Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách: Doteraz ich mohli vyučovať len profesorky alebo starí muži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

KÁBUL - Afganské vládnuce hnutie Taliban zakázalo s okamžitou platnosťou všetkým ženám navštevovať univerzity v krajine. V utorok to v liste adresovanom všetkým štátnym a súkromným univerzitám oznámilo ministerstvo vysokého školstva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Všetci ste informovaní, aby ste na základe spomínaného nariadenia pozastavili prístup ženám k vzdelávaniu až do odvolania," uvádza sa v liste, ktorý podpísal minister vysokého školstva Neda Mohammad Nadím. Hovorca ministerstva fundamentalistického hnutia, ktorý list zverejnil na sociálnej sieti Twitter, informáciu potvrdil aj agentúre AFP.

Ženy mohli vyučovať len profesorky alebo starí muži

K zákazu prichádza necelé tri mesiace po tom, ako tisíce dievčat a žien absolvovali prijímacie skúšky na štúdium na afganských univerzitách. Mnohé z nich si vybrali technické odbory a medicínu. Po tom, ako Taliban vlani v auguste opätovne ovládol Afganistan, museli univerzity zaviesť nové pravidlá vrátane segregácie pohlaví. Ženy mohli vyučovať len profesorky alebo starí muži. V Afganistane má už väčšina dospievajúcich dievčat zakázané navštevovať stredné školy, čo výrazne obmedzilo aj počet prijatých uchádzačov na univerzitách, píše AFP.

Viac o téme: ŽenyUniverzityTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu