Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desiatky afganských žien a dievčat vyšlo do ulíc: Protestovali proti zákazu vzdelávania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

ISLAMABAD - Desiatky afganských dievčat a žien, väčšinou študentiek, vyšli v sobotu do ulíc západoafganského mesta Herát a protestovali proti nariadeniu Talibanu o zákaze vzdelávania žien.

Demonštrantky sa rozdelili na menšie skupinky, zhromaždili sa pred sídlom provinciálneho guvernéra a skandovali "Vzdelanie je naším právom." Takto pre agentúru DPA opísala
priebeh protestnej akcie jedna z jej účastníčok. Bezpečnostné sily hnutia Taliban sa snažili ženy rozohnať vodnými delami, palicami i obuškami. Na videozáznamoch z miesta deja je vidno, ako na demonštrantky prúdi z hasičskej striekačky voda zjavne zmiešaná s nejakou chemikáliou, opisuje DPA.

Desiatky afganských žien a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Taliban sa zmocnil vlády v Afganistane vlani v auguste

Afganské vládnuce hnutie Taliban v utorok tento týždeň zakázalo s okamžitou platnosťou všetkým ženám navštevovať univerzity v krajine – v liste adresovanom všetkým štátnym a súkromným univerzitám to oznámilo ministerstvo vysokého školstva v Kábule. Afganky majú okrem toho zakázané kamkoľvek cestovať bez sprievodu mužského príbuzného a mimo svojho domova sa musia zahaľovať do burky alebo hidžábu. Taliban nedávno zakázal ženám aj vstup do parkov, lunaparkov, posilňovní a verejných kúpeľov. Školy pre dospievajúce dievčatá sú vo väčšine územia Afganistanu zatvorené už viac než rok. Taliban sa zmocnil vlády v Afganistane vlani v auguste.

Viac o téme: ŽenyDievčatáTaliban protestZákaz vzdelávania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu