany USA Lloyd Austin.

19:15 Moskva v piatok informovala, že pozorne sleduje správy o potenciálnom zákaze vývozu väčšiny tovarov do Ruska. Zároveň varovala, že takýto krok by uškodil celej globálnej ekonomike. TASR o tom píše na základe správy stanice Sky News.

"Pozorne to sledujeme a sme si vedomí, že USA aj EÚ zvažujú prijatie nových sankcií," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Domnievame sa, že rovnako ako už platné sankcie voči Ruskej federácii, tak aj nové (takéto) opatrenia, o ktorých teraz možno uvažujú USA a EÚ, by samozrejme zasiahli aj svetovú ekonomiku," dodal.

18:58 Tridsaťjedenročný sólista baletu Odeskej opery Rostyslav Jančyšen zahynul počas bojov na frontovej línii na Ukrajine. Opera to oznámila v statuse na sociálnej sieti Facebook, informuje TASR na základe piatkovej správy televízie CNN.

18:08 Českého dobrovoľníka, ktorý bojoval koncom marca minulého roka na Ukrajine, obvinili zo služby v cudzej armáde a rabovania. Hrozí mu výnimočný trest. Na zistenie servera Seznam Zprávy upozorňuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Čech sa k rabovaniu podľa servera priznal.

17:50 Slovensko je jedným z najaktívnejších štátov v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine a je odhodlané v tom pokračovať. Ukrajine bude naďalej posielať aj humanitárnu pomoc. Celkovo Slovensko poskytlo Ukrajine už 12 balíkov pomoci. Vyhlásil to v piatok dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď po rokovaní Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

17:45 Spojené štáty začnú v najbližších týždňoch cvičiť ukrajinských vojakov obsluhovať americké bojové tanky Abrams. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov USA.

17:10 Moskovský súd v piatok vydal zatýkací rozkaz na šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. Tento krok zdôvodnil údajným organizovaním "teroristických útokov" na území Ruska, uviedla v piatok ruská štátna agentúra RIA Novosti. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:57 Kanada ohlásila v piatok ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 39 miliónov kanadských dolárov (26,27 milióna eur). Zahŕňať má 40 ostreľovacích pušiek a muníciu, 16 rádiokomunikačných zariadení aj príspevok do fondu NATO určený na pomoc Kyjevu v boji proti ruskej agresií.

16:50 Súd moskovského okresu Lefortovo vydal na žiadosť vyšetrovateľov v neprítomnosti zatykač na bulharského novinára Christa Grozeva z investigatívneho portálu Bellingcat za údajné "nezákonné prekročenie hraníc Ruskej federácie“. V prípade uznania za vinného mu hrozia dva roky väzenia S odvolaním sa na správu agentúry TASS o tom v piatok informovala televízia CNN.

16:20 Nemecko dnes podpísalo s Poľskom a Ukrajinou memorandum o zriadení servisného strediska pre tanky Leopard 2 v Poľsku. Dnes to po rokovaní spojencov podporujúcich Ukrajinu vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal tiež, že v Nemecku od soboty začne výcvik viac ako stovky ukrajinských vojakov na starších nemeckých tancoch Leopard 1. Ukrajina už viac ako rok vzdoruje ruskej invázii a západní spojenci Kyjevu sľubujú v zbrojnej pomoci pokračovať.

15:10 V oblasti na severe Kazachstanu hraničiacej s Ruskom zadržali tri osoby podozrivé zo separatizmu, oznámila v piatok tamojšia prokuratúra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Zadržaní podľa prokuratúry čelia obvineniam zo snáh o narušenie územnej celistvosti krajiny i ďalších trestných činov. Členovia skupiny známej pod názvom Ľudová rada boli zatknutí ešte v utorok a umiestnení do vyšetrovacej väzby na dva mesiace.

14:25 Kremeľ v piatok uviedol, že neplánuje novú vlnu mobilizácie pre svoju vojenskú operáciu na Ukrajine. Reagoval tak na správy ruských médií, že študentom v Moskve i ďalších mestách boli doručené oznámenia o povolávacích rozkazoch. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "O nijakej mobilizačnej vlne sa v Kremli nehovorí," povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov novinárom.

14:15 Mali by sme tlačiť na Európsku úniu, aby prístupové rokovania s Ukrajinou začala do konca tohto roka. V piatok to na konci svojej trojdňovej návštevy Bruselu vyhlásil český prezident Petr Pavel, podľa ktorého tomu nič nebráni, informuje spravodajkyňa TASR.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

14:00 Osoby vysídlené z Ukrajiny, ktoré opustili svoju vlasť v dôsledku ruskej agresie, získali neobmedzený prístup na rakúsky pracovný trh. Príslušná novela zákona o zamestnávaní cudzincov nadobudla účinnosť v piatok. TASR o tom informuje na základe správy rakúskej verejnoprávnej stanice ORF. V súčasnosti pracuje v Rakúsku podľa oficiálnych údajov takmer 9000 Ukrajincov.

13:50 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že chce, aby členské štáty NATO pokračovali v rokovaniach o dodávkach západných stíhačiek na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

13:45 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že Ukrajina sa vo štvrtok stala účastníckou krajinou mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany – európskeho rámca solidarity, ktorý pomáha krajinám postihnutým katastrofami. Informuje o tom spravodajca TASR. Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič vo štvrtok v Kyjeve podpísal v mene Európskej únie dohodu, ktorou sa Ukrajine udeľuje plné členstvo v tomto mechanizme.

13:30 Stoltenberg potvrdil, že Zelenskyj prijal pozvanie na nadchádzajúci summit NATO vo Vilniuse. "Pozval som ho na stretnutie a som rád, že prijal pozvanie a zúčastní sa na summite NATO vo Vilniuse," povedal Stoltenberg pred summitom v Ramsteine ​​21. apríla.

12:40 Osobitný vyslanec vymenovaný holandským ministerstvom zahraničných vecí, aby dohliadal na úlohu Holandska pri obnove Ukrajiny, odstúpil z tejto funkcie po vydaní knihy, ktorá dokumentuje jeho proruské stanoviská. Uviedol to v piatok spravodajský portál DutchNews.nl, informuje spravodajca TASR.

12:10 Spojené štáty pošlú koncom mája do Nemecka 31 tankov Abrams na výcvik približne 250 ukrajinských vojakov, ktorý potrvá približne 10 týždňov, píše AP.

11:40 Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok ubezpečil Kyjev, že medzinárodné spoločenstvo viac ako rok od začiatku ruskej invázie pokračuje v podpore Ukrajiny. Uviedol to v Nemecku na leteckej základni USA Ramstein na schôdzke kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:11 Všetky členské krajiny Severoatlantickej aliancie sa zhodujú, že Ukrajina vstúpi do NATO. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg pred stretnutím kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni Ramstein v Nemecku. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry DPA.

11:00 NATO od začiatku vojny poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 55 miliárd dolárov, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin.

10:40 O všetkých rozhodnutiach súvisiacich s rozmiestnením nemeckých protivzdušných systémov Patriot na Slovensku a v Poľsku sa bude diskutovať so spojencami. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo obrany s tým, že šéf rezortu Boris Pistorius bude o tejto záležitosti rokovať aj na piatkovom stretnutí  kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni Ramstein v Nemecku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

10:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil vo štvrtok svetových lídrov, ktorí v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zaujali neutrálny postoj, za populistov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. "Sú lídri, ktorí ani raz nenavštívili Ukrajinu a nevideli, čo priniesla ruská agresia a prečo je dôležité obraňovať životy," uviedol Zelenskyj. Dodal, že takýmto lídrom ide "len o určitý druh populizmu".      

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

10:10 Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes odcestoval do Nemecka, kde sa na leteckej základni v Ramsteine zúčastní na multilaterálnom rokovaní tzv. Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (8)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok poďakoval starostke Paríža Anne Hidalgovej a predsedovi Európskeho výboru regiónov (VR) Vascovi Cordeirovi za podporu poskytnutú Ukrajine. Urobil tak na Európskom summite miest a regiónov v Kyjeve. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky kancelárie ukrajinského prezidenta.

9:30 Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij popiera, že by Moskva v spojitosti s hromadným presunom ukrajinských detí do Ruska páchala vojnové zločiny. Podľa jeho slov ruská armáda ukrajinské deti v skutočnosti "zachraňuje". TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News. 

9:00 Rozhodnutie o vstupe Ukrajiny do NATO môže byť prijaté až po skončení vojny, ktorú rozpútala Ruská federácia, uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius.

8:30 Po nehode s leteckou muníciou v Belgorode sa zranili dvaja ľudia, škoda bola nájdená v štyroch bytoch.

8:00 V Brjanskej oblasti spadol dron na územie obytnej budovy. K obetiam na životoch nedošlo.

7:30 Ruské médiá zverejnili video výbuchu v centre Belgorodu.  Najprv je počuť hlasný hvizd a potom dôjde k výbuchu.

7:00 V noci, pri prístupe ku Kyjevu, bolo odhalených a zostrelených asi osem nepriateľských cieľov, uvádza 5 Kanal.

6:40 Kyjev ukončil zmluvu o prenájme pozemkov s ruskou ambasádou a chce, aby tieto pozemky prešli do vlastníctva štátu. Oznámil to vo štvrtok starosta Kyjeva Vitalij Kličko, informuje TASR podľa správy stanice Sky News. Ukrajina prerušila vzťahy s Ruskom po tom, ako ju vlani vo februári napadlo. V budove ruského veľvyslanectva, ktoré sa nachádza západne od centra Kyjeva, aktuálne nie sú nijakí ruskí diplomati.

6:20 Nemecký minister obrany Boris Pistorius považuje obmedzené útoky ukrajinských síl na územie Ruska za prijateľnú taktiku v rámci boja proti inváznym jednotkám Moskvy. Povedal to vo štvrtok večer v diskusnej relácii "Maybrit Illner" na stanici ZDF. Je "absolútne normálne", že počas takejto vojny "aj napadnutá strana postupuje na územie nepriateľa - napríklad preto, aby zablokovala dodávateľské trasy", povedal Pistorius

6:15 Nemecká armáda plánuje tento rok ukončiť nasadenie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot v Poľsku a na Slovensku. Pre noviny mediálnej skupiny Funke to uviedol hovorca ministerstva obrany v Berlíne. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA. Stiahnutie systémov Patriot nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) z Poľska je naplánované na jún; na Slovensku majú byť do konca tohto roka.

Holandské rakety Patriot dnes vyslali do Turecka
Zobraziť galériu (8)
Holandské rakety Patriot dnes vyslali do Turecka  (Zdroj: SITA)

6:10 Veliteľ Tichomorskej flotily ruského námorníctva admirál Sergej Avakjanc odchádza z funkcie. Oznámil to vo štvrtok podpredseda ruskej vlády a vyslanec prezidenta pre ruský Ďaleký východ Jurij Trutnev. TASR o tom píše na základe správ stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúry DPA.

6:00 Ruské úrady informovali vo štvrtok o výbuchu v meste Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedli, že explózia zanechala v centre mesta obrovský 20-metrový kráter, píše agentúra AFP. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že príčinou výbuchu bola munícia, ktorú náhodne zhodilo vojenské lietadlo prelietavajúce nad mestom. 

V Belgorode hlásili výbuch, po ktorom vznikol obrovský kráter
Zobraziť galériu (8)
V Belgorode hlásili výbuch, po ktorom vznikol obrovský kráter  (Zdroj: TASR/AP)

"Podľa predbežných informácií nie sú hlásené obete," uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na platforme Telegram. Dodal, že zranenia utrpeli dve ženy.

Zelenskyj sa stretol s generálnym tajomníkom NATO

Zelenskyj, ktorý sa vo štvrtok v Kyjeve stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, poznamenal, že nehovorili len o obrane Ukrajiny, ale aj o "obrane celkového medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a o ochrane života".  Zelenskyj zdôraznil, že nik podľa jeho slov neprispieva k euroatlantickej bezpečnosti takou mierou, ako ukrajinskí vojaci. Kyjev preto "spravil všetko, aby zaistil, že naša žiadosť bude splnená", uviedol.

Šéf NATO počas návštevy Kyjeva vo štvrtok povedal, že budúcnosť Ukrajiny je v Severoatlantickej aliancii. Dodal, že otázka členstva Ukrajiny v Aliancii bude "popredným bodom programu" na summite NATO v litovskom Vilniuse, ktorý sa bude konať 11.-12. júla. Po prvý sa na ňom zúčastní aj Fínsko, ktoré do Aliancie vstúpilo 4. apríla.

Zelenskyj v online prejave tiež zopakoval význam sankcií voči Moskve a na športových podujatiach, akými sú Olympijské hry. "Je zjavné, že teroristický štát spraví všetko, aby sa prostredníctvom športu obhajoval alebo využil medzinárodné olympijské hnutie na podporu svojej agresie" na Ukrajine, poznamenal. Zdôraznil, že z týchto dôvodov je nutné, aby Rusko zostalo počas trvania vojny vylúčené zo športových podujatí. Platí to najmä pre budúcoročné Letné olympijské hry v Paríži, dodal.

 

Viac o téme: VojnaVladimir PutinVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu