Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zomrel bývalý minister z thatcherovskej éry David Young: Dožil sa 90 rokov

Fotografie zo života Margaret Thatcherovej. Zobraziť galériu (3)
Fotografie zo života Margaret Thatcherovej. (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vo veku 90 rokov zomrel v piatok bývalý britský minister vo vláde premiérky Margaret Thatcherovej a úspešný podnikateľ David Young. Jeho úmrtie pre tlačovú agentúru DPA potvrdil hovorca Konzervatívnej strany.

Young sa v roku 1985 stal ministrom práce, po voľbách v roku 1987 ho vymenovali za ministra obchodu a priemyslu. V tejto pozícii zostal do roku 1989.Neskôr pôsobil ako poradca konzervatívneho premiéra Davida Camerona pre podnikanie a naďalej sa intenzívne zaujímal o vzdelávanie a zamestnanosť mladých ľudí.

Young ako obľúbenec Thatcherovej

V priebehu tohto roka vyzval, aby sa skúšky nahradili priebežným hodnotením.Young, ktorý je niekedy označovaný za obľúbenca Thatcherovej, začal svoj politický vzostup ako predseda komisie pre pracovnú silu. V roku 1984 sa stal členom Snemovne lordov; v hornej komore britského parlamentu zotrval až do apríla 2022.Thatcherová mala Younga tak rada, že raz povedala: "Ostatní mi prinášajú problémy, David mi prináša riešenia."V roku 2015 bol David Young vymenovaný za člena Radu čestných spoločníkov (Order of the Companions of Honour). Zanechal po sebe manželku a dve dcéry.

Michail Gorbačov a Margaret Thatcherová
Zobraziť galériu (3)
Michail Gorbačov a Margaret Thatcherová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Penny)

Viac o téme: úmrtieMargaret ThatcherDavid Young
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu