Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko opäť ohrozujú nemecké tanky ako počas druhej svetovej vojny, tvrdí Putin

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Nemecké tanky ohrozujú Rusko rovnako ako počas druhej svetovej vojny. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin a zároveň varoval, že Moskva je pripravené reagovať na agresiu Západu. Informovala agentúra AFP.

Šéf Kremľa vystúpil na podujatí venovanom 80. výročiu víťazstva sovietskej armády nad nacistickými silami v bitke o Stalingrad. V prejave poukázal aj na paralelu medzi bojom sovietskej armády počas druhej svetovej vojny a konfliktom na Ukrajine. "Nanešťastie opäť vidíme ako nacistická ideológia vo svojej modernej podobe a manifestácii opäť priamo ohrozuje bezpečnosť našej krajiny," cituje Putina agentúra Reuters. "Je to neuveriteľné, ale je to pravda. Opäť nás ohrozujú nemecké tanky Leopard... Znova a znova sme nútení odrážať agresiu kolektívneho Západu," pokračoval Putin.

Rusko opäť ohrozujú nemecké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

"K ich hraniciach neposielame tanky, no máme čím reagovať. Nebude to len použitím ozbrojených vozidiel, to by mal každý chápať... Moderná vojna s Rusko bude celkom iná," varoval ruský prezident. Od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vlani vo februári sa Putin opakovane vyhrážal použitím jadrových zbraní proti Západu v prípade eskalácie konfliktu, píše AFP. "Pripravenosť ísť až na koniec, spraviť aj nemožné pre svoju vlasť, pre pravdu je v krvi a povahe nášho mnohonárodnostného ľudu," uviedol šéf Kremľa. Putin počas spomienkových osláv položil veniec k večnému ohňu pri pamätníku padlých vojakov Červenej armády v bitke o Stalingrad - dnes Volgograd.

Centrálnym prvkom pamätníka na Mamajovej mohyle je 85 metrov vysoká socha "Matka Vlasť". Socha ženy s mečom v ruke stojí v póze, akoby volala národ do boja. Ide o najvyššiu sochu v Európe, píše AP. Bitka o Stalingrad na prelome rokov 1942-1943 trvala šesť mesiacov. V jej dôsledku sa väčšina budov v meste zmenila na ruiny a o život prišiel viac ako milión vojakov a civilistov. Víťazstvo sovietskej Červenej armády znamenal zvrat v priebehu druhej svetovej vojny.

Viac o téme: OhrozenieRuskoVladimir PutinNemecké tanky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu