Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zákerná vojnová stratégia! Satelitné snímky odhaľujú klamstvo Kremľa o stiahnutí sa z Chersonu

Môže Vladimir Putin stiahnutie z Chersonu iba predstierať?
Môže Vladimir Putin stiahnutie z Chersonu iba predstierať? (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File, Twitter/Benjamin Pittet)

MOSKVA - Minister obrany Sergej Šojgu včera oznámil stiahnutie kremeľských jednotiek z Chersonu. Teraz sa však ukazuje: Celé to bola zákerná lož, ktorou chce nalákať Ukrajincov do pasce a vyvolať krvavé pouličné bitky. Aspoň tak to vyzerá z nedávnych záberov z danej oblasti.

Ťažké boje minulú nedeľu otriasli aj regiónom okolo juhoukrajinského mesta Cherson. Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl bola v obci Kachovka zničená budova, v ktorej žilo okolo 200 ruských vojakov. Následky tohto útoku ruská strana "starostlivo utajila", uviedla.

archívne video

Zábery zostreleného ruského vrtuľníka Mi-24 v Chersonskej oblasti na Ukrajine (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Dôvod je, že Kremeľ nedávno oznámil, že sa stiahne z Chersonu. Ukrajina však nedávno toto oznámenie odhalila ako perfídnu kremeľskú lož, ktorou sa ruské jednotky snažili nalákať ukrajinské tie do pasce. V skutočnosti neexistuje žiadny ústup. "Ruské jednotky sa snažia všetkých presvedčiť, aby sa stiahli, no zároveň vidíme objektívne dôkazy, že tam zostávajú," povedala pre Bild vojenská hovorkyňa Natalia Humeniuková. Vojenské jednotky sú stále na mieste a vojenská technika nebola odvezená.

Putin má vojakov v civile, ktorí hliadkujú v uliciach

"Vieme, že Rusi sa snažia pôsobiť neprítomne, aby prilákali ukrajinské sily do okolitých osád, a v osadách zvyčajne prebiehajú prudké pouličné boje," uviedla vojenská hovorkyňa.

Potvrdili to aj občania z Chersonu. "Nemôžem povedať, že ruských vojakov je menej, len si vyzliekli vojenské uniformy a obliekli si civilné oblečenie. Niektorí vychádzajú na ulicu v civile, ale so samopalom," povedal jeden z obyvateľov. Napríklad čečenských bojovníkov v súčasnosti čoraz častejšie vídať v Chersone.

Podľa denníka Bild je plánom Vladimíra Putina vyvolať krvavé pouličné bitky. V súlade s tým si Putin uvedomuje, že Cherson nemôže dlhodobo udržať, "ale chce čo najviac zvýšiť cenu (daň z krvi)," analyzuje súčasnú situáciu nemecký denník. Ale podľa vojenskej hovorkyne Humeniukovej je Ukrajina na to pripravená a lož o stiahnutí už dávno prezrela. "Podľa toho budujeme vlastnú stratégiu," povedala Humeniuková.

Expert na Ukrajinu Nico Lange tiež nedávno na Twitteri analyzoval: „Hoci sa zdá byť veľmi pravdepodobné, že Rusko bude musieť v dohľadnej dobe evakuovať juhozápadný breh Dnepra, ruské vedenie opäť priviedlo posily vrátane mnohých novo zmobilizovaných vojakov. S nárastom hustoty vojsk je zjavne zámerom obmedziť manévrovateľnosť Ukrajiny a zvýšiť cenu opätovného dobytia Chersonského regiónu."

Satelitné snímky dokazujú: Putin nemá v pláne stiahnuť sa z Chersonu

Nedávne satelitné snímky tiež dokazujú, že za prírodnými prekážkami, akými sú rieky, Rusi vytvorili tri obranné línie s mini-betónovými bunkrami, zákopmi, zabudovanou ťažkou vojenskou technikou a mobilizovanými vojakmi. Benjamin Pittet, ktorý na Twitteri vyhodnocuje satelitné snímky z vojnovej zóny, vystopoval tieto obranné línie jednotiek Vladimira Putina.

"Rusi v súčasnosti budujú tri línie zákopov a bunkrov na pravom brehu Dnepra. Tieto obranné pozície využívajú prírodné a človekom vytvorené prekážky, ako je Dneper a početné kanály v Chersonskej oblasti," uvádza sa v sprievodnom tweete. Najmä mini-betónové bunkre sú jasným znakom toho, že Vladimir Putin sa neplánuje vzdať Chersonskej oblasti. Svojich vojakov radšej rozmiestnil v bunkroch priamo na fronte.

Zelenskyj: "Nepriateľ nerozdáva dary"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že jeho krajina bude konať v súvislosti so stiahnutím ruských vojsk z mesta Cherson na juhu Ukrajiny "veľmi opatrne". Podľa amerického prezidenta Joea Bidena naznačuje toto stiahnutie vojsk, že Rusko má "skutočný problém". TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP.

"Nepriateľ nerozdáva dary, nepreukazuje gestá dobrej vôle... Preto sa pohybujeme veľmi opatrne, bez emócií, bez zbytočných rizík a v záujme oslobodenia celej našej zeme a čo možno najmenších strát," uviedol Zelenskyj.

Šéf Bieleho domu označil stiahnutie ruských vojsk z Chersonu za "dôkaz" že Rusko a jeho armáda majú "skutočné problémy". Povedal to počas svojho príhovoru k voľbám do amerického Kongresu. 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu nariadil ruskej armáde, aby sa stiahla z Chersonu na západnom brehu rieky Dneper, kde v súčasnosti útočia ukrajinské sily. Cherson Rusi obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára.

Viac o téme: StiahnutieVojskoRuskoUkrajinaCherson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu