Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedinečná liečba rakoviny je na dosah: Odpoveďou sú naši evoluční príbuzní a milióny rokov staré vírusy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Jedinečná štúdia Inštitútu Francisa Cricka ukázala, že v ľudskej DNA sa nachádzajú pozostatky starovekých vírusov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti rakovine. Tieto spiace pozostatky vírusov sa prebudia práve v momente, keď sa rakovinové bunky vymknú kontrole. Vďaka nim by ľudstvo nielenže dokázalo bojovať proti rakovine, ale jej aj predchádzať!

B-bunky, ktoré sú súčasťou nášho imunitného systému sa hromadia okolo nádorov a produkujú protilátky, ktoré nielenže bojujú proti infekciám, ale vedci zistili, že svoju nezameniteľnú úlohu majú aj pri rakovine. Na testoch, ktoré vykonali na zvieratách zistili, že tieto B-bunky sa pokúšali bojovať proti vírusom takmer neustále.

Otec viezol syna na bicykli: Šokovaná polícia upozornila, že takto sa to nikdy nerobí (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj )

Vedúci štúdie v Inštitúte Francisa Cricka, profesor Julian Downward upresnil ako tieto retrovírusy fungujú. "Svoje genetické inštrukcie vložia ako kópiu do našich vlastných. Viac ako 8 % z toho, čo si predstavujeme ako „ľudskú“ DNA, má v skutočnosti takýto vírusový pôvod." Pôvod týchto retrovírusov ako taký pritom siaha až do čias našich evolučných príbuzných, ľudoopov.

Jedinečná liečba rakoviny je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Rakovinová bunka predstavuje chaos, nekontrolovateľný rast a stratu kontroly nad týmito starými vírusmi. Retrovírusy slúžia na rozpoznanie infikovaných buniek a ich likvidáciu", upresnil profesor Goerge Kassiotis, vedúci retrovírusovej imunológie v biomedicínskom výskumnom centre pre BBC. Vedci tak prišli na unikátny systém ochrany, ktorý prirodzene funguje v našom tele, no teraz by ho radi použili na „terapeutické vakcíny ale aj preventívne vakcíny“, dodal profesor Kassiotis.

Na vývoj vakcíny vedci potrebujú ďalšie výskumy, no dúfajú, že aj vzhľadom k zvýšenému záujmu o štúdium týchto informácií by sa inovatívny prístup liečby rakoviny stal naozaj realitou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu