Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty štvrtý (22. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok spochybnil vyhlásenie generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga, že "všetci spojenci v NATO súhlasia s tým, aby sa Ukrajina stala členským štátom NATO". Informuje o tom TASR. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 422

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 422 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Krymský Tatár odsúdený ruskými zástupcami na 7 rokov, obvinený z poskytnutia 12 dolárov dobrovoľníckemu práporu. Podľa ombudsmana Dmytra Lubinca bol 21-ročný Appaz Kurtamet odsúdený Ruskom kontrolovaným súdom po tom, ako požičal peniaze priateľovi, ktorý vstúpil do ukrajinskej armády.

21:37 Vojenské jednotky z Bieloruska sa v sobotu vrátili z Ruska, kde nacvičovali používanie taktického raketového systému Iskander na odpaľovanie jadrových zbraní. Oznámilo to bieloruské ministerstvo obrany, napísala agentúra Reuters, od ktorej TASR informácie prevzala.

20:37  EÚ navrhne zákaz tranzitu určitých tovarov cez Rusko. Zákaz by sa týkal "mnohých technológií a iného tovaru vrátane niekoľkých druhov vozidiel", ale nie všetky položky by boli zakázané, uviedli nemenované zdroje pre Bloomberg.

20:36 Francúzsko pomôže Ukrajine pri obnove železničnej siete. Podľa ministerstva infraštruktúry má Francúzsko pomôcť pri výstavbe mostov, dodávke koľajníc a lokomotív prevádzkovateľovi železníc Ukrzaliznytsia, ako aj ľahkých železničných systémov v mestách.

18:56 Ukrajinského veľvyslanca vo Francúzsku pobúrilo vyjadrenie čínskeho veľvyslanca o bývalých sovietskych krajinách. Vadym Omelčenko sa ohradil proti vyjadreniu čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku Lu Šaia, ktorý poprel suverenitu postsovietskych krajín vrátane Ukrajiny.

17:43 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva​ v sobotu uviedol, že odmieta zatiahnuť svoju krajinu do rusko-ukrajinského konfliktu a vyzval na mierové urovnanie sporu medzi Moskvou a Kyjevom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

17:42 Španielsko v sobotu poslalo na Ukrajinu prvých šesť z celkovo desiatich prisľúbených tankov Leopard 2A4. K dodávke patrí aj 20 ľahkých obrnených transportérov. Informovala o tom agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

16:59 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dnes dva dekréty, ktorými schválil návrh Rady národnej bezpečnosti a obrany na uvalenie sankcií na 400 fyzických a právnických osôb.

16:58 Bezpečnostná služba Ukrajiny dnes oznámila, že identifikovala 12 kolaborantov, ktorí pomáhali ruským okupantom stíhať Ukrajincov prostredníctvom vykonštruovaných prípadov v Chersonskej oblasti.

15:23 Vyše 3000 ľudí musia po náleze výbušniny evakuovať v ruskom meste Belgorod, ktoré sa nachádza 40 kilometrov od ukrajinskej hranice. Oznámil to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, na ktorého sa v sobotu odvolal portál britskej televízie Sky News.

15:13 Uvádza sa, že vo Vuhledare Rusi zhodili leteckú bombu na obytný dom, v dôsledku čoho sa zrútila celá časť budovy.

15:12 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Nemecko sa rozhodlo vyhostiť ďalších ruských diplomatov. Berlín to zatiaľ nepotvrdil. Informovali agentúry Reuters a DPA.

14:36 Ukrajinskí vojaci pre denník Times uviedli, že im dochádza munícia na protivzdušnú obranu, zatiaľ čo ruské jednotky začali nedávno posielať viac vrtuľníkov a lietadiel na útok na Ukrajinu.

13:30 Ministerstvo obrany: Rusko ruší pochod druhej svetovej vojny, pretože by mohlo poukázať na rozsah svojich strát na Ukrajine.

13:00 Južné operačné velenie ukrajinskej armády hlásilo, že v Čiernom mori sa nachádza v bojovej pohotovosti 11 ruských bojových lodí, vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených strelami s plochou dráhou letu typu Kalibr. Správu priniesol v sobotu portál britského denníka The Guardian.

12:30 Toto sú odhady bojových strát Ruska k 22. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:00 Rusko zasiahlo sever Ukrajiny riadenými bombami. Riadená bomba vypustená z ruského prúdového lietadla Suchoj Su-35 explodovala v oblasti Orlykivka, dediny v Černihivskej oblasti, informovala ukrajinská armáda.

11:30 Airman začal zverejňovať americké spravodajské informácie o ruskom vojnovom úsilí skôr, ako bolo predtým známe. Člen spravodajského krídla leteckej národnej gardy obvinený z úniku dokumentov na Discord zverejnil informácie už vo februári 2022, informoval NYT.

11:00 Ruskí okupanti pokračujú v „oslobodzovaní“ obyvateľov Vuhledaru, Doneckej oblasti z ich domov a infraštruktúry.

10:30 Španielsko dodá v najbližších dňoch Ukrajine tanky Leopard 2.

10:00 V Rusku bol Dmitrij Kiche, bývalý zamestnanec zbrojárskej továrne Promtekhnologiya, obvinený z vlastizrady.

9:30 V Ljubertsy (Moskovský región) zachvátil oheň továreň na likvidáciu plastov a gumy. Plocha požiaru bola 1,5 tisíc metrov štvorcových.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu