Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mjanmarská junta popravila štyri osoby za teroristické trestné činy

Popravení aktivisti Zobraziť galériu (2)
Popravení aktivisti (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

RANGÚN - Mjanmarská junta v pondelok popravila štyroch prodemokratických aktivistov obvinených z napomáhania terorizmu. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters, ktoré sa odvolávajú na štátne médiá.

Štvoricu disidentov odsúdili v januári tohto roka v procese za zatvorenými dverami, píše Reuters. Boli medzi nimi bývalý poslanec parlamentu Pchjo Zejar Tho, či demokratický aktivista Ťjo Min Juo. Obaja boli uznaní za vinných z napomáhania pri uskutočňovaní teroristických činov.

Popravení aktivisti
Zobraziť galériu (2)
Popravení aktivisti  (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry. Experti Organizácie Spojených národov (OSN) ešte v júni označili rozsudky smrti, vydané nezákonným súdom nelegitímnej junty, za ohavný pokus vyvolať strach medzi obyvateľmi Mjanmarska, pripomína DPA.

Aun Schan Su Ťij vymerali 11 rokov väzenia

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila líderku krajiny Aun Schan Su Ťij. Po tomto prevrate v krajine vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Mjanmarské bezpečnostné podľa miestnej mimovládnej organizácie Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) usmrtili už vyše 2100 ľudí a viac ako 12.000 osôb zadržali.

Voči Su Ťij neskôr vzniesli viacero obvinení za údajné trestné činy. Túto političku už usvedčili z korupcie, štvania verejnosti proti armáde, porušenia epidemiologických obmedzení a telekomunikačného zákona. Súdy jej zatiaľ vymerali 11 rokov väzenia. V júni ju premiestnili z domáceho väzenia do väznice, kde ju umiestnili na samotku.

Ľudskoprávna organizácia popravy odsúdila

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok odsúdila popravu štyroch ľudí v Mjanmarsku. Postup tamojšej vojenskej junty označila za skutok "vyslovenej krutosti". Informuje o tom agentúra AFP a webová stránka HRW.

Riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová povedala, že popravy boli vykonané po nespravodlivých a politicky motivovaných súdnych procesoch. Medzi popravenými boli aj aktivisti Pchjo Zejar Tho a Ťjo Min Juo, a armáda o tom neinformovala ani príbuzných. O poprave sa podľa Pearsonovej dozvedeli iba z vyhlásení junty pre tlač.

"Human Rights Watch je proti trestu smrti vo všetkých krajinách a za každých okolností, pretože je to neodmysliteľná krutosť a konečnosť. Takisto už dlho vyzýva Mjanmarsko, aby prestalo používať trest smrti," uvádza sa vo vyhlásení na oficiálnej webovej stránke HRW.

Popravy odsúdili aj Spojené štáty

Spojené štáty v pondelok odsúdili popravu štyroch väzňov v Mjanmarsku vrátane bývalého poslanca zo strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij a prominentného prodemokratického aktivistu. "Odsudzujeme popravy prodemokratických vodcov a volených predstaviteľov za uplatňovanie svojich základných slobôd," uviedlo americké veľvyslanectvo v Rangúne vo vyhlásení zverejnenom na svojom oficiálnom účte na Twitteri.

Viac o téme: PopravaMjanmarskoTeroristické činy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu