Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Občianska vojna naberá na obrátkach: Kto bojuje proti komu, zábery skazy, stovka mŕtvych a varovanie expertov

Veliteľ sudánskej armády Abdel Fattah al-Burhan (vľavo) a veliteľ sudánskych polovojenských síl rýchlej podpory generál Mohamed Hamdan Daglo (Hemedti). Zobraziť galériu (5)
Veliteľ sudánskej armády Abdel Fattah al-Burhan (vľavo) a veliteľ sudánskych polovojenských síl rýchlej podpory generál Mohamed Hamdan Daglo (Hemedti). (Zdroj: Profimedia.sk)

CHARTÚM - Boje, ktoré v Sudáne medzi armádou a vplyvnými polovojenskými jednotkami pokračujú už tretí deň, nadobúdajú na intenzite. Uviedla to agentúra AP. Najťažší priebeh majú strety v hlavnom meste Chartúme, kde prišla o život zhruba polovica z 97 zatiaľ známych civilných obetí. Obete z radov bojovníkov oboch strán sa podľa lekárov počítajú "na desiatky", píše agentúra AFP.

V Sudáne pokračovali ťažké boje medzi súperiacimi tábormi dvoch najmocnejších mužov krajiny až do noci. Obyvatelia hlavného mesta Chartúm hlásili trvalé výstrely a výbuchy, ale boje pokračovali aj v iných častiach krajiny v Africkom rohu – napríklad v prístavnom meste Port Sudan pri Červenom mori a v meste Merowe, ktoré má tzv. dôležité letisko. Národná kríza si už vyžiadala životy desiatok ľudí a počet obetí môže výrazne stúpnuť. O situácii chce dnes v pondelok rokovať Bezpečnostná rada OSN v New Yorku.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 417 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Boj o moc v Sudáne spôsobuje v tretej najväčšej africkej krajine z hľadiska rozlohy chaos s jej približne 46 miliónmi obyvateľov a bohatými ložiskami ropy a zlata. Vzhľadom na neprehľadnú situáciu a protichodné informácie od oboch strán konfliktu nie je jasné, kto má na bojisku navrch. Sudánske ozbrojené sily pod velením de facto prezidenta Abdela Fattaha al-Burhana aj polovojenská skupina Sily rýchlej podpory (RSF) vedená jej zástupcom Mohammedom Hamdanom Daglom šíria správy o svojom úspechu, ktoré je ťažké overiť.

Občianska vojna naberá na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Marwan Ali)

Takmer sto obetí

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) večer oznámila, že od začiatku konfliktu prišlo o život najmenej 83 ľudí a viac ako 1126 ľudí utrpelo zranenia. Podľa posledných správ počet obetí stúpol na 97. Pre víkendové ťažké boje v Chartúme sú nemocnice v hlavnom meste, v ktorom žije okolo šesť miliónov ľudí, úplne preťažené. Mnohým z deviatich kliník, ktoré prijímajú zranených civilistov, chýba zdravotnícky materiál, ako sú krvné a transfúzne zásoby. Výpadky vody a elektriny a nedostatok paliva pre generátory elektriny v nemocniciach ešte viac obmedzili prevádzku. Chýbali aj špecialisti ako anestéziológovia.

Občianska vojna naberá na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Marwan Ali)

V sobotu ráno vypukli v Chartúme boje. RSF tvrdila, že sudánski vojaci vstúpili do ich veliteľstva na juhu mesta. Sily RSF zaútočili na letisko severne od mesta a prezidentský palác. Armáda používala delostrelectvo, bojové lietadlá a tanky. V nedeľu sa boje naďalej sústreďovali na neďaleké veliteľstvo armády a budovu štátneho rozhlasu.

Od pádu dlhoročného vládcu Omara al-Bašíra v roku 2019 si RSF a armáda fakticky delili moc v krajine, ale vzťahy medzi týmito dvoma tábormi neboli nikdy bez napätia. V rámci prechodu na civilnú vládu, ktorý bol nedávno opäť odložený, malo dôjsť k integrácii RSF do ozbrojených síl, čo viedlo k roztržke medzi spojencami. Vodca RSF Daglo, známy aj ako Hemedti, obvinil generála Al-Burhana z lipnutia na moci.

Občianska vojna naberá na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Marwan Ali)

Islamistické sily dostali veliteľa armády pod tlak

Hrozí, že boje úplne roztrhajú Sudán, ktorý je už aj tak charakterizovaný konfliktmi, povedal podľa ntv.de Gerrit Kurtz, politológ z nadácie Stiftung Wissenschaft und Politik v Berlíne. Rozhodujúci je vývoj najbližších dní. "To zahŕňa, ktorá z dvoch strán získa kontrolu nad štátnymi inštitúciami v centre Chartúmu a ktorá vyhrá boj o domácu a medzinárodnú legitimitu."

„Roky súťaženia medzi dvoma bezpečnostnými silami, ktoré držalo pohromade iba výhodné partnerstvo proti občianskej spoločnosti, teraz prepuká v otvorené nepriateľstvo,“ vysvetlil Kurtz. "Obe sily sú dobre vyzbrojené, hoci RSF nemá letectvo a má menej ťažkých zbraní."

Armáda je prešpikovaná lojálnymi prívržencami vládcu Al-Bašíra, ktorý bol nahradený v roku 2019, ktorí vodcovi RSF nedôverujú kvôli jeho úlohe v tom čase pri prevrate a považujú ho za zradcu. "Veliteľ armády Al-Burhan v neposlednom rade koná pod tlakom týchto islamistických síl, ktorý sa zintenzívnil vzhľadom na možný presun moci na civilnú vládu," povedal Kurtz. Generál bol proti kontrole bezpečnostného aparátu civilnou dočasnou vládou, „zatiaľ čo Hemedti veril, že môže pokračovať vo svojom podnikaní a operáciách v šedej zóne zákonnosti“.

 

Viac o téme: ObeteBojeZraneníSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu