Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemcov čaká od soboty pri plyne nový poplatok: Regulácia cien by mohla stáť 24 miliárd eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Stanovenie maximálnych cien plynu by nemecký rozpočet stálo 15 až 24 miliárd eur. S odvolaním sa na vládne zdroje to dnes napísal denník Handelsblatt. Sociálna demokratka (SPD) Katja Mastová z vedenia poslaneckej frakcie strany pritom v tomto týždni hovorila o sume presahujúcej 100 miliárd eur.

To, ako by mohla regulácia cien plynu v Nemecku vyzerať, zatiaľ nie je jasné. Nemecká vláda však ubezpečila, že pracuje na celkovom riešení stabilizácie cien energií a energetického trhu. Otázke cenovej brzdy sa v Nemecku venuje expertná komisia, ktorá by podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mala konkrétne návrhy predložiť do konca októbra.

Vláda prerokovala návrh opatrení na zníženie spotreby energií vo verejnej správe

Vláda prerokovala návrh opatrení na zníženie spotreby energií vo verejnej správe (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

O riadenej úprave cien v posledných dňoch hovorí nielen opozícia, ale aj členovia vlády. Ústretový je aj liberálny minister financií Christian Lindner, ktorý trvá od nadchádzajúceho roka na dodržiavaní rozpočtovej disciplíny. V nedeľnej relácii televízie ARD naznačil, že už finančný plán na reguláciu cien plynu má, najskôr ho chce ale prerokovať s koaličnými partnermi.

Nový poplatok za obstaranie plynu

Od soboty v Nemecku navyše začne platiť nový poplatok za obstaranie plynu, ktorý zdražie odberateľom túto energetickú surovinu o 2,4 centu za kilowatthodinu (kWh), čo môže u domácností predstavovať ročne aj stovky eur. Očakáva sa však, že vláda tento poplatok zruší, lebo ho kritizuje nielen opozícia, ale aj predstavitelia vládnych strán.

Nemcov čaká od soboty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Poplatok, ktorý je zatiaľ zavedený do apríla 2024 a ktorý by sa mohol na zálohach prejaviť od konca októbra, má uchrániť kľúčových dodávateľov plynu pred konkurzom. Dodávatelia totiž musia nakupovať drahší plyn z iných zdrojov, aby nahradili nedostatočné a neisté zásobovanie z Ruska.

Viac o téme: PlynReguláciaPoplatokNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu