Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce výsledky výskumu! Toaletný papier obsahuje nebezpečné látky: Šíria sa aj vzduchom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Nový výskum ukazuje, že toaletný papier by mohol byť potenciálne hlavným zdrojom takzvaných „večných chemikálií“ PFAS vstupujúcich do životného prostredia. Odhaduje sa, že na celom svete sa ročne spotrebuje 184 miliárd kotúčov toaletného papiera, čo si podľa obhajcu udržateľnosti The World Counts vyžaduje vyrúbať viac ako 700 miliónov stromov.

V Európe spotrebuje priemerný Portugalčan za život 1 035 km toaletného papiera – viac ako ktorákoľvek iná národnosť. Rúbanie stromov však nie je jediným problémom súvisiacim s toaletným papierom.

Hlas-SD informuje o údajných vládnych zdravotníckych reformách na stavenisku budúcej nemocnice Rászochy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vedci z Floridskej univerzity zistili, že toaletný papier môže byť tiež hlavným zdrojom znečistenia životného prostredia pre perfluorované a polyfluorované látky (PFAS).

„Pýtali sme sa sami seba, kde sa používa chemikália, a jedným z produktov je papier, preto ten pohľad na toaletný papier,“ vysvetlil pre EUobserver zodpovedajúci autor štúdie Timothy Townsend, profesor environmentálneho inžinierstva na Floridskej univerzite.

Jeho tím odobral vzorky toaletného papiera a kalu z odpadovej vody z Afriky, Ameriky a Európy, pričom hľadal prítomnosť 34 rôznych typov PFAS.

„Naše výsledky naznačujú, že toaletný papier by sa mal považovať za potenciálne hlavný zdroj PFAS vstupujúcich do systémov čistenia odpadových vôd,“ uzavrel Townsendov výskum.

PFAS - večné chemikálie

Per- a polyfluóralkylové látky sú veľkou skupinou chemikálií. Nazývajú sa „večné chemikálie“, pretože sa ľahko nerozkladajú, ale zostávajú vo vode a pôde po celé generácie.

EÚ v roku 2020 obmedzila dve formy PFAS, ale väčšina chemikálií nie je regulovaná ani označená.

PFAS sa používajú v spotrebných výrobkoch a výrobe od roku 1940, aby poskytli odolnosť voči vode a škvrnám.

Bez vedomia ste sa s nimi stretli v hasičských penách, obaloch na potraviny, vrecúškach na pukance a škatuľkách na pizzu, nepriľnavých panviciach, pršiplášťoch, make-upoch, lekárskych a elektronických prístrojoch, dentálnych nitiach, toaletnom papieri a v mnohých ďalších produktoch dennej spotreby.

Šokujúce výsledky výskumu! Toaletný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

PFAS sa nevyskytujú prirodzene, ale dostávajú sa do životného prostredia prostredníctvom výroby alebo tokov odpadu a dnes sa nachádzajú v telách takmer všetkých ľudí.

Nedávne cezhraničné novinárske vyšetrovanie, do ktorého sa zapojilo 18 európskych redakcií a ktoré podporila Arena for Journalism in Europe, zmapovalo viac ako 17 000 lokalít kontaminovaných PFAS rozmiestnených po celej Európe.

Šíria sa aj vzduchom

Väčšina PFAS sa ľahko prenáša v prostredí vodou. Zlou správou je, že sa vedia šíriť aj vzduchom.

"Keď je vzduch strhávaný do morskej vody lámaním vĺn, povrchovo aktívne látky, ako sú PFAS, môžu byť zachytávané rozhraním vzduch-voda bublín a prenesené do atmosféry prostredníctvom emisií SSA," ukázala štúdia Štokholmskej univerzity. Alebo inými slovami, PFAS sa môže šíriť vzduchom, keď vybubláva z kvapalín.

Znamená to, že ich možno odhaliť ďaleko od akýchkoľvek oblastí výroby alebo použitia – napríklad v arktických prostrediach – čo z PFAS robí veľmi globálnym problémom.

Ľudia a zvieratá sú vystavení PFAS, keď jedia jedlo alebo pijú pitnú vodu. Rastliny tiež akumulujú PFAS prostredníctvom pôdy a vody. A pretože človekom vyrobené chemikálie sa časom nahromadia, väčšina z nás ich už bude mať v krvi.

Šokujúce výsledky výskumu! Toaletný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Môžu spôsobiť rakovinu

Podľa chemickej agentúry EÚ v Helsinkách (ECHA) sú niektoré PFAS toxické pre reprodukciu, môžu spôsobiť rakovinu u ľudí a existuje podozrenie, že zasahujú do ľudského endokrinného (hormonálneho) systému.

Podľa Švédskej chemickej agentúry bolo v Európe približne 20 miliónov ľudí vystavených pitnej vode s hladinami PFAS nad novými limitmi, o ktorých sa diskutuje v rámci Európskej únie.

Keďže väčšina PFAS nepodlieha požiadavkám autorizácie ani označovaniu, pre spotrebiteľov je veľmi ťažké vyhnúť sa týmto chemikáliám.

Smutným záverom je, že aj keby sa všetky uvoľňovania PFAS zajtra zastavili, boli by naďalej prítomné v životnom prostredí a ľuďoch počas nasledujúcich generácií.

Späť k štúdii o toaletnom papieri, ktorá vyhodnotila Portugalsko na špici spotreby v Európe s použitím 137 kotúčov na osobu ročne. Za nimi nasledujú Nemci (134 kotúčov), Briti (127) a Belgičania (120). Priemerná hmotnosť kotúča toaletného papiera je 227 g.

Napriek tomu 70 percent svetovej populácie toaletný papier vôbec nepoužíva.

Viac o téme: RakovinaToaletný papierChemické látkyPFAS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu