Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Expert na národnú bezpečnost varuje: Západu hrozí jadrový konflikt s Čínou, toto je hlavný dôvod

Stephen Lovegrove varoval pred jadrovým konfliktom s Čínou Zobraziť galériu (2)
Stephen Lovegrove varoval pred jadrovým konfliktom s Čínou (Zdroj: Profimedia.sk, YouTube/CNA)

LONDÝN - Západ a Čína by mohli riskovať, že sa dostanú do jadrovej vojny, keďže svet vstupuje do "nebezpečného nového veku", varoval britský poradca pre národnú bezpečnosť Stephen Lovegrove. Zároveň vyzval na opatrnosť s ohľadom na pokrok v technológiách, vďaka ktorým sú zbrane smrteľnejšie.

Podľa Lovegrovea je riziko jadrovej vojny s Ruskom alebo Čínou spôsobené prerušením komunikácie medzi konfliktnými svetovými mocnosťami. V prejave v Centre pre strategické  medzinárodné štúdie vo Washingtone vyhlásil, že "strategická stabilita NATO je ohrozená", píše Daily Mail.

Britský expert sa vyjadril aj na tému bipolárneho medzinárodneho usporiadania za čias studenej vojny: "Monolitické bloky NATO a ZSSR boli schopné dosiahnuť spoločné chápanie doktríny. To nám dalo vyššiu úroveň dôvery, že nepôjdeme cestou jadrovej vojny." Dnes nemáme rovnaké základy s ostatnými, ktorí nás môžu ohrozovať, najmä s Čínou. Musíme vytvoriť priestor pre dialóg na budovanie dôvery a boj proti dezinformáciám. Spojené kráľovstvo výrazne podporuje rozhovory prezidenta Bidena s Čínou navrhované ako dôležitý krok. 

Teraz  podľa Lovegrovea Západ čelí oveľa širšej škále strategických rizík a ciest k eskalácii. "Toto všetko je umocnené opakovaným porušovaním zmluvných záväzkov zo strany Ruska a tempom a rozsahom, akým Čína rozširuje svoje jadrové a konvenčné arzenály a opovrhnutím, ktoré prejavila pri zapájaní sa do akýchkoľvek dohôd o kontrole zbrojenia." Najmenej 23 krajín vlastní špeciálne pozemné útočné rakety. "To nepočítam rastúci zoznam jadrových veľmocí, pričom Irán je údajne v prelomovom momente pri šírení apokalyptických rakiet," uvádza odborník. 

Minister Naď po rokovaní so švédskym partnerom: Som šťastný, že sa Švédsko rozhodlo vstúpiť do NATO (archívne video)

Minister Naď po rokovaní so švédskym partnerom: Som šťastný, že sa Švédsko rozhodlo vstúpiť do NATO (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

To môže vyvolať preteky v jadrovom zbrojení medzi regionálnymi susedmi. "Máme jasné obavy z programu modernizácie jadrových zbraní v Číne, ktorý zvýši počet aj typy systémov jadrových zbraní v jej arzenáli. Je to naozaj skľučujúca vyhliadka."

Expert na národnú bezpečnost
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/CNA)

V komentári k nedávnemu uplynutiu 150 dní od ruskej invázie na Ukrajinu Lovegrove opísal vojnu ako "prejav oveľa širšej súťaže o nástupcu, ktorý určí medzinárodný poriadok po studenej vojne". Táto súťaž má hlboké dôsledky. Rozhodne, či žijeme vo svete, v ktorom regionálne agresívne mocnosti ako Čína a Rusko môžu nekontrolovane presadzovať svoje programy, alebo vo svete, v ktorom si všetky štáty môžu zabezpečiť svoju suverenitu, konkurencia neprerastie do konfliktu a budeme spolupracovať na ochrane planéty."

Poradca pre bezpečnosť tiež navrhol štyri princípy integrovanej kontroly zbraní na ochranu Západu pred nevyspytateľnými krokmi nepriateľských štátov. Členovia NATO a ich spojenci musia posilniť "červené línie" proti zlému správaniu, rozšíriť konverzáciu zahŕňajúcu tradičné veľmoci tak, aby sa týkali všetkých krajín. Je potrebné sa zamerať aj na dialóg typu "čeľusť-čeľusť", nie "vojna-vojna" a napokon prijať včasné opatrenia na obnovenie a posilnenie opatrení na budovanie dôvery. To znamená rastúcu dôveru v medzinárodný poriadok s cieľom odstrániť príčiny nedôvery, strachu, napätia a nepriateľstva. 

Viac o téme: VarovanieČínaZápadJadrový konfliktStephen Lovegrove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu