Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň štyristý (29. marca 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok na online zasadnutí žiadal, aby ruské ozbrojené sily opustili každý meter ukrajinského územia. Boj Kyjeva proti inváznym vojakom označil za súčasť celosvetového boja za demokraciu. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 398 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 398 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:02 V Rusku vlani prvýkrát za posledných 20 rokov vzrástol počet vrážd a pokusov o vraždu. Informuje o tom v stredu stanica Sky New odvolávajúca sa na článok ruského denníka Kommersant. V roku 2002 došlo v Rusku k 32.265 vraždám a pokusom o vraždu, pričom počet týchto trestných činov klesal až do roku 2021 na vtedajších 7332. Noviny Kommersant sa odvolávajú na oficiálne údaje ruských justičných úradov.

20:23 Po Putinovej požiadavke na predaj obilia za ruble opustili Rusko dvaja veľkí západní obchodníci s obilím. Dvaja najväčší medzinárodní obchodníci, ktorí od leta 2022 vyviezli spolu 3,5 milióna ton ruského obilia, sa synchrónne rozhodli odmietnuť ruské produkty.

20:00 Turecko udržiava dialóg s ukrajinskou i s ruskou stranou, vyhlásil v stredu v Ankare turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po schôdzke s prezidentkou Maďarska Katalin Novákovou. S odvolaním sa na server origo.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:40 Guvernér regiónu Belgorod informoval o ostreľovaní obce Čeremoshnoye v regióne Belgorod.

18:25 Na okupovanom Kryme počuť výbuchy. Gauleiter Aksenov hlásil zostrelenie dronu. Podľa miestnych médií boli zvuky výbuchu počuť v blízkosti leteckej základne v okrese Simferopol na Kryme. Šéf anektovaného Krymu Sergej Aksenov informoval, že na polostrove bol zostrelený dron. Podľa jeho slov spadol do poľa, nedošlo k obetiam ani škodám.

17:35 Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní schválili stanovisko SR k podpore Ukrajiny v kontexte vojenskej agresie Ruskej federácie. Parlament zároveň žiada vládu, aby na národnej úrovni, ako aj pri rokovaniach a hlasovaniach v inštitúciách a orgánoch Európskej únie rešpektovala toto stanovisko.

17:05 Nemecko v stredu schválilo ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 12 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Balík pomoci, ktorý navrhli nemecké rezorty obrany a diplomacie, schválil rozpočtový výbor parlamentu (Bundestag). Pomoc má byť postupne vyplácaná do roku 2032.

16:35 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pracuje na bezpečnostnom pláne pre Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). V stredu tiež upozornil na "zvýšenú" vojenskú aktivitu v jej okolí. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Je zrejmé, že vojenská aktivita v celom tomto regióne stúpa," povedal Grossi počas návštevy ZAES na juhu Ukrajiny. "Snažím sa pripraviť a navrhnúť opatrenia, ktoré schvália všetky strany... Musíme sa vyhnúť katastrofe. Som optimista a verím, že je to možné," citovali jeho slová ruské médiá.

16:10 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pripustil, že sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu môžu mať na jeho krajinu "negatívne" dopady. Predtým Putin tvrdil, že Moskva sa sankciám prispôsobuje. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Sankcie uvalené proti ruskej ekonomike naozaj môžu mať v strednodobom výhľade negatívny dopad," povedal Putin na zasadnutí vlády, vysielanom v televízii.

16:00 Ukrajinský minister obrany Reznikov ukázal nemecké bojové vozidlá pechoty Marder, ktoré nedávno dorazili na Ukrajinu.

14:10 Ruská armáda v stredu uskutočnila cvičenie svojich strategických síl, v rámci ktorého boli nasadené mobilné odpaľovacie zariadenia v oblasti Sibíri. Uviedla to agentúra AP, podľa ktorej chce Rusko týmto spôsobom demonštrovať svoje obrovské jadrové kapacity, informuje TASR.

14:02 Kremeľ v stredu deklaroval, že konfrontácia Ruska so Západom bude zrejme trvať dlho. Informovala o tom agentúra AFP. Pri otázke, ako Kremeľ hodnotí vyhliadky na ukončenie bojov na Ukrajine a či by sa tzv. špeciálna vojenská operácia (SVO) - ako sa v Rusku musí označovať ním rozpútaná vojna na Ukrajine - mohla skončiť už tento rok, Peskov novinárov odkázal na ministerstvo obrany.

13:34 V meste Rostov bolo počuť hlasný zvuk, podobný výbuchu. Informuje o tom portál Nexta.

12:27 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil v stredu Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú v súčasnosti ovládajú ruské jednotky, oznámil Kyjev. Informuje o tom agentúra AFP. ZAES pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne sily. V súčasnosti sú v nej trvalo prítomní aj medzinárodní experti MAAE.

11:02 Španielsko dodá Ukrajine bezprostredne po Veľkej noci šesť tankov typu Leopard 2A4. V stredu o tom informovali viaceré médiá vrátane novín El País, ktoré sa odvolávajú na ľavicovú vládu premiéra Pedra Sáncheza.

10:27 Aktuálne otázky maďarsko-ruskej spolupráce v energetike boli hlavnou témou telefonického rozhovoru maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa s podpredsedom ruskej vlády Alexandrom Novakom. Šéf maďarskej diplomacie to uviedol v utorok podvečer na sociálnej sieti.

"Konštatovali sme, že dodávky ropy aj zemného plynu sú realizované bez prerušenia a v súlade so zmluvou. Alexander Novak ma ubezpečil, že aj napriek medzinárodným sankciám bude ruská strana schopná vykonať údržbu plynovodu Turecký prúd, takže dodávky zemného plynu pre Maďarsko budú aj v nasledujúcom období nerušené," píše Szijjártó.

 

A mai napon fél órás telefonos tárgyalást folytattam Alexander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős...

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, March 28, 2023

10:17 "Máme úžasné rozhodnutia týkajúce sa (systémov protivzdušnej obrany) Patriot, ale v skutočnosti ich nemáme," povedal Zelenskyj v súvislosti s Patriotmi, ktoré Kyjevu prisľúbili Spojené štáty. Ukrajina podľa jeho slov potrebuje na ochranu pred ruskými raketami 20 batérií Patriotov, pričom možno ani tento počet nebude postačujúci, nakoľko "žiadna krajina na svete nebola vystavená toľkým útokom balistickými strelami".

Zelenskyj v rámci utorkového rozhovoru pre AP dodal, že jedna z európskych krajín poslala Ukrajine iný systém protivzdušnej obrany, ktorý však nefungoval, a "museli ho znova a znova vymieňať". Ukrajinský líder nespresnil, o ktorú krajinu išlo.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu