Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina a susedné štáty EÚ založili nový bezpečnostný formát, patrí doň aj Slovensko

(Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

BRATISLAVA - Ukrajina a niekoľko členských štátov Európskej únie založili takzvanú Kyjevskú iniciatívu na posilnenie svojej regionálnej spolupráce, oznámil v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Medzi účastníkmi tejto iniciatívy vymenoval susedné štáty Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko, ako aj pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Zelenskyj povedal, že dvere sú otvorené aj pre iné krajiny a môžu sa k formátu pridať. Zelenskyj opísal Kyjevskú iniciatívu ako "veľmi sľubnú líniu našej práce v rámci euroatlantického zoskupenia", ale poskytol málo ďalších podrobností. Povedal len, že stredobodom tejto spolupráce budú bezpečnostné záležitosti.

VIDEO Pátracie akcie na mieste útoku okupantov na obytnú budovu v Charkove sa skončili: Zelenskyj poďakoval všetkým priateľom

Pátracie akcie na mieste útoku okupantov na obytnú budovu v Charkove sa skončili: Zelenskyj poďakoval všetkým priateľom (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Krymský summit sa uskutoční v utorok

Vo svojom videopríhovore sa ukrajinský prezident dotkol aj druhého ročníka Krymskej platformy - summitu, ktorý sa bude konať v utorok online a prejavy na ňom prednesú lídri Nemecka, Japonska, Kanady a NATO (Severoatlantickej aliancie). Celkovo oznámilo prítomnosť na online summite vyše 50 účastníkov z Európy, Ázie, Afriky, ako aj z Južnej, Strednej a Severnej Ameriky.

Cieľom Krymskej platformy, založenej vlani, je dosiahnuť návrat Krymského polostrova pod zvrchovanosť Kyjeva. Ukrajina sa takto snaží zmobilizovať podporu pre tento cieľ. Krymský polostrov, strategicky dôležité územie obmývané Čiernym morom, anektovalo Rusko v roku 2014, ale podľa medzinárodného práva je stále účasťou Ukrajiny.

Viac o téme: SlovenskoVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineBezpečnostný formát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu