Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty štvrtý (2. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Rusko pripravuje novú veľkú ofenzívu. Varoval, že by sa mohla začať už 24. februára. Podľa Reznikova zhromaždila Moskva tisíce vojakov a "mohla by niečo skúsiť" pri príležitosti prvej výročnej invázie na Ukrajinu, napísal server britskej BBC. Útok by tiež mohol súvisieť s oslavami ruského sviatku Dňa obrancov vlasti, ktorý si krajina pripomína 23. februára. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 343

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 343 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:16 Prezident Vladimir Putin kritizoval Nemecko za to, že poskytlo Ukrajine bojové tanky Leopard 2, pričom povedal, že je pripravené využiť celý ruský arzenál, uviedla agentúra Reuters.

21:15 Podľa mestskej rady v Mariupole došlo k výbuchu na ruskej dočasnej vojenskej základni v okupovanom prístavnom meste Mariupol vo východnej Doneckej oblasti.

20:04 Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina, známa verbovaním odsúdencov z ruských väzníc do vojny na Ukrajine, v posledných mesiacoch spomalila ich nábor. V najnovšej správe to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), na ktorý sa vo štvrtok odvolal portál britskej televízie Sky News.

20:03 Rusko má vojenské prostriedky na to, aby dokázalo čeliť západným dodávkam zbraní na Ukrajinu, a bude reagovať na každú zbraň, ktorú použije Kyjev. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Keďže sa objavujú nové zbrane, ktoré dodáva kolektívny Západ, Rusko na odpoveď využije svoj plný potenciál," uviedol Peskov pre ruské médiá.

20:02 Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok nevylúčil, že by Británia mohla Ukrajine poslať stíhačky. Ukrajina to však podľa neho teraz nepotrebuje, pričom upozornil, že výcvik ukrajinských pilotov na použitie stíhačiek by trval celé mesiace. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

19:27 Severná Kórea má v úmysle vyslať policajtov a vojakov do okupovaných častí Donbasu, aby ich využili ako pracovnú silu na „rekonštrukčné práce“. Ich rodiny zároveň zostanú v KĽDR, aby nebolo pokušenie utiecť z komunistického raja.

19:05 Francúzsko pošle do Poľska 150 inštruktorov, ktorí budú trénovať ukrajinských vojakov v rámci misie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, oznámilo vo štvrtok poľské ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

19:04 Štvrtkové pracovné stretnutie Európskej komisie (EK) s ukrajinskou vládou v Kyjeve vyslalo jasný signál o záväzkoch EÚ stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné. Poskytne jej tiež nový balík pomoci v hodnote 450 miliónov eur na rok 2023. V Kyjeve to potvrdila šéfka EK Ursula von der Leyenová, informuje spravodajca TASR.

18:10 Rusko unieslo 50 stredoškolákov z Lysyčanska v Luhanskej oblasti do ruského Tatarstanu, informovalo o tom dnes ukrajinské vojenské centrum národného odporu.

18:08 Nemecké tanky ohrozujú Rusko rovnako ako počas druhej svetovej vojny. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin a zároveň varoval, že Moskva je pripravené reagovať na agresiu Západu. Informovala agentúra AFP.

17:06 Ruskí vojaci dnes vypálili dve rakety na centrálny Kramatorsk v Doneckej oblasti a zranili najmenej päť ľudí, uviedol guvernér oblasti Pavlo Kyrylenko.

17:05 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že medzinárodné centrum pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine bude zriadené v holandskom meste Haag. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

16:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas návštevy predstaviteľov Európskej komisie v Kyjeve žiadal ďalšiu podporu pre svoju krajinu. Takisto upozornil, že Rusko zhromažďuje svoje sily. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

16:23 Pobaltské krajiny a Poľsko žiadajú medzinárodné športové organizácie, aby zakázali športovcom z Ruska a Bieloruska súťažiť na olympijských hrách a ďalších športových podujatiach počas vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Litvy.

15:37 Poslanci z 20 krajín vyzvali Rakúsko, aby zabránilo účasti ruskej delegácie na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zasadnutie bude 23.-24. februára vo Viedni. TASR správu prevzala z agentúry APA.

15:37 Bielorusko oznámilo, že sa skončilo dvojtýždňové spojené vojenské cvičenie vzdušných síl s ruskou armádou. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy denníka The Guardian. Podľa bieloruského ministerstva obrany boli manévre vo svojej podstate zamerané na obranu a prípravu na možné bojové misie.

15:36 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na rozhodnutie Rakúska o vyhostení štyroch ruských diplomatov uviedlo, že by mohlo podniknúť podobné odvetné opatrenia. Vo štvrtok to napísala agentúra AP, informuje TASR.

14:37 Ukrajina opravila a opätovne uviedla do prevádzky niekoľko energetických jednotiek tepelných elektrární, ktoré sa poškodili počas ruských raketových útokov. Podľa štvrtkového vyhlásenia ukrajinského ministerstva energetiky to zmierni výpadky elektriny v krajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

14:36 Európska únia plánuje uvaliť na Rusko ďalší balík sankcií, ktorý má byť prijatý do 24. februára, keď si svet pripomenie už rok trvajúcu vojenskú ofenzívu ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Vo štvrtok to počas návštevy Kyjeva oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje agentúra AFP.

13:30  Európska únia poskytne výcvik ďalším 15.000 ukrajinským vojakom. Celkovo ich tak Asistenčná misia Európskej únie pre Ukrajinu (EUMAM) vycvičí 30.000. Po štvrtkovom stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom to oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR. 

Borrell na sociálnej sieti Twitter takisto napísal, že EÚ poskytne Ukrajine 25 miliónov eur na odmínovanie. "Ochrana civilistov a ich živobytia je prioritou," vyhlásil vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

13:00 Deň pred summitom EÚ – Ukrajina, ktorý sa bude konať tento piatok v Kyjeve, poslanci Európskeho parlamentu (EP) opätovne potvrdili svoj záväzok voči členstvu Ukrajiny v EÚ a zdôraznili potrebu prístupového procesu založeného na zásluhách. Informuje o tom spravodajca TASR.

Europarlament prijal vo štvrtok uznesenie, v ktorom podrobne opísal svoje očakávania v súvislosti so summitom EÚ – Ukrajina. Vzhľadom na perspektívu členstva Ukrajiny v eurobloku sa v prijatom texte požaduje, aby Európska únia "pracovala na začiatku prístupových rokovaní a podporila plán, v ktorom sa načrtnú ďalšie kroky na umožnenie vstupu Ukrajiny na jednotný trh EÚ". 

12:30 Skupina približne 70 ukrajinských vojakov prišla do Nemecka, kde absolvuje výcvik na ovládanie systému protivzdušnej obrany Patriot, ktorý Berlín prisľúbil Kyjevu na obranu pred ruskými vzdušnými útokmi. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Ukrajinskí vojaci pricestovali do Nemecka v utorok na výcvik, ktorý sa začína vo štvrtok, uviedla DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje v Berlíne.

12:00 Lavrov naznačil, že Moldavsko by sa mohlo stať ďalšou obeťou ruskej agresie.

11:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že ruské jednotky budú reagovať na dodávky západných zbraní s dlhším dosahom pre Kyjev tým, že sa pokúsia vytlačiť ukrajinské sily ďalej od svojich hraníc, aby vytvorili bezpečnú nárazníkovú zónu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

10:00 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov tvrdí, že Rusko zmobilizovalo pol milióna mužov a výročie invázie si možno chce pripomenúť novou ofenzívou na východe a juhu Ukrajiny. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to Reznikov uviedol v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. 

"Nepodceňujeme nášho nepriateľa," vyhlásil ukrajinský minister s tým, že podľa odhadov Ukrajiny Rusko zmobilizovalo približne 500.000 mužov, aj keď Moskva oficiálne hovorí o 300.000 zmobilizovaných.

9:30 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell by nebol prekvapený, keby krajiny ako Spojené štáty či Nemecko nakoniec zmenili svoj postoj k dodávkam stíhačiek na Ukrajinu. TASR o tom píše na základe štvrtkovej správy agentúry DPA.

9:00  Štáty Severoatlantickej aliancie by mali uvažovať o dodávkach stíhačiek Ukrajine, povedal stanici Deutsche Welle (DW) novozvolený český prezident Petr Pavel. Podpora Kyjeva je podľa neho v našom vlastnom záujme.

"Mali by sme Ukrajine poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá im umožní vyhrať konflikt, obnoviť svoju suverenitu a územnú celistvosť. Mali by to byť stíhačky? Myslím, že by sme o tom mali veľmi serióznym spôsobom uvažovať," povedal Pavel v rozhovore zverejnenom v stredu.

8:30 Ruská polícia v stredu v Petrohrade zaistila diela z protivojnovej výstavy, ktorá sa konala v priestoroch miestnej pobočky opozičnej liberálnej strany Jabloko. K policajnému zásahu došlo v čase, keď Kremeľ zintenzívňuje tlak na ruskú opozíciu, ktorá je proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine, píše agentúra AFP. 

8:00 Mariupol, Donecká oblasť.

7:30 3 úmrtia, 21 zranených po ruskom raketovom útoku na Kramatorsk. Polícia Doneckej oblasti oznámila, že ruské sily použili raketový systém Iskander-K, aby zaútočili na bytový dom v Kramatorsku koncom 1. februára, pričom zabili troch ľudí a 21 zranili.

7:00 V okupovanom Sevastopole na Kryme začal horieť dvojposchodový stavebný modul. Požiar vypukol na ploche 200 metrov štvorcových. Zomrelo päť ľudí.

6:30 Rusko môže spustiť ďalšiu ofenzívu 24. februára v deň výročia totálnej invázie, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov.

6:00 Ruská raketa v stredu zasiahla a úplne zničila obytnú budovu v centre východoukrajinského mesta Kramatorsk. Z trosiek domu vytiahli už najmenej troch mŕtvych, zatiaľ čo ďalších 20 ľudí utrpelo zranenia, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

"Ruskí okupanti zasiahli obytnú budovu v centre mesta raketou a celkom ju zničili," oznámil v stredu večer na sieti Telegram gubernátor ukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Jediný spôsob, ako zastaviť ruský terorizmus, je poraziť ho

Najmenej traja ľudia medzitým zomreli pri stredajšom večernom útoku na rezidenčnú budovu v meste Kramatorsk na východe krajiny. Najmenej 20 ďalších osôb utrpelo zranenia. Poškodených bolo niekoľko domov.

"Jediný spôsob, ako zastaviť ruský terorizmus, je poraziť ho," napísal po útoku v Kramatorsku na sociálne siete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Poraziť ho tankmi. Stíhačkami. Raketami dlhého doletu," dodal.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Podľa Reznikova Moskva pre potenciálnu ofenzívu zmobilizovala na 500.000 vojakov. Ruský prezident Vladimir Putin už vlani v septembri oznámil všeobecnú mobilizáciu 300.000 vojakov, ktorá bola podľa neho potrebná na zabezpečenie "územnej integrity krajiny". Ukrajinský minister obrany sa ale domnieva, že skutočný počet vojakov nasadených na Ukrajinu môže byť ďaleko vyšší.

"Oficiálne oznámili 300.000, ale keď vidíme vojakov na hraniciach, podľa našich odhadov je to ďaleko viac," povedal Oleksij Reznikov v rozhovore pre francúzsku stanicu BFM TV. Ako k tomu poznamenala BBC, podobné informácie možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Poľsko je ochotné poslať Ukrajine stíhačky F-16, ak by sa na tom dohodlo NATO

Poľsko by bolo ochotné poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu F-16, ak by takéto rozhodnutie spoločne prijali spojenci zo Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje agentúra AFP.

"Ak by o takomto kroku rozhodlo NATO ako celok, bol by som za poslanie týchto bojových stíhačiek" Kyjevu, zopakoval Morawiecki svoj postoj pre nemecký denník Bild. Zdôraznil, že západní spojenci by mali v otázke prípadného dodania bojových stíhačiek Ukrajine postupovať koordinovane a malo by ísť o strategické rozhodnutie celej Severoatlantickej aliancie.

"Pretože táto vojna je veľmi vážnym konfliktom a Poľsko nie je účastníkom tejto vojny, ani NATO nie je jej účastníkom," zdôraznil predseda poľskej vlády. Poľsko aktuálne vlastní 46 viacúčelových stíhacích lietadiel F-16 americkej výroby. Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v pondelok uviedol, že Poľsko vysiela pozitívne signály ohľadom možných dodávok týchto strojov Ukrajine.

Kyjev v uplynulých dňoch zintenzívnil svoje snahy o získanie stíhačiek od západných spojencov. Začal o ne žiadať len krátko po oznámení USA a Nemecka, že Kyjevu dodajú moderné tanky Abrams a Leopard 2. Spojené štáty nateraz dodanie lietadiel F-16 ukrajinským silám odmietajú. Takúto možnosť však naznačili viacerí holandskí politici. Poskytnutie bojových stíhačiek Kyjevu nevylúčil ani francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu