Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na svoj vlastný teroristický režim: Takto zarábal Taliban milióny na majstrovstvách sveta v Katare

Talibanskí bojovníci oslavujú rok od dobytia Kábulu. Zobraziť galériu (4)
Talibanskí bojovníci oslavujú rok od dobytia Kábulu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

DAUHA - Kontroverzné majstrovstvá sveta v Katare nie sú len o futbale, ale aj o množstve peňazí. Má v tom prsty aj Taliban, ktorý si stihol zarobiť už milióny.

Z výstavby štadióna pre aktuálne majstrovstvá sveta v Katare mal Taliban veľký zisk. Členovia teroristickej skupiny poskytli ťažké stavebné stroje, ktoré firmy draho kúpili alebo prenajali. Išlo o lukratívny biznis - firmy vraj dokopy zaplatili niekoľko miliónov.

archívne video

Bamijánski Budhovia - smutný dôkaz kultúrneho barbarstva Talibanu (Zdroj: Profimedia)

"Niektorí členovia Talibanu vlastnili v Dauhe šesť až desať ťažkých strojov a zarábali až 10 000 libier za stroj mesačne," citovali britské noviny The Telegraph svoj zdroj. Peniaze za stroje zrejme pochádzali z platieb dohodnutých s OSN a USA.

Na svoj vlastný teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Predtým, ako USA v auguste 2021 stiahli svoje jednotky z Afganistanu a Taliban mohol prevziať moc, žila veľká časť vedenia tejto radikálnej nábožensko-politickej skupiny v katarskom hlavnom meste Dauha, kde prebiehali mierové rozhovory s USA a OSN. Na uľahčenie rozhovorov so Západom umožnili katarské úrady – so súhlasom USA a OSN – afganským politickým predstaviteľom žiť v luxuse.

V Dauhe to bolo verejné tajomstvo

Predstavitelia Talibanu okrem drahých SUV, pravidelných donášok jedla a ubytovania označovaného ako „malé zámky“ dostávali mesačný plat počas trvania rozhovorov. Tieto peniaze zrejme investovali do stavebných strojov, ako uvádzajú viaceré zdroje.

„Na afganskom veľvyslanectve v Dauhe bolo verejným tajomstvom, že zástupcovia boli dobre platení a tieto platy investovali do stavebnej techniky na majstrovstvá sveta,“ povedal pre Telegraph bývalý vysoký afganský diplomat v Dauhe.

Vo vyhlásení Talibanu však tieto tvrdenia odmietajú. "Žiadny predstaviteľ Islamského emirátu neinvestoval žiadne lukratívne príspevky do ťažkých strojov a/alebo nepredával takéto stroje katarským spoločnostiam," citujú noviny.

Na svoj vlastný teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Verejné bičovanie a kameňovanie

Samotní dvaja predstavitelia Talibanu však nezávisle od seba zverejnili podrobnosti o účasti svojej organizácie na majstrovstvách sveta po tom, čo vyjadrili frustráciu nad správaním lídrov v Afganistane. Zatiaľ čo zástupcovia v Dauhe si užívajú život v luxuse, doma uplatňujú konzervatívnu politiku. To sa krajanom nehodí a vyvoláva nevôľu.

Na svoj vlastný teroristický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/)

Len minulý týždeň Taliban oznámil návrat k brutálnym trestom šaría v Afganistane, vrátane kameňovania a bičovania. Dievčatá už nemôžu navštevovať stredné školy. A ženám je zakázané pracovať alebo používať verejné priestranstvá, ako sú parky, zábavné parky a telocvične.

Keď sa Taliban v auguste minulého roka opäť chopil moci, pôvodne oznámil, že chce byť menej tvrdý ako počas svojej prvej vlády v rokoch 1996 až 2001.

Viac o téme: ZárobokKatarTalibanDauhaMS vo futbale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu