Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty (11. november 2022)

Miestni obyvatelia sa stretávajú so svojimi osloboditeľmi. Zobraziť galériu (4)
Miestni obyvatelia sa stretávajú so svojimi osloboditeľmi. (Zdroj: Twitter/Nexta)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer vo videopríhovore uviedol, že v súvislosti so sťahovaním ruských síl z Chersonskej oblasti oslobodili ukrajinské sily už 41 obcí na juhu krajiny. Informujú o tom agentúry AFP, DPA a denník The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 259

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 259 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Ukrajina oslobodila desiatky osád na juhu, vrátane Chersonu, regionálneho hlavného mesta strategického významu. Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sa miestni obyvatelia vyrútili do ulíc, aby privítali ukrajinských obrancov.

21:46 Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok uviedol, že prioritou Nemecka pri podpore Ukrajiny má byť pomoc pri obrane pred ruskými náletmi a tiež asistencia pri obnove zničenej infraštruktúry. Scholz to v piatok povedal v rozhovore pre mediálnu skupinu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

21:13 Brit, ktorý pracoval ako člen ochranky na britskom veľvyslanectve v Berlíne, sa na súde v Londýne priznal k špionáži pre Rusko. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

21:08 Obyvatelia Chersonu pokračujú v oslavách oslobodenia mesta.

20:53 Ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť takmer celú Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny spod ruskej okupácie. V piatok to uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kim. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

20:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron zablahoželal Ukrajincom k návratu Chersona.

20:24 Ukrajina buduje železobetónový múr a ďalšie opevnenia na svojich hraniciach s Bieloruskom, blízkym spojencom Kremľa, ktorého Moskva využila ako základňu pre inváziu na Ukrajinu z 24. februára. TASR správu prevzala v piatok z agentúry Reuters. Námestník vedúceho úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že vo Volynskej oblasti na hraniciach s Bieloruskom, ktoré podľa Kyjeva zostáva hrozbou, vyrástol tri kilometre dlhý múr s ostnatým drôtom. Nachádza sa tam podľa neho aj vrecia s pieskom a priekopy.

20:12 Rusko v piatok oznámilo, že zakázalo vstup do krajiny 200 občanom USA vrátane súrodencov prezidenta Joea Bidena i niektorých senátorov. Reaguje tým na sankcie Washingtonu zavedené voči Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:56 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že sa podarilo zmobilizovať jednu miliardu eur na tzv. koridory solidarity s cieľom zlepšiť globálnu potravinovú bezpečnosť a poskytnúť pomoc pre ukrajinské hospodárstvo. Do tejto iniciatívy bolo zapojené aj Slovensko, informuje spravodajca TASR. Pod spoločné vyhlásenie sa okrem EK podpísali Česko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a tiež Moldavsko, Ukrajina a Európska investičná banka (EIB), Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Svetová banka (SB).

19:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil piatok za "historický deň" a povedal, že ukrajinské špeciálne jednotky sú v meste Cherson na juhu Ukrajiny po tom, čo sa odtiaľ ruská armáda úplne stiahla. Zelenskyj to v piatok uviedol v príspevku na sociálnych sieťach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Dnes je historický deň. Berieme si Cherson späť... Momentálne sú naši obrancovia na okraji mesta. (Naše) špeciálne jednotky sú však už v meste," napísal Zelenskyj na Telegrame.

18:51 Ukrajina stavia múr na hraniciach s Bieloruskom. Fotografiu zverejnil zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenková. Zástupca prezidentskej kancelárie uviedol, že 3 km plota sú už postavené a práce pokračujú.

17:57 Dnes je v Chersone skutočný sviatok.

17:50 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila, že potreba zbaviť sa závislosti od fosílnych palív sa stala ešte naliehavejšou. Na klimatickom summite OSN (COP27) v Egypte to v piatok povedal americký prezident Joe Biden, informuje TASR.

"Klimatická kríza je o bezpečnosti ľudstva, bezpečnosti hospodárstva, bezpečnosti životného prostredia, národnej bezpečnosti a o samotnom živote na planéte," vyhlásil Biden. Svet podľa jeho slov musí vyvinúť viac úsilia pri znižovaní emisií skleníkových plynov v nádeji, že sa podarí udržať globálne otepľovanie pod kontrolou.

16:47 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny vrátane mesta Cherson stiahlo viac ako 30-tisíc vojakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Vyhlásenie ruského rezortu obrany prišlo v čase, keď Kyjev uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily vstupujú do mesta Cherson.

"Celkovo bolo stiahnutých viac ako 30.000 ruských vojakov, asi 5000 kusov vojenského vybavenia a materiálu," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza mesto Cherson, nezostal ani jeden kus vojenskej techniky či výzbroje.

16:38 Nemecká vláda vyčlenila zo svojho rozpočtu na rok 2023 jednu miliardu eur na pomoc Ukrajine v boji proti kybernetickým útokom a na vyšetrovanie vojnových zločinov. Vyplýva to z dokumentu, ktorý zverejnila nemecká vláda. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry Reuters. Ďalšie financie na pomoc Ukrajine žiadala v nemeckej vládnej koalícii najmä strana Zelených, ktorá je v koalícii najväčším zástancom vojenskej podpory pre Ukrajinu v boji proti ruským inváznym silám.

16:32 Obyvatelia Chersonu srdečne vítajú ukrajinských bojovníkov. 

16:03 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok vyhlásil, že neočakáva rýchly prelom v rozhovoroch o obnovení inšpekcií v rámci kľúčovej zmluvy o jadrovom odzbrojení so Spojenými štátmi. Rozhovory sa podľa neho čoskoro uskutočnia v egyptskej metropole Káhira. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

15:46 Na Ukrajine je potrebné čo najskôr dosiahnuť prímerie, rokovania a mier. Zhodli sa na tom v piatok v uzbeckom Samarkande predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré pre agentúru MTI poskytol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

15:28 Ukrajina v piatok oznámila, že jej ozbrojené sily vstupujú do mesta Cherson po tom, ako sa odtiaľ stiahla ruská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Cherson sa vracia pod kontrolu Ukrajiny a jednotky ozbrojených síl Ukrajiny vstupujú do mesta," uviedlo na sociálnej sieti ukrajinské ministerstvo obrany.

15:01 Obyvatelia Chersonu sa v centre mesta stretávajú s bojovníkmi Ozbrojených síl Ukrajiny a skandujú: „AFU!“.

14:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok privítal stiahnutie ruských jednotiek z juhoukrajinského mesta Cherson ako ďalší dôležitý úspech na bojisku v oblasti, na ktorú si Moskva naďalej robí územné nároky. Vo svojom tvíte Kuleba podľa agentúry AFP napísal, že "Ukrajina práve teraz získava ďalšie dôležité víťazstvo". Dodal, že bez ohľadu na to, čo Rusko robí alebo vyhlasuje, "Ukrajina vyhrá".

14:09 Nad budovou Národnej polície Chersonskej oblasti bola vyvesená ukrajinská vlajka.

13:20 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že všetci jeho vojaci opustili Cherson. Podľa ruského ministerstva obrany sa od 11. novembra ruské sily úplne stiahli zo západného brehu rieky Dnipro, kde leží mesto Cherson.

13:08 Juhoukrajinské mesto Cherson sa v týchto chvíľach nachádza už takmer pod úplnou kontrolou ukrajinskej armády. Podľa fotografií zverejnených na sociálnych sieťach v centre Chersonu veje ukrajinská vlajka. Informovala o tom v piatok britská televízia Sky News, z ktorej čerpala TASR.

12:20 V centre juhoukrajinského mesta Cherson, ktoré od marca okupovala ruská armáda, zaviala vlajka Ukrajiny, ktorú tam zrejme vyvesili ukrajinskí partizáni. Uviedol to v piatok poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko s odkazom na zábery vlajky, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach.

11:45 Ruské jednotky v piatok dokončili sťahovanie sa z ukrajinského mesta Cherson na ľavú stranu rieky Dneper. Oznámili to ruské ozbrojené sily. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

11:11 Ruské útoky na energetické zariadenia na Ukrajine majú podľa najnovšej správy britského ministerstva obrany neprimerane veľký vplyv na civilné obyvateľstvo. Rusi totiž pri svojich útokoch nerozlišujú civilné a vojenské ciele a zasahujú aj zdravotnícke objekty či vykurovacie zariadenia.

11:07 V Chersonskej oblasti sa zrútil Antonivský most cez rieku Dneper, informovala ukrajinská verejnoprávna stanica. Nie je jasné, čo kolaps spôsobilo. Most bol už predtým poškodený a ruská armáda ho využívala na stiahnutie z Chersonu.

10:49 Najmenej šesť ľudí zahynulo v noci na piatok pri ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol bytovku v juhoukrajinskom meste Mykolajiv. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na starostu mesta Olexandra Sienkevyča.

9:33 Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o situácii na bojiskách Ukrajiny vyvracia názor niektorých západných pozorovateľov, že zimné počasie by mohlo viesť k útlmu v bojoch a vytvoriť tak príležitosť na začatie rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC.

9:27 Pre Vladimira Putina sa Chersonský ústup stáva čoraz väčšou katastrofou. Ukrajina neustále strieľa na utekajúcich ruských vojakov. Vojenskí experti v súčasnosti predpokladajú, že ústup Chersonu by mohol stáť životy tisícov kremeľských vojakov.

8:51 Japonské úrady v piatok oznámili, že v bojoch na Ukrajine zahynul Japonec bojujúci proti ruským inváznym silám. Ide o prvú potvrdenú japonskú obeť ukrajinského konfliktu, informuje agentúra AFP.

8:07 Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim oznámil, že ruské sily spustili raketový útok na Mykolajiv 11. novembra, pričom zničili päťposchodovú obytnú budovu. Podľa Kima zahynuli najmenej dvaja ľudia a ďalší dvaja boli zranení. Pátracie a záchranné operácie pokračujú.

7:20 Ukrajinská armáda mieri na 2 koncentrácie ruskej palebnej sily. Južné operačné velenie uviedlo, že ukrajinská armáda zabila aj 50 ruských vojakov a zničila tri tanky, samohybnú húfnicu Msta-S a 11 obrnených vozidiel na južnej línii frontu 10. novembra. Velenie tiež oznámilo, že Rusko má v súčasnosti v Čiernom mori 17 lodí vrátane dvoch raketových nosičov so 16 riadenými strelami Kalibr na palube. Informuje o tom portál The Kyiv Independent

7:18 Južná Kórea v piatok poprela správu amerických novín The Wall Street Journal, ktoré vo štvrtok informovali, že Soul plánuje Spojeným štátom predať delostrelecké granáty určené pre ukrajinské sily. Južná Kórea zdôraznila, že ak dôjde k uzavretiu dohody s USA, munícia kalibra 155 milimetrov v počte 100.000 kusov bude len pre americké jednotky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:05 Ukrajinský konzul v talianskom Miláne Andrij Kartyš v liste adresovanom riaditeľovi svetoznámeho operného domu La Scala, ako aj lokálnym politikom vyjadril námietky voči plánom na uvedenie ruskej opery Boris Godunov, ktorej premiéra je naplánovaná na december. Vyjadril sa tak v súvislosti s pretrvávajúcou vojenskou ofenzívou Moskvy. TASR správu prevzala vo štvrtok z denníka The Guardian.

6:01 Spojené štáty poskytnú Ukrajine v rámci nového balíka bezpečnostnej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov (391 miliónov eur) systémy protivzdušnej obrany a rakety zem-vzduch. Vo štvrtok to oznámil Pentagón, informuje agentúra AFP.

Ukrajinské sily oslobodili vyše 40 obcí na juhu krajiny, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinskí predstavitelia predtým vo štvrtok uviedli, že v priebehu dňa bolo oslobodených 12 obcí. "Počet ukrajinských vlajok, ktoré sa v rámci prebiehajúcej obrannej operácie vrátili na svoje zákonné miesto, dosahuje už desiatky," poznamenal Zelenskyj. "Nie je to nepriateľ, ktorý odchádza - sú to Ukrajinci, ktorí okupantov vyháňajú," zdôraznil. "A my musíme prejsť celú cestu – na bojisku aj na poli diplomacie – aby všade v našej krajine, pozdĺž celej medzinárodne uznávanej hranice, bolo vidieť naše vlajky – ukrajinské vlajky," dodal Zelenskyj. Upozornil však na to, že úspechy na bojisku tiež znamenajú, že vojaci platia za slobodu Ukrajiny svojimi životmi.

Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Okrem toho varoval pred nástrahami v oblastiach, ktoré ruské okupačné sily opúšťajú. "Prvou a hlavnou úlohou je odmínovávanie," povedal Zelenskyj s tým, že okupanti zanechali za sebou tisíce kusov nevybuchnutých striel a munície. Dodal, že podľa jeho poznatkov je mínami zamorených 170.000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných oblastí na Ukrajine, ktoré Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára. Moskva v stredu oznámila, že stiahne svoje jednotky spoza rieky Dneper. Týka sa to aj Chersonu, odkiaľ sa ruské jednotky začali sťahovať vo štvrtok.

 

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu