Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty (29. január 2023)

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené rozhovory o požiadavkách Ukrajiny na rakety dlhého doletu, ktoré sú podľa Kyjeva potrebné na to, aby zabránili Rusku ničiť ukrajinské mestá, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Správu sme prevzali z agentúry Reuters. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 339

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 339 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Generálny štáb Ukrajiny informoval, že ruská armáda vykonala ofenzívu v Doneckej oblasti smerom k osadám Lyman, Bakhmut, Avdiivka a Novopavlivka.

20:41 Nový český prezident Petr Pavel bude pokračovať v politike západného bloku zameranej na konfrontáciu s Ruskom a je nepravdepodobné, že by jeho zvolenie malo pozitívny vplyv na vzťahy s Ruskou federáciou. Vyhlásil to v dnešnom rozhovore s tlačovou agentúrou TASS expert Ústavu slavistiky Ruskej akadémie vied Alexander Pivovarenko komentujúci Pavlovo sobotné víťazstvo v českých prezidentských voľbách.

19:45 Novozvolený český prezident Petr Pavel v nedeľu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v telefonáte uistil o pretrvávajúcej podpore Ukrajiny zo strany ČR. TASR správu prevzala z Pavlovho vyjadrenia na sociálnej sieti. Pavel sa ukrajinskému prezidentovi takisto poďakoval za gratuláciu k volebnému víťazstvu i za pozvanie na návštevu Ukrajiny.

18:42 Štyria ľudia boli dnes zabití a päť ďalších zranených pri raketovom útoku ukrajinských síl na most v okrese Melitopol. Uviedli to proruské úrady okupovaného regiónu na juhovýchode Ukrajiny. Agentúra Reuters upozornila, že informáciu zatiaľ nebolo možné overiť. Ukrajinské úrady z Chersonu na juhu Ukrajiny zase hlásia troch mŕtvych po ruských úderoch na mesto, ktoré sa ukrajinským silám vlani v novembri podarilo dobyť späť.

18:15 Traja ľudia zahynuli a piati ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní prístavného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. V nedeľu to oznámili miestne úrady, na ktoré sa odvolal portál britského denníka the Guardian. Ukrajinskí predstavitelia Chersonskej oblasti na sociálnej sieti Telegram uviedli, že ruské sily mierili ostreľovanie na nemocnicu, školu, autobusovú stanicu, poštu, banku a obytné domy.

17:31 Smútiaci ľudia sa zišli v nedeľu v kostole v Kyjeve, aby si uctili Andrewa Bagshawa, jedného z dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli, keď pomáhali evakuovať civilistov pred krutými bojmi v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

16:56 Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vlani koncom februára bola Británia jednou z krajín, ktorá sa pripojila k sankciám uvaleným na Rusko. Tieto sankcie mali okrem iného zabrániť prísunu nového luxusného tovaru do Ruska a mnoho výrobcov luxusného tovaru zavrelo v krajine svoje obchody. V najznámejšom obchodnom centre v Moskve sa však stále dá kúpiť tovar dvoch britských značiek a naďalej je možné v Rusku kúpiť nové vozidlá značky Rolls-Royce, hoci automobilka tvrdí, že v tejto krajine nové vozidlá nepredáva. Upozornil na to denník Daily Mail.

16:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v telefonáte osobne zablahoželal Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách. Novozvoleného prezidenta pozval na návštevu Ukrajiny. TASR správu prevzala zo Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter.

16:29 Z Fondu vzájomnej pomoci zriadeného Úradom vlády (ÚV) SR išlo na podporu organizácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine zatiaľ takmer 1,59 milióna eur. Vo fonde sa doposiaľ nazbieralo 2,66 milióna eur. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol tlačový a informačný odbor ÚV.

15:37 Ruský guvernér tvrdí, že Ukrajina ostreľovala ruskú Kurskú oblasť. Guvernér Kurskej oblasti Roman Starovoit povedal, že ukrajinské sily ostreľovali prihraničný región mínometmi, poškodili elektrické vedenia a nechali 2 dediny bez elektriny. Ukrajina to nekomentovala. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

14:22 Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla, informovala agentúra AFP. Generálny štáb v Kyjeve uviedol, že ukrajinské sily za posledný deň odrazili útoky aj v ďalších 13 obciach v Doneckej oblasti. Oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko informoval, že pri útokoch v oblasti zahynulo päť civilistov.

Ruská Vagnerova skupina predtým oznámila, že jej jednotky ovládli zmienenú obec. "Blahodatne je pod našou kontrolou," povedal šéf tejto súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin.

13:49 Severná Kórea v nedeľu poprela tvrdenia USA, že KĽDR dodáva zbrane ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupine. Správu sme prevzali z agentúry AFP. Biely dom na podloženie svojich tvrdení nedávno zverejnil snímku z novembra minulého roka, ktorá podľa Washingtonu zachytáva ruské železničné vozne so zbraňami na trase medzi Ruskom a KĽDR. Spojené štáty označili Vagnerovu skupinu za "nadnárodnú kriminálnu organizáciu" a zmrazili jej aktíva v USA.

13:27 Ministerstvo obrany vyčlení viac ako 500 miliónov dolárov na nákup bezpilotných lietadiel v roku 2023.

13:20 Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall je ochotný veľmi výrazne zvýšiť výrobu tankov a delostreleckej munície, aby uspokojil veľký dopyt na Ukrajine a na Západe, a zrejme začne v Nemecku produkovať americké salvové raketomety HIMARS. Pre tlačovú agentúru Reuters to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger. V nedeľu ho citoval ho aj portál britského denníka The Guardian.

13:00 Obec Krasnookťabrskij v Kurskej oblasti sa podľa guvernéra Romana Starovoita dostala pod paľbu. K obetiam na životoch nedošlo. Bolo zaznamenané poškodenie napájacieho vedenia.

12:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:35 Pätnásť lodí ruských okupantov je v službe v Čiernom mori, uviedlo ukrajinské námorníctvo.

11:15 Zákaz opustiť Ukrajinu sa vzťahuje aj na úradníkov nespôsobilých na výkon služby.

10:30 Scholz chce pokračovať v rozhovoroch s Putinom. "Budem tiež opäť telefonovať s Putinom - pretože je potrebné spolu hovoriť," povedal kancelár a dodal, že je na Putinovi, aby stiahol jednotky z Ukrajiny a ukončil túto "strašnú, nezmyselnú vojnu".

9:40 Do okupovaného Ilovajska letelo asi 7 rakiet HIMARS.

8:40 Wagner PMC sily sú vyčerpané po zajatí Soledar, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny. Svedčí o tom aj nahradenie žoldnierov pravidelnými ruskými jednotkami na podporu ofenzívy v Bakhmute.

8:18 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili za posledných 24 hodín štyroch civilistov a 17 ďalších zranili, informoval guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

8:00 Americkí vojenskí predstavitelia trvajú na tom, že Pentagon by mal schváliť vyslanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Píše o tom Politico s odvolaním sa na zdroje pri moci.

7:00 Stále viac a viac stôp po ruských zločinoch sa odstraňuje v Mariupole.

6:05 Novozvolený český prezident Petr Pavel plánuje spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou navštíviť Ukrajinu, informovala česká televízia ČT24.

6:00 Našiel sa letecký prieskum pohraničnej stráže a delostrelectvo zničilo nepriateľský muničný sklad v Luhanskej oblasti.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu