Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty štvrtý (26. august 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu. Správa bola prevzatá z agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 183

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 183 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:31 Ukrajina plánuje rozšíriť počet oblastí na frontovej línii, v ktorých bude povinná evakuácia civilistov. Rusko by totiž tieto oblasti mohlo obsadiť a obyvatelia by v zime mohli čeliť problémom s vykurovaním. Povedala to v piatok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, píše agentúra Reuters.

21:27 Ukrajinské sily dnes zasiahli dôležitý most využívaný ruskými okupačnými silami v juhukrajinskej Chersonskej oblasti, uviedlo južné velenie ukrajinskej armády. Most cez rieku Inhulec podľa neho teraz ruskí vojaci nemôžu používať, napísala agentúra Reuters.

21:23 Kritická infraštruktúra v Čiernej Hore a sa stala terčom masívneho kybernetického útoku koordinovaného ruskými tajnými službami. Oznámila to v piatok čiernohorská Agentúra pre národnú bezpečnosť (ANB), podľa ktorej je tento útok súčasťou hybridnej vojny vedenej voči tejto malej balkánskej krajine. "Za týmto kyberútokom je koordinovaný postup (niekoľkých) ruských služieb. Útok tohto druhu bol v Čiernej Hore vykonaný po prvý raz a bol dlhodobo pripravovaný," uvádza sa vo vyhlásení ANB, z ktorého citovala agentúra AP.

20:50 Ukrajinské úrady začali ľuďom žijúcim v blízkosti Záporožskej atómovej elektrárne na juhu Ukrajiny distribuovať jódové tabletky. Urobili tak pre obavy z možného úniku radiácie. V utorok o tom informoval denník The Guardian a agentúra AP.

20:25  Rusko ostreľuje ukrajinskú armádu „všetkými typmi zbraní“, pokúša sa obnoviť ofenzívu v Doneckej oblasti. V Doneckej oblasti sa Rusko pokúsilo obnoviť ofenzívu pri Sloviansku, ale ukrajinská armáda ho odrazila.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:25 Litva kúpi 37 kamikadze bezpilotných lietadiel pre Ukrajinu. Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas uviedol, že minú 1 milión eur na nákup bezpilotných lietadiel pre Ukrajinu, ktoré boli vyzbierané v rámci kampane Legion Of Boom, ktorú spustil litovský novinár Andrius Tapinas.

18:45 Ukrajina plánuje spustiť povinnú evakuáciu z častí Charkova, Záporoží a Mykolajiv. Bývalá poslankyňa ukrajinského parlamentu Iryna Vereščuková povedala, že všetkým evakuovaným osobám bude poskytnuté bezplatné bývanie a sociálna podpora. "Ľudia budú mať všetko, čo potrebujú na prežitie zimy," povedala.

18:13 Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková signalizovala v piatok ochotu na dosiahnutie celoúniového kompromisu vo veci obmedzenia práv ruských turistov cestujúcich do krajín EÚ. Informovala o tom agentúra DPA. Niektoré členské štáty Európskej únie, predovšetkým Lotyšsko, Estónsko, Litva, Poľsko a Fínsko, ktoré majú hranice s Ruskom, požadujú, aby EÚ prijala spoločné a tvrdé reštrikcie voči návštevníkom z Ruska.

17:47 Ruské médiá uvádzajú, že Alexander Kolesnikov, takzvaný "zástupca šéfa dopravnej polície" okupovaného Berďanska, zomrel v nemocnici.

17:10 Ozbrojené sily Ukrajiny opäť zasiahli Antonovský most v okupovanom Chersone. Strely zasiahli aj pontónový prechod, o ktorom dnes hrdo hovoril Gauleiter Stremousov.

16:43  Rusko dostalo stovky iránskych bezpilotných lietadiel. Nie je jasné, či Rusko začalo používať drony na Ukrajine, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov západných spravodajských služieb, "ale zdá sa, že drony sú funkčné a pripravené na použitie."

16:00 Ukrajinské ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo apoštolského nuncia, aby mu vyjadrilo protest proti slovám pápeža Františka ohľadom zavraždenej dcéry ruského nacionalistického ideológa Darji Duginovej. Informovala o tom dnes agentúra EFE a agentúra Interfax. Duginová zomrela minulý týždeň v Moskve pri atentáte a pápež ju tento týždeň pri generálnej audiencii zaradil medzi nevinné obete vojny na Ukrajine.

15:36 33 kliník určených na liečbu Covid-19 bolo zničených alebo čiastočne poškodených ruskou vojnou. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu