Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výbuch továrne prežila len úplným zázrakom: Žena by vraj zhorela zaživa, ak by nespadla do kade s čokoládou!

Žena prežila výbuch a následný požiar v továrni len úplným zázrakom.
Žena prežila výbuch a následný požiar v továrni len úplným zázrakom. (Zdroj: ABC/Associated Press)

PHILADELPHIA - Minulý týždeň celú Philadelphiu zalarmoval veľký požiar a následný výbuch v továrni na čokoládu spoločnosti R.M. Palmer Co. Mesto, policajné, záchranné a hasičské zložky boli na nohách. Bezprostrednú katastrofu nedokázalo prežiť sedem nájdených (už nebohých) pracovníkov továrne, no jedna zo žien prežila len úplným zázrakom. Aspoň to tvrdí Patricia Borgesová, ktorá v zariadení pracovala. Tvrdí, že ju pred smrťou zachránil len zázrak - náhodný pád do kade s čokoládou.

archívne video

Na Buffalo sa rúti snehová víchrica (Zdroj: Facebook/Jock Williams Extreme Storm Chasing and Research)

Prípad 50-ročnej Patricie Borgesovej popísal portál Unilad. Jej hrozivé rozprávanie už zaplavilo viaceré americké weby a sociálne siete. Celý výbuch sa pritom odohral už pred týždňom 24. marca. Keď sa požiar rozšíril po celej továrni, Borges pocítila, že jej ruku zachvátili plamene, a tak začala utekať. Počas behu zistila, že podlaha náhle povolila a Patricia spadla do nádoby s čokoládou v suteréne budovy. Všetko popísala novinárom z nemocničného lôžka, kde sa momentálne doliečuje z viacerých zranení.

Nebyť pádu do kade, už tu vraj nie je

Borgesová si pád, ktorý jej spôsobil viaceré nebezpečné zranenia paradoxne pochvaľuje. Čokoláda totiž uhasila plamene na spomínanej paži, no pád jej zlomil kľúčnu kosť a poranil obidve päty. "Keď som začala horieť, myslela som si, že toto je môj koniec," hovorí stále vydesená Borgesová. "Pýtala som sa boha, prečo mi chce dopriať takú strašnú smrť. Požiadala som ho, aby ma zachránil, že nechcem zomrieť v ohni," pokračuje užialená Borgesová, ktorá prežila svojich siedmich spolupracovníkov.

Tu však jej utrpenie nekončilo, keďže strávila ešte ďalších deväť hodín skrývaním sa pred smrtiacími plameňmi a kričaním o pomoc, kým ju hasiči konečne našli. Borgesová musela z kade vyliezť v momente, keď sa kada začínala napĺňať vodou od hasičov. Keď jej už siahala doslova po krk, musela skočiť dole do kaluže vody, ktorá sa v suteréne nahromadila. "Tá žena bola veľmi podchladená a zničená touto katastrofou," povedal novinárom Ken Pagurek, ktorý bol jedným zo svedkov celej katastrofy a videl záchranné práce. Dodal, že v danom momente bola úplne dezorientovaná.

Výbuch usmrtil viacerých, záchranári mali čo robiť

K výbuchu došlo v piatok pred týždňom pred 17.00 h miestneho času v továrni spoločnosti R.M. Palmer v malom meste West Reading ležiacom asi 96 kilometrov severozápadne od Filadelfie. Záchranárom sa bezprostredne po explózii podarilo z trosiek vyslobodiť jednu osobu. Potvrdili dve úmrtia a po piatich ľuďoch pátrali.

Šéf miestnej polície Wayne Holben povedal, že identitu ďalších piatich obetí, ktorých pozostatky záchranári objavili v nedeľu večer, potvrdí regionálny úrad koronera. Agentúra AP uviedla, že záchranári použili pri pátraní po telách obetí zariadenia vybavené termovíziou a ťažké mechanizmy na odpratávanie trosiek.

Zatiaľ nebola stanovená príčina požiaru, no federálna agentúra pre bezpečnosť dopravy to charakterizovala ako výbuch zemného plynu.

Viac o téme: VýbuchŽenaPádČokoládaTováreňPrežitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu