Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európske sankcie majú ďalší dopad: Hrozí zastavenie dodávok cez kľúčový plynovod z Ruska na Balkán

Plynovody z Ruska do Európy. TurkStream je vyznačený žlto. Zobraziť galériu (2)
Plynovody z Ruska do Európy. TurkStream je vyznačený žlto. (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Prevádzkovateľovi plynovodu TurkStream patriaci pod ruský Gazprom bola odobraná licencia. To mu bráni robiť opravy a údržbu na plynovode. Deje sa tak na základne sankcií Európskej únie. Prípadná odstávka môže prehĺbiť európsku energetickú krízu. I keď firma zatiaľ upokojuje, že dodávky sú zatiaľ zaistené, môže byť len otázkou času, kedy dôjde k nejakej poruche.

TurkStream, ako už samotný názov naznačuje, vedie cez Turecko. Môže prepraviť 31,5 miliardy kubických metrov plynu ročne. Kapacita je rozdelená na dve polovice. Jedna ide do Turecka, ďalšia smeruje na Balkán a Európu. V Európe sú najväčšími odberateľmi Srbsko a Maďarsko.

Galek v Bruseli o pripravenosti slovenských zásobníkov plynu pred zimou (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Písomné pokyny zaslané riaditeľom plynárenskej spoločnosti South Stream Transport B.V. Olegom Aksjutinom oblastným manažérom, získal web Rádia Slobodná Európa. V nich sa vyzýva, aby bola zastavená každá údržba TurkStreamu. Licencia pre dcérsku firmu Gazpromu bola odobratá holandskými úradmi 17.9. 2022.

Riaditeľ plynárenskej spoločnosti svojich podriadených vyzval: „Zastavte realizáciu všetkých zákaziek súvisiacich s údržbou a technickou podporou plynovodu vrátane montáží, testovania a opráv.“

Plynovody z Ruska do Európy. TurkStream je vyznačený žlto.
Zobraziť galériu (2)
Plynovody z Ruska do Európy. TurkStream je vyznačený žlto.  (Zdroj: Getty Images)

Dejan Kalajdžiev, vedúci kontraktov prevádzkujúcich TurkStream v ďalšom dopise informuje zamestnancov o zastavení dodávok náhradných dielov k 16. septembru.

Spoločnosť South Stream Transport, ktorá patrí pod Gazprom už požiadala v Holandsku o predĺženie licencie na opravu a údržbu TurkStreamu, výsledok konania zatiaľ nemá k dispozícii. Tvrdí však, že dodávky plynu nie sú zatiaľ ohrozené.

Na otázky Slobodnej Európy turecké ani holandské úrady neodpovedali.

Podľa všetkého sú listy pravé. Dokazuje to i provládny ruský server RT.com, ktorý o listoch informuje s odkazom na Slobodnú Európu.

Viac o téme: PlynovodLicenciaHolandskoTurkStream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu