Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po výbuchu budovy našli v Marseille v troskách dve telá: Ďalších ľudí previezli do nemocnice

V troskách budovy v Marseille sa našli dve telá
V troskách budovy v Marseille sa našli dve telá (Zdroj: Twitter/The Washington Times)

MARSEILLE - V troskách budovy, ktorá sa zrútila vo francúzskom meste Marseille po veľkom výbuchu, našli dve telá, oznámili v pondelok ráno hasiči. Informuje agentúra AFP.

"Vzhľadom na mimoriadne ťažkosti pri zásahu bude vyťahovanie (tiel) nejaký čas trvať," uviedlo požiarne oddelenie v krátkom vyhlásení s tým, že súdny orgán následne pristúpi k identifikácii obetí. K nálezu dvoch tiel došlo približne 24 hodín po tom, čo výbuch spôsobil zrútenie štvorposchodovej budovy v stredomorskom prístavnom meste.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin informoval v nedeľu poobede z miesta nešťastia, že pod troskami môže byť uväznených až desať ľudí. "Dnes večer sú bolesť a smútok veľké," uviedol starosta Marseille Benoit Payan vo vyhlásení a dodal, že všetky služby mesta, ale aj štátu, odhodlane pokračujú v pátraní.

Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe. Záchranné práce komplikoval rozsiahly požiar. Päť ľudí previezli do nemocnice s vážnymi, ale nie život ohrozujúcimi zraneniami a ošetrená bola aj ďalšia osoba, ktorá utrpela šok. Výbuch poškodil aj okolité budovy, ich obyvateľov evakuovali a ulice v okolí nešťastia boli uzavreté.

Šesť ľudí je stále nezvestných

"Stále je tu nádej, a kým je nádej, nezastavíme sa," povedal starosta Benoit Payan na mieste nešťastia. Záchranári vykonávajú "chirurgickú" operáciu, aby "za každú cenu ochránili" všetkých potenciálnych preživších. Pravdepodobnou príčinou zrútenia bol výbuch plynu, pričom obyvatelia hlásili silný zápach plynu. Požiar sťažil pátracím psom odhaliť viac obetí alebo preživších. Podľa predpokladov mala budova na každom poschodí jeden byt.

V nedeľu ešte pred nájdením tiel prokurátor Dominique Laurens novinárom povedal, že osem ľudí "nereagovalo na telefonáty". Päť ľudí zo susedných budov výbuch a pád budovy ľahko zranil. Nešťastie sa stalo v nedeľu v noci asi 40 minút po polnoci.

"Spala som a nastal obrovský výbuch, ktorý skutočne otriasol miestnosťou. Bola som šokovaná, ako keby sa mi to snívalo," povedala Saveria Mosnier, ktorá žije neďaleko vo štvrti La Plaine. "Veľmi rýchlo sme zacítili silný zápach plynu, ktorý sa šíril okolo, stále sme ho cítili," povedala. Zástupca starostu Yannick Ohanessian potvrdil, že niekoľko svedkov hlásilo "podozrivý zápach plynu".
       

Viac o téme: VýbuchMarseilleZrútenie budovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu