Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

S vojnou sa nemýlili, Američania teraz vyzývajú na odchod z Ukrajiny: Obavy pred eskaláciou vojny!

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

UKRAJINA - Dnes si Ukrajina pripomína 31 rokov od prerušenia vzťahov so Sovietskym zväzom. Americká vláda od včera nalieha, aby jej ambasáda a ostatní Američania využili svoju možnosť a okamžite opustili krajinu. Varuje, že Rusko plánuje zintenzívniť boje na Ukrajine s cieľom zasiahnuť civilnú infraštruktúru.

Situácia na Ukrajine je nestabilná a môže sa kedykoľvek zmeniť. Od pondelka do štvrtka sú zakázané hromadné podujatia a stretnutia väčšieho počtu ľudí v meste Kyjev.

Ako informuje CNN, varovanie Ameriky prichádza po víkendových upozorneniach od prezidenta Zelenského a ďalších ukrajinských predstaviteľov, ktorí čakajú, že dnes na Deň nezávislosti by sa Rusko mohlo pokúsiť o niečo „obzvlášť kruté“.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price uviedol, že si v uplynulých dňoch predvolali ruského veľvyslanca pôsobiaceho v USA aby ho vyzvali na ukončenie vojenských operácií v jadrových zariadeniach, naliehali aby Rusi neeskalovali vojnu a vrátili ukrajinskú jadrovú elektráreň v Záporoží späť do rúk Ukrajincov. Od marca ju okupujú ruské sily, preto je ťažšie overiť, čo sa na mieste deje.

Mesto Nikopol na druhej strane rieky od okupovaného závodu utrpelo ostreľovanie včera na Deň národnej vlajky Ukrajiny. Vladimír Putin totižto tvrdí, že ukrajinská armáda podniká opakované vojenské útoky na zariadenie. Satelitné snímky od spoločnosti Maxar Technologies však nevykazujú žiadne známky „systémového ostreľovania“ jadrovej elektrárne.

Hovorca ukrajinskej spravodajskej služby Andrii Yusov varoval pred provokáciami a  raketovými útokmi. Podľa jeho slov, Rusi sú blázni do dátumov a symbolov a práve dnešný deň by pre nich mohol byť obzvlášť zaujímavý.

Napätie vo vojne tento týždeň eskaluje po smrti Darji Duginovej, ruskej politickej komentátorky a dcéry prominentného ultranacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

Viac o téme: VojnaAmerikaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu